A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A Blue Banana, azaz a kék banán társasjáték dobozán sítlusosan, kék banán látható. Sőt, a doboz fedelét leemelve, egy kék gumi banán bukkan elő.

Ha alaposabban megnézzük a játék tartalmat, kék banánhéjat ábrázoló korongok és kék banánnal díszített kártyalapok kerülnek elő. Vegyük kezünkbe a játékszabályt, és lássuk, miként használhatjuk az felsorolt tartozékokat.

A használati útmutatót átböngészve megtudhatjuk, hogy egészen pontosan 109 képkártyát, 1 játékmód kártyát, 1 kék színű banánt és 20 banánkorongot tartalmaz a játék. 

Elsőként a képkártyákból emelünk le 16 darabot, melyet lefordítva az asztalra helyezünk. Ezek alkotják majd a feladatkártyákat. Helyezzük rájuk a játékmód kártyát, a zöld pipával felfelé, majd a maradék képkártyát osszuk el egyenlő arányban nyolcfelé, és alkossunk egy kört belőlük a kék banán körül. Mindenki magához vesz egy banánkorongot, a többit helyezzük a feladatkártyák mellé.

A képkártyákon egy-egy állat, tárgy, zöldség vagy gyümölcs látható, melyekhez valamilyen szín kapcsolódik. Például az eper piros, a flamingó rózsaszín, a béka zöld, a banán pedig sárga. A játék során két feladatkártyát felfordítunk, a játékosoknak pedig a lehető legrövidebb idő alatt kell magukhoz venni a körbe rendezett lapokból azokat, melyek a felfordított két tárgy valódi színéhez, vagy a képen látható valódi dologhoz kapcsolható.

Azaz, ha kék flamingó látható a feladatkártyán, felvehetjük a rózsaszín flamingót ábrázoló lapot, vagy a kék színű bálnát. A forduló akkor ér véget, ha valamelyik játékos úgy dönt, nincs már több lap, amit fel lehetne venni, ezért magához veszi a kék banánt.

Ezután következik az értékelés, melyhez segítséget is találunk a feladatkártya hátoldalán. Amennyiben olyan lapot vettünk fel, amely nem felelt meg a feltételeknek, annyi lapot kell vesszaadnunk a már megszerzettek közül, ahány banánkorongunk van. Az a játékos, aki a kék banánt felemelte, de még maradt olyan lap, ami megfelelt a keresési feltételeknek, annyi lapot kénytelen visszatenni a felvett kártyák közül, ahány banánkoronggal rendelkezik. Ha azonban jól döntött, elveheti a két feladatkártyát, melyek a végeredménynél beleszámítanak az összesített eredménybe. 

Az első banánkorongot a játék kezdetén kapjuk, a továbbiakra úgy teszünk szert, hogy mi gyűjtjük be a legtöbb lapot a forduló során, ezzel tovább nehezítve a következő körben a saját dolgunkat. A játék során maximum 5 banánkorong gyűjthető. 

A játék a 8. fordulóval ér véget, ekkor összesítjük a lapokat. A játékot az nyeri, aki a legtöbb kártyát gyűjtötte össze. 

A játékot játszhatjuk úgy is, hogy a játékmód kártya X jelzését fordítjuk fel. Ekkor nem a feladatlapon látható dolgok eredeti színét kell megtalálni, illetve a színekhez tartozó eredeti dolgokat, éppen fordítva kell gondolkodnunk. Azaz a kék banánhoz ezúttal minden olyan banánt fel kell vennünk, ami nem sárga színű, és minden olyan tárgyat fel kell vennünk, ami a valóságban nem kék, de a kártyán kékre színezték. 

További nehezítést adhatunk a játékhoz, ha fordulónként cseréljük a játékmódot, azaz az első fordulót az egyező tárgyak és színek megtalálásával kezdjük, majd az eltérőek felkutatásával folytatjuk, majd ismét az egyezőket keressük. 

A játék nagymértékben hozzájárul a logikus gondolkodás fejlődéséhez, miközben remekül szórakozik az egész család. A játék 10 éves kortól, 2-5 fő számára jelent remek kikapcsolódást. 

Blue Banana Blue Banana

Blue Banana Blue Banana

Blue Banana Blue Banana

 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!