A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Aquincumi MúzeumMagyarország egyik legnagyobb területű római régészeti parkja az elmúlt években számos új fejlesztéssel bővült. Egész évben nyitva tartó kiállító épület, korhűen berendezett római lakóház rekonstrukció, virtuális élménytér és mitológiai játszótér várja a látogatókat. Antik ünnepeket idéző családi rendezvények, gyermektáborok, diákcsoportoknak szervezett múzeumi foglalkozások, ismeretterjesztő előadások elevenítik meg az ókori Aquincum mindennapjait.

 

Az Aquincumi Múzeum romterülete az egykori római polgárváros körülbelül negyedét mutatja be, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal. Megtekinthetők az ókori város fórumának jellemző épületei: törvényház, nagy szentély, nagy közfürdő és vásárcsarnok. A látogatókat a „múltba látó készülék” (kronoszkóp) segíti annak elképzelésében, hogy milyenek lehettek az egykori épületek.     

 

A kiállító épületben megnyitott Róma Aquincumban című állandó kiállításon tekinthető meg világhírű zenei emlékünk, az aquincumi orgona. A  3. századból származó orgona fém alkatrészei a világon egyedülállóan, teljes egészében, újjáépíthetően fennmaradtak.   

 

Az orgona mellett az állandó kiállításon láthatók a Hajógyári – szigeten feltárt aquincumi helytartói palota berendezési tárgyai. Az épület egykori pompáját idéző kiállítótérben helyet kapott több, a palotából származó mozaik és a falakat díszítő falfestmények.

 

Vakoknak és gyengén látóknak készült a romkert egyik védőépületében elhelyezett tapintható tárgyakból készült foglalkoztató, amelyhez múzeumi foglalkozások is igénybe vehetők. Az állandó kiállítások mellett évente megújuló időszaki kiállítások is várják a látogatókat.

 

2012- óta a múzeum kiállításait egy római lakóház rekonstrukciója egészíti ki. A római mintára berendezett Festőház falai közt sétáló látogatók úgy érezhetik, mintha visszacsöppentek volna az ókori mindennapokba.

 

Kisgyermekes családok múzeumlátogatását teszi élményszerűbbé a görög-római hitvilág alakjait felidéző játszótér. A virtuális élménytér előterében berendezett játszószobában a régi római gyerekek által is kedvelt táblásjátékok, a kiállításban látható műtárgyakat idéző kirakók várják a legkisebbeket. A nagyobbak a legmodernebb eszközökkel megvalósuló, egyedi, ókori témájú virtuális játékokkal ismerkedhetnek a római korral.

 

A múzeum antik ünnepeket megidéző hétvégi rendezvényein gladiátorok, római katonák, színészek és kézművesek  népesítik be a romkertet. A római tavaszünnepeket idéző Floralia minden év májusában kerül megrendezésre. Nyáron színház, gyermektáborok, ősszel borkóstolóval egybekötött Dionysia szerepel a programkínálatban. A téli hónapokban tanfolyamot szervezünk felnőtteknek ókori egészségfortélyok, növényi festés témában, melyre 17 éven felüliek jelentkezését várjuk. A programokról részletes leírás található a múzeum honlapján. www.aquincum.hu

 

Cím: Aquincumi Múzeum
1031 Budapest, Szentendrei út 135.
Tel: 06-1-250-1650, 06-1-430-1081
www.aquincum.hu


Aquincumi MúzeumAquincumi Múzeum

 

 

Aquincumi MúzeumAquincumi Múzeum

 

aquincum3Aquincumi Múzeum

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!