A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Pécsi KisvasútA Mecseki Kisvasút az ország legrövidebb kisvasútja. A Mecseki Kultúrpark állatkertje és vidámparkja között közlekedik 570 m hosszú vonalon. A pálya végig erdőben halad. A Mecseki Kisvasút a Pécsi Önkormányzat tulajdona. Kezelője a Pécsi Ifjusági Központ(PIK). Az üzemeltetéssel A Mecseki Kisvasútért Alapítvány van megbízva.[1] Magyarországon minden kisvasútnak van napja. A Mecseki Kisvasút napja augusztus 20., az átadás napja miatt.

 

A kisvasút 1962-ben épült az ország több városában már üzemelő úttörővasutak mintájára a Pécs Város tulajdonát képező parkerdőben „az ifjúság nevelése, kulturált szórakoztatása” céljából. A pályát a lehetőségekhez képest kanyargósra építették. A pálya rövidsége miatt a két végállomás (Állatkert és Dömör-kapu) között köztes megállóhely nincs. 2009-ben a kisvasút nyomvonalát és a mozdonyokat is felújították.

 

A vasúton egy C-50 típusú mozdony üzemel, 4509 pályaszámmal. Ez a mozdony Balatonfenyvesről 1962. augusztus 1-jén került Pécsre. 3 db nyitott, tetővel ellátott személykocsit használnak.

 

Forrás: www.itthon.hu www.hu.wikipedia.org

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!