<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok Érdekes írások
Hirdetés

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Érdekes cikkek kisgyermekes családoknak
A retró még mindig hódít PDF Nyomtatás E-mail

Nike Retro JordanSokan hordjuk, mégis kevesen ismerjük a Nike történetét. Az egész 1957-ben indult az Oregoni Egyetemen. Bill Bowerman edző szeretett volna tanítványai számára könnyebb, tartósabb futócipőket tervezni. Tanítványa, Phil Knigh középtávfutó pedig üzleti céllal keresett lehetőségeket az atlétika területén. A két férfi kézszorítással vágott bele a közös munkába. 

Knight hitt abban, hogy a német futócipők egyeduralmát az olcsó és jó minőségű japán cipőkkel meg tudja törni, így 1962-ben elutazott Japánba, ahol felkereste az Onitsuka Tiger sportcipő gyártó céget. A tárgyalások még a Blue Ribbon Sports (BRS) márkanévre szóltak, melyet az ifjú sportoló ott helyben talált ki. 

A jól ismert Nike névre egészen 1971-ig kellett várni, amikor a cég egyik alkalmazottja, Jeff Johnson a győzelem görög istennőjével, Nikével álmodott, és javasolta a felfutóban lévő cég számára mint nevet. A logót Knight egykori diákja, Carolyne Davidson tervezte, szintén 1971-ben. Ekkor született meg a Nike "pipa", mely a győzelem istennőjének, Nikének a szárnyát szimbolizálja. Davidson 35 dollárt kapott a logó terveiért, ám12 évvel később, munkájának elismeréseként a Nike cég egy gyémántgyűrűt adományozott Carolyne Davidsonnak, rajta az általa tervezett Nike logóval, valamint meg nem nevezett mennyiségű Nike részvényt.

 
A legviccesebb játékok, amiket nem annak szántak:) PDF Nyomtatás E-mail

1: A vidám kaktuszban lakott egy szomorú kaktusz

vicces-jatek1

 
Márton-napi fáklyás felvonulás PDF Nyomtatás E-mail

Márton-napi fáklyás felvonulásMárton napjához több népszokás is kapcsolódik. Az időjárást megjósoló észrevételeken túl, főként német nyelvterületen látványos hagyomány a fáklyás felvonulás  (Martinsumzug), mely Szent Márton emlékét őrzi. 

A népszokás kezdi hazánkban is megvetni a lábát, így egyre több település iskolája, óvodája csatlakozik ehhez a mutatós szokáshoz. A családok lámpásokkal kezükben járják az utcákat, miközben Márton-napi dalokat énekelnek. A felvonulás végén a gyerekek rövid műsort is előadhatnak, de teret lehet engedni a finom falatoknak, liba zsíros kenyérnek, forró teának, vagy a finom süteményeknek is. 

Ha tehetitek, emlékezzetek meg ti is Szent Mártonról ilyen különleges módon.

Gazdag Erzsi: Jóbarátaink

Libám lábán sárga csizma,
gúnár-varga rámán varrta.
Abban megy a liba bálba.
Harminchárom liba várja.

Liba-bálban, vízi bálban,
csupa-csupa vízi tánc van.
Ott forognak ,ott surognek,
ha megunják, megfurodnek.

 
Balatoni halak napja PDF Nyomtatás E-mail

Balatoni halak napjaA Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezésére minden év július 31-én a Balatoni Halak Napjával igyekeznek felhívni a figyelmet a Balatonra, valamint a benne élő halakra.

A tó 5 hungarikummal is büszkélkedhet, mégpedig a keszeggel (dévér, és vörösszárnyú), a süllővel, a csukával, a harcsával és a balinnal.

A dévérkeszeg a pontyfélék családjába tartozik. Nagyjából 1 kilogrammos súlyú, és 40-50 centiméter hosszú. Tápláléka a meder alján megbújó kagylókból, csigákból, és különféle lárvákból tevődik össze. A vörösszárnyú keszeg ezzel szemben jóval kisebb, 15-20 centiméter hosszú, karcsúbb megjelenésű, jóval kisebb tömegű. Táplálékát főként növények, lárvák és kisebb rákok alkotják.

A fogassüllő a sügérfélék családjába tartozik. Nagyobb példányait fogas, míg a kisebb egyedeket süllő névvel különböztetik meg. 50-60 centiméter hosszú, legfeljebb 20 kilogramm súlyú. Táplálékát apró halak alkotják.

Kisebb társával szemben a csuka akár 1,5 méter hosszúra is megnőhet, és nem ritka az 5-8 kilogrammos példány sem. Táplálékát kisebb halak teszik ki, melyeket farkuknál fogva ragadja meg, majd szájában megforgatja áldozatát, és fejjel előre nyeli le. Gyomornedve olyan erős, hogy a lenyelt acélhorgot is képes megemészteni.

Balatoni halak napja

A viza után a második legnagyobb európai édesvízi hal a harcsa, mely elérheti a 2 métert, és a 100 kilogrammot is. A kisebb példányok főként halakkal, rákokkal, piócákkal táplálkoznak, míg a nagyobbak kétéltűeket, vízimadarakat, és vízközelben élő emlősöket is fogyasztanak.

 
Mi is tehetünk a veszélyes szúnyogfajok megtelepedése ellen PDF Nyomtatás E-mail

Mi is tehetünk a veszélyes szúnyogfajok megtelepedése ellenÚgy tűnik, hogy a klímaváltozás hatására emelkedő átlaghőmérséklet kedvező feltételeket teremtett hazánkban több ázsiai szúnyogfaj számára. Elsőként az ázsiai bozótszúnyog megtelepedéséről érkeztek hírek, a 24.hu információ szerint pedig már egy újabb vérszívó faj megjelenésével is számolnunk kell.

A koreai szúnyogok sikeresen teleltek át Pécsett, így egyre nagyobb méreteket ölt a faj térnyerése a városban. Kemenesi Gábor virológus elmondása szerint a koreai szúnyog ráadásul szereti a városi környezetet, nappal aktív, és kiválóan bírja a nagy hideget, valamint a szárazságot.

A komoly betegségeket terjesztő faj felelős többek között a szívférgesség, a Nyugat-nílusi láz, és a zika kórokozó terjedéséért. A védekezést nehezíti a nappali életmód, és a szárazságtűrés. Amíg a haza szúnyogfajok csak szürkületben okoznak kellemetlenséget áldozataiknak, addig az újonnan megtelepedett fajok nappal is csípnek. Ráadásul nincs szükségük öntési területekre, vizes árkokra, megelégszenek a kertekben ottfelejtett vödrökben, edényekben, kerti tavakban található vízzel. Ide helyezik el tojásaikat.

Az új fajok egyenlőre nem tekinthetők vírushordozóknak, sőt, a szakemberek azt sem tudják biztosan, hogy a hazai körülmények között képesek-e a kórokozók hordozására. Az sem ismeretes, hogy Magyarország mely részein van jelen a koreai szúnyog, hiszen laikus szemmel nehéz megkülönböztetni az egyes egyedeket.

 
Vajon létezik a Mikulás? PDF Nyomtatás E-mail

Vajon létezik a Mikulás?Sok szülő számára okoz fejtörést, hogy mit feleljen arra a kérdésre vajon létezik-e Mikulás? Az alábbi írásból kimerítő választ kapunk arra, hogyan is képzelhetjük el a valóságban a Télapót.

 1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de mivel több mint 300.000 olyan élő organizmus létezik, amely még besorolásra vár, bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium, nem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás mégis repülő rénszarvason közlekedik.
 2. A földön 2 milliárd (2.000.000.000) 18 éven aluli gyerek van. De minthogy a Mikulás nem törődik a hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyerekekkel, így a munka a 15%-ára csökken.(378 millió). Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol akad legalább egy rendes gyerek.
 3. A Mikulásnak, - hála a különböző időzónáknak és a föld forgásának - 24 helyett 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik). Ebből az következik hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. Ha feltételezzük hogy szóban forgó 91,8 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a föld felszínén (ami persze nem így van), akkor két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út pedig 117 millió (117.000.000) km, nem számolva azokat a kitérőket, amiket még a Mikulásnak is meg kell ejtenie.
 
Plus-size Barbie PDF Nyomtatás E-mail

Katie H. Willcox plus-size modell segítségével illusztrálta az amerikai O Magazine, miként kellene megváltoztatni egy átlagos testalkatú nő idomait ahhoz, hogy Barbie-éhoz hasonlítson.

Plus-size Barbie

A kép jól mutatja, hogy mennyiben térnek el a plasztik lány arányai egy hús-vér nő alakjától. Egyre több cég fogadja el azt a feltevést, hogy az egészséges testkép felépítéséhez változtatni kell korunk kórosan sovány nőideálján. Ennek érdekében több világmárka is plus-size modellt választ ruhái népszerűsítéséhez.

Az évek óta tartó nyomás hatására a Mattel cég is lépni kényszerült, így született meg a valódi nőkről mintázott babák új generációja.

A korábban bemutatott Fashionistas Barbie-k családja új tagokkal bővült. A babák felszereltségtől függően 9.99 és 19.99 $-os áron kerülnek forgalomba, mely 2.700 és 5.000 Ft közötti összeget jelentenek.

Plus-size Barbie  Plus-size Barbie

 
SpongeBoy Ahoy! PDF Nyomtatás E-mail

SpongeBoy Ahoy!Valószínűleg csak az igazi rajongók tudják, hogy SpongyaBob eredeti neve SpongeBoy lett volna, a rajzfilm címe pedig SpongeBoy Ahoy!, ám ezt korábban levédette egy felmosófejgyártó cég.

Azt, hogy SpongyaBob már nagykorú, bizonyára mindenki kitalálta, ám azt, hogy kedvenc szivacsunk elmúlt 30 éves, nem biztos, hogy mindenki tudja. Személyi igazolványa szerint 1986. július 14-én született. Kezdetben, a karakterek hangjának kiválasztása során kikötés volt, hogy hírességek nem kölcsönözhetik hangjukat a szereplőknek. Idővel ez a tiltás enyhült, így történhetett meg, hogy Johnny Depp és Victoria Beckham is hozzájárult a sorozat sikeréhez. Az egész estés rajzfilmek pedig már valóságos sztárparádéba csaptak át, ahol Robbie Williams, Pink, David Hasselhoff és Antonio Banderas is szerephez jutott. A bájos szivacsért egyébként több híresség is rajong, köztük Barack Obama, Britney Spears, és Justin Timberlake.

Egyes találgatások szerint a sorozat karaktereit a 7 főbűn inspirálta. Szandi a gőgöt, Tunyacsáp a haragot, Csigusz a falánkságot, Patrik a lustaságot, Rák úr a kapzsiságot, Plankton az irigységet, míg SpongyaBob a bujaságot képviseli. Szerintetek is így van?

 
Így emlékezünk a Balatonra a régi időkből PDF Nyomtatás E-mail

Emlékeztek még az érzésre, amikor anya becsomagolta a bőröndöket, apa pedig bepakolt a Trabantba/Ladába/Wartburgba (a megfelelőt kéretik aláhúzni), és a család elindult a Balaton irányába? Persze az is leírhatatlan érzés volt, amikor a vonat ablakából először pillantottuk meg a magyar tengert. Az izgalom pedig akkor hágott a tetőfokára, amikor a vállalati üdülő portáján megkaptuk a szobánk kulcsát, és az étkezéshez szükséges kártyát.

Az egyszerűen berendezett szoba ilyenkor csak alvásra szolgált, hiszen a nap nagy részét a vízparton, esetleg a sportpályán, vagy a játszótéren töltöttük.

Általános iskolai földrajztanulmányainkból azt is tudtuk, hogy Közép-Európa legnagyobb tava 77 km hosszú, legkisebb szélessége Tihanynál 1,5 km, míg széltében legtávolabb Balatonvilágos és Balatonalmádi van, a köztük lévő távolság 12,7 km. A tó átlagos mélysége 3-4 méter, legmélyebb pontja a Tihanyi kút, 11 méteres mélységével. Persze hamar kitapasztaltuk, hogy a déli part sekély, és könnyen felmelegszik, míg az északi oldalon gyorsan mélyül, emiatt a víz is lassabban melegszik fel.

Az 594 km2 vízfelület egyedi mikroklímát biztosít a környéknek, sőt a BM Vízügyi Főigazgatósága szerint a Bakony és az Alpok közelsége az ország legtisztább levegőjű részéve teszi a tó környékét.

A Balaton már az őskorban is jelentős szerepet játszott, a római írok pedig rendszeresen említést tesznek róla. A 20. századig azonban nem használták ki a tó adottságait. Az 1900-as évek elején jelentek meg a komolyabb magánvillák, és épültek fel az első korszerű nyaralók.

Balaton régen

Forrás: Fortepan. 1908 Magyar Földrajzi Múzeum Erdélyi Mór cége

 
A 7 Oscar díjas rajzfilm sorozat: Tom és Jerry PDF Nyomtatás E-mail

A 7 Oscar díjas rajzfilm sorozat: Tom és JerryTom és Jerry 1940-ben indult világhódító útjára, William Hanna és Joseph Barbera jóvoltából. Az MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) stúdió által készített 114 epizód 17 év alatt készült el. Ekkor azonban a stúdió animációs részlege új irányelvet vezetett be. A nagyobb bevétel reményében úgy határozott nem vállalják a készítés magas díját, ha a sorozat ismétlése is ugyanakkora hasznot hoz.

A kezdetek egyik érdekessége, hogy az első részben Tom-ot és Jerry-t Jasper-nek és Jinx-nek hívták. Ez az epizód volt a leghosszabb rész.

Az MGM döntése néhány évig működött, ám 3 évvel később Joe Vogel ötlete nyomán újabb 13 epizód készült, melyet további 34 rész követett Chuck Jones vezetésével. A '70-es évektől 1990-ig ismét Joseph Barbera, és William Hanna vette át az irányítást, és újabb részekkel örvendeztették meg a rajongókat.

Bármilyen hihetetlen, a 2006-ban újabb epizódok születtek, Tom és Jerry újabb kalandjai címmel. Jelenleg a Warner Bros rendelkezik a Tom és Jerry jogaival, így elképzelhető, hogy a legendás macska-egér páros új részekkel tér vissza.

A szereplők külseje az évek során sokat változott. Sőt, Tom néhány epizódban új gazdát is kapott. Eredetileg ugyanis egy molett fekete hölgy gondoskodott Tomról, akit vékony, fehér nőre cseréltek, hogy a készítők elkerüljék a rasszizmus vádját.

Tom és Jerry párbaja néha igazán brutális küzdelemmé fajul, melyet több országban cenzúráztak. A sorozat rajongói szerint azonban ezek a durvaságok inkább viccesek, és tény, hogy sohasem folyik vér a történetben.

A küzdelemből rendszerint Jerry kerül ki győztesen, ám létezik 13 olyan epizód, amelyben Tom kerekedik felül. Az első ilyen rész a "Milliót érő macska" volt.

A legendás párost 13 alkalommal jelölték Oscar-díjra, melyből 7-et el is nyert!

 • 1943 : Jerry, a jó hazafi ( The Yankee Doodle Mouse)
 • 1944: Egerész ötperc ( Mouse Trouble)
 • 1945: Csendet kérünk (Quiet Please)
 • 1946: Zongorakoncert ( The Cat Concerto)
 • 1948: A kis árva ( The Little Orphan)
 • 1951: A két muskétás ( The Two Mouseketeers)
 • 1952: A bécsi egér ( Johann Mouse)
 
Óvakodj a harlekinkaticától! PDF Nyomtatás E-mail

Óvakodj a harlekinkaticától!Sokat hallani mostanában a harlekinkaticáról (Harmónia axyridis), így mi is körüljártuk, mit lehet tudni a hazánkban őshonos Hétpettyes katica riválisáról. 

Akár hiszitek, akár nem, a harlekinkaticát előre megfontolt szándékkal telepítették be Kelet-Ázsiából, Európába, és Észak-Amerikába. Az ok a biológia növényvédelem volt, hiszen az aprócska jószág igen hatékonyan pusztítja a levéltetveket. Azzal azonban nem számoltak, hogy falánkságával kiszorítja az adott területekről az őshonos fajokat azzal, hogy eleszik előlük a táplálékot. Sőt, levéltetű híján más katicabogarakat is felfalnak, de az embert is megharaphatja, melynek nyomán pirossá, és duzzadttá válik a bőr, a befecskendezett emésztőenzim miatt.  A helyzetet tovább rontja, hogy mára megtelepedtek, sőt terjedőben van az állományuk. Magyarországon 2008-ban észlelték az első példányokat, számuk pedig azóta is növekszik. 

A harlekinkaticát színe alapján három csoportba sorolhatjuk:

 • 1. forma succinea: szárnyfedőinek alapszíne világosabb vagy sötétebb barnássárga, 15–21 kis fekete folttal vagy foltok nélkül 
 • 2. forma conspicua: szárnyfedőinek alapszíne fekete, 4 nagy piros folttal 
 • 3. forma spectabilis: szárnyfedőinek alapszíne fekete, 2 nagy piros folttal, a piros foltokban néha apró fekete folttal

Számos ország figyelemmel kíséri a harlekinkatica terjedését, életmódját, hazánkban ezt a Harlekin Projekt végzi. Fontos feladatukat támogathatjátok, ha a projekt weboldalán jelentitek, hol és mikor találkoztatok harlekinkaticával. Fontos, hogy fotót minden esetben mellékeljetek a bejelentéshez, hogy pontosan meghatározható legyen a katica fajtája.  http://www.coleoptera.hu/harlekin/lattam.php

A Harlekin katica felismerésében segítségetekre lehet, hogy a kétpettyes és hétpettyes katicánál valamival nagyobb, 5,5-8,5 mm testhosszal rendelkezik. 

 
A legjobb rajzfilmes bakik PDF Nyomtatás E-mail

Ti is szívesen vadásztok bakikat a filmekben? Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanánk, érdemes az animációs filmeket is árgus szemekkel figyelni, mert az ügyes kezű készítők a kezdetek óta vétenek az élőszereplős filmekhez hasonló hibákat.

Így van ez az 1961-ben készült 101 kiskutya című filmmel is. Amikor Anita és Roger egymásba "gabalyodik", a lány a kezében tartja a könyvét, melyet korábban olvasott. A vízből kimászva azonban varázslatos módon csak a táskáját szorongatja.

Bakik  baki2

Hasonló bakit találunk a Hófehérke és a hét törpe című alkotásban, ahol a házba rontó törpék kitépik a kilincset, ám a következő jelenetben ismét a helyére kerül.

baki3  baki4

 
Hogyan közlekedjünk gyerekekkel? PDF Nyomtatás E-mail

Hogyan közlekedjünk gyerekekkel?Hatalmas mérföldkő egy gyermek életében, amikor már szülői felügyelet nélkül közlekedhet a városban, ne adj Isten városon kívül is. Ám ehhez a nagyfokú önállósághoz apró lépések egész sorozata vezet. Arra, hogy mikor engedjük gyermekünket először egyedül iskolába, boltba, vagy moziba, nem térnénk ki, hiszen ennek igazodnia kell a gyerekek egyéniségéhez, valamint lakókörnyezetének adottságaihoz. Egy valami azonban bizonyos, ha nem rakjuk le megfelelően az alapokat, később nehezen tudjuk pótolni a kimaradt ismereteket.

A tapasztalatszerzés legjobb módja a jó példa. Azaz, ha mi magunk vezetjük be csemeténket az önálló közlekedés rejtelmeibe. A biztonság alapjait már egészen kis korban elhelyezhetjük. Ha felhívjuk a kicsi figyelmét arra, miként viselkedjék a járdán, az úttesten, és a zebrán, valamint, hogy miként működik a közlekedési lámpa, sokat tehetünk a későbbi biztonságáért.

A gyerkekek szívesen próbálnak ki új járműveket óvodás korban, ennek köszönhetően nem csak a tömegközlekedési eszközök nevét és színét sajátíthatják el, de megtanulják a járműveken megkívánt helyes viselkedést is.

Kisiskolás korban a srácok kezdik megismerni, és felismerni az őket körülvevő világot. Ekkor már nem csak a parkba, vagy a postahivatalba találnak el, de azt is meg tudják mondani, hogy melyik megállóból indul a busz az orvosi rendelőbe, és hány megállót kell menni vele. Sőt, ekkor már azzal is tisztában vannak, miként érvényesíthetik a jegyüket, vagy mikor kell felmutatniuk a bérletüket.

 
Hideg idő - Egyre több jégpályát jelölnek ki a Balatonon PDF Nyomtatás E-mail

Hideg idő - Egyre több jégpályát jelölnek ki a BalatononÉvek óta nem volt példa arra, hogy a Balaton jege ilyen vastagra hízott volna. A tartós hideg időnek köszönhetően sorra nyílnak a kijölölt jégpályák a strandokon, ahol a téli sportok szerelmesei korcsolyát húzhatnak, és élvezhetik a kivételes természeti jelenséget.

A nagyobb városok példáját követve egyre több kis település dönt úgy, hogy saját strandján jégpályát jelöl ki. Ezeken a partszakaszokon nem csak a jég vastagságát ellenőrzik rendszeresen, de melegedővel, büfével, padokkal, és illemhellyel várják az érkezőket.

Ilyen kijelölt pályát Siófokon, Keszthelyen, Balatonfüreden, Alsóörsön, Balatonalmádiban, Balatonfenyvesen, Badacsonytomajon, Balatonberényben, Balatonföldváron, Fonyódon és Tihanyban is találhatunk, de folyamatosan bővül azon városok listája, ahol ellenőrzött keretek között léphetünk a jégre. 

Siófokon a Káli Nagy Dezső utca végén találhatjuk a kijelölt pályát, ahol fakutya bérlésre, és jégvitorlázásra is lehetőség van. A jég minősége kiváló, hatalmas területen várják a sportolni vágyókat. 

Azok számára is kihagyhatatlan élményt kínál a tó, akik nem kívánnak korcsolyát húzni, a parton feltorlódott, zúzmarával borított jégtáblák ugyanis csodás látványt nyújtanak. A Manóprogram fotói a Széplak-alsón található szabadstrandon készültek.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy azok, akik kedvelik a kihívásokat, szervezett keretek között "csúszhassanak át" a Balaton jegén. Kardos Gábor ötletgazda tervei szerint vízimentők biztosítanák a kijelölt útvonalat. A "BlatonÁtcsúszásról" már folynak a tárgyalások, ám amíg a kezdeményezés zöld utat nem kap, senki se vállalkozzon a kockázatos kalandra, hiszen egyenlőre a szervezők sem tudhatják, hogy milyenek a jégviszonyok a tó közepén, ahol a hóval fedett szakaszok, rianások, és tágulások jelentős kockázatot rejtenek magukban. 

Hideg idő - Egyre több jégpályát jelölnek ki a Balatonon  Hideg idő - Egyre több jégpályát jelölnek ki a Balatonon

 
Zajlik a Duna PDF Nyomtatás E-mail

Páratlan látványban lehet része annak, aki a Duna-partra látogat.

  Zajlik a Duna  Zajlik a Duna

Zajlik a Duna  Zajlik a Duna

 
"Minden nap egy alma, az orvost távol tartja" PDF Nyomtatás E-mail

"Minden nap egy alma, az orvost távol tartja"Az éjszakák és a nappalok között egyre nagyobb a hőmérséklet különbség, így szervezetünk fokozott megterhelésnek van kitéve. Érdemes az influenza szezon előtt feltölteni vitaminkészleteinket, ennek pedig legjobb módja, ha sok friss zöldséget, és gyümölcsöt fogyasztunk.

Azok számára, akik nem rendelkeznek kerttel, esetleg gyümölcsfáik között egyetlen őszi csemegét termő fa sem található, remek alternatívát jelenthet egy Szedd magad! kert. Az ország szinte minden területén találunk olyan gyümölcsösöket, ahol mi magunk szerezhetjük be télire saját vitaminforrásunkat.

A tél egyik slágergyümölcse az alma, mely nem csak frissen kiváló, de kompótként, vagy szószként is rendkívül finom. Az alma egy másik elkészítési módja, az almasütőben történő párolás. A mézes alma elkészítéséhez legjobb, ha a kézműves vásárokban beszerezhető almasütőt használjuk. Az eszköz aljába kerülnek az égő teamécsesek, míg a gyertyák fölé illeszthető tálba tesszük a szeletekre vágott, mézzel és fahéjjal megbolondított almadarabokat. Puhára párolva fogyasztjuk.

A Szedd magad! kertekben természetesen más idénygyümölcs is beszerezhető. Szedhetünk szilvát, körtét, szőlőt, vagy diót. Valamennyi hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk hatékonyan álljon ellen az őszi-téli vírusoknak.

A lehetséges lelőhelyekről itt tájékozódhattok: http://www.szeddlemagad.hu/alma.html

"Minden nap egy alma, az orvost távol tartja"   "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja"

 

 

 
"Nekem is volt egy Teddy-m, aztán az a Teddy Mr. Teddy Teddy-je lett" - George Meldrum PDF Nyomtatás E-mail

Az éjszaka csendjét egy mackóját ölelő kisgyermek szuszogása töri meg. A plüssből készült játékállat üvegszemein megcsillan a hold fénye. Mozgatható végtagjai rákulcsolódnak a gyermekre. 1902-t írunk. Hivatalosan ekkor készíti el Margarete Steiff első plüssmedvéjét. Az 55PB (55 centiméter magas, Plüsch: plüss, Beweglich: mozgatható) nevet viselő termék azonban, eleinte nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Nekem is volt egy Teddy mackóm, aztán az én Teddy-m Mr. Teddy Teddy-je lett" - George Meldrum  Nekem is volt egy Teddy mackóm, aztán az én Teddy-m Mr. Teddy Teddy-je lett" - George Meldrum

A játékmedvék népszerűségét, a közkedvelt amerikai elnök, Theodore Roosevelt (becenevén Teddy) vadászkalandja hozta meg. Történt ugyanis, hogy 1902 novemberében Amerika első embere a Mississippi-Louisiana-határvita rendezésére összehívott konferencia szünetében, vadászatra volt hivatalos. Azon a napon szinte valamennyi nagyvad elkerülte az elnököt, így kísérője fához kötött egy feketemedve-bocsot, hogy könnyű célpontot nyújtson az államfőnek. Roosevelt azonban felháborodott a sportszerűtlen ötleten, és követelte a bocs szabadon bocsátását.

 
Érdekességek az Állatkert történetéből PDF Nyomtatás E-mail

Érdekességek az Állatkert múltjából:

150 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert Az Állatkertről, de nem az ÁllatkertbőlAz Állatkert alapításakor a környékbeli intézmények és létesítmények közül csak a vasút és a Városligeti-tó létezett, a Fővárosi Nagycirkusz, a Gundel (egykori Wampetics) étterem, a  Bagolyvár étterem, a Széchenyi Gyógyfürdő, valamint a Hősök tere és a környező épületek, így a Szépművészeti Múzeum is csak később létesültek;

Az Állatkert első medvéjét Kristófnak hívták: ő volt Deák Ferenc kedvence;

Az 1866-os útmutató szerint a rétisas korabeli neve „csonttörő harács”,a fakókeselyűé pedig „fakó dögöncz” volt; a papagájokat „kajdácsoknak” nevezték;

Az első zsiráfot 1868-ban Ferenc József adományozta az Állatkertnek, Erzsébet királyné közbenjárására;

Az 1870-es és 1880-as években az Állatkert területe még városszéli övezetnek számított, így telente megesett, hogy rókák szabadultak be a kertbe, megtizedelve a kert szárnyasait;

A XIX. század végén és a XX. század elején embereket is bemutattak az Állatkertben, az úgynevezett „néprajzi mutatványok” keretében; különösen népszerűek voltak a szamojédek és a lappok, a sziúk, valamint az akkoriban „singhaliaknak” nevezett szingalézek;

Jónás, az első víziló 1893-ban érkezett Budapestre: azóta megszakítás nélkül éltek vízilovak a magyar főváros állatkertjében;

 
A rejtélyes A-113-as Disney kód PDF Nyomtatás E-mail

A rejtélyes A-113-as Disney kódA113. Igazán rejtélyesen hangzik, igaz? Ez a titkos kód számtalan Disney animációban felbukkan. Láthattátok többek között a Toy Story-ban, a Verdákban, vagy a Szörny Rt.-ben is. De vajon mit is jelent ez a titokzatos jel?

A magyarázat minden valószínűség szerint a California Institute of the Arts falai között keresendő. Az  A113 felírat ugyanis, a Los Angelesben található magánegyetem elsőéves diákjai számára fenntartott terem ajtaján volt megtalálható. A CALARTS-nak is becézett intézményt maga Walt Disney is támogatta. Nem csoda hát, hogy a falai közül kikerülő művészek az évek során szép számmal vettek részt Disney Pixar animációk készítésében.

Egy csokorba gyűjtöttük a filmek listáját, melyben érdemes keresni az A113-as kódot:

Toy Story -  Ms. Davis kisbuszának rendszáma
Toy Story 2 - Ms. Davis kisbuszának rendszáma
Toy Story 3 - Ismét Ms. Davis rendszáma
Egy bogár élete - Kód a papírdobozon
Szörny Rt. - Az ajtóraktár falán látható a szám
Szörny Egyetem - Sulley és Mike ébresztőórája 1:13-at mutat
Némó nyomában - A Némót fotózó búvár fényképezőgépének típus kódja
Szenilla nyomában - A halakat szállító teherautó rendszáma
A Hihetetlen család - Szoba szám Mirage barlangjában
Verdák - Többek között ez Matuka rendszáma
Verdák 2 - Ismét Matuka rendszáma
L'ecsó - A Git nevű patkány fülében elhelyezett bilétán látható
WALL • E - Az eltitkolt kód
Merida a bátor - A boszorkány házának falán látható, ám római számokkal feltüntetve, azaz ACXIII
Agymanók - Graffiti San Francisco utcáján
Dínó tesó - A fakerítésen látható, Arlo családjának farmján

A rejtélyes A-113-as Disney kód  A rejtélyes A-113-as Disney kód

 
Megnyílt az első SpongyaBob szálloda PDF Nyomtatás E-mail

SpongyaBob 1999.-ben mutatkozott be első ízben az Egyesült Államokban, egy évvel később pedig a hazai közönség is a szívébe fogadta a naiv sárga szivacsot. Mint köztudott, SpongyaBob imádja a herkentyűburgert, szabadidejében pedig szívesen vadászik medúzákra barátjával, Csillag Patrikkal.

A mélytengeri szivaccsal eddig nehezen teremthettek kapcsolatot a srácok, ám idén nyáron már lehetőségük nyílik SpongyaBob otthonában vendégeskedni. A Dominikai Köztársaságban, Punta Cana-nál működő Nickelodeon Hotels and Resorts ugyanis felépítette az Ananász Villát, melyben akár két felnőtt és hat gyerek is gond nélkül ellakhat. Kényelmükről 24 órás szobaszerviz és magánszemélyzet gondoskodik.  

A luxusnak azonban ára van, éjszakánként 3800 dollárért, azaz több mint egymillió forintért töltődhetünk fel SpongyaBob kuckójában.

Aki nem szeretne egészen Dominikáig repülni azért, hogy találkozzon SpongyaBobbal, keresheti őt a madridi Parque de Atracciones vidámparkban is, a Nickelodeon-szigeten.

Forrás: www.nickresortpuntacana.com/news-and-press/

 
Amit biztosan nem tudtál Frakkról PDF Nyomtatás E-mail

frakkTalán kevesen tudjátok, de Bálint Ágnes híres vizsla karakterét, Frakkot, egy létező kutyáról mintázta.

Történt ugyanis, hogy az írónő veje a kórház udvarán, ahol orvosként dolgozott, megpillantott egy kóbor ebet, amikor a sintér kísérleti célra behozta az intézménybe. A férfi szíve annyira megesett az állaton, hogy kerek száz forintért megvásárolta, és hazavitte. A pajkos kutya gyakran vendégeskedett Bálint Ágnes otthonában, ahol bizony előfordult, hogy összekapott az írónő két macskájával. A főhős kutyus nevét pedig Bálint Ágnes édesanyja ihlette, azokon a történeteken keresztül, melyeket szomszédjának csíntalan vizslájáról mesélt.

A rajzfilm további érdekessége, hogy úgynevezett papírkivágás technikával készült. Az eljárás lényege, hogy minden karakterhez tartozik egy testrész-készlet, melyeket a különböző szituációkhoz használnak fel. Ha például egy szereplő örül, egyszerűen előkapják és lecserélik az arc alkotóelemeit arra a verzióra, amely leginkább tükrözi a szereplő érzelmeit.

 
11 hasznos eszköz a gyerekek mellé PDF Nyomtatás E-mail

A furmányos tervezők folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kisgyermekes szülők életét megkönnyítsék. Ez alkalommal egy csokorra való ötletes találmányt szeretnénk bemutatni nektek.   

Gyerek zuhany, épp mint a nagyoké! 

 10 hasznos eszköz a gyerekek mellé

Forrás: pinterest.com

 
Kokárda PDF Nyomtatás E-mail

Kokárda 1848-bólMielőtt alaposabban körüljárjuk a kokárda, szebb magyar nevén, a szalagrózsa hagyományait, érdemes néhány szót ejteni a magyar lobogóról is.

Kissé általános megfogalmazásban a zászlót alkotó színek jelentése a következő: a piros az ERŐ, a fehér a HŰSÉG, míg a zöld a REMÉNY jelképe.

A zöld a 15. század második felétől kapcsolódik a korábbi nemzeti színekhez, a fehérhez és a vöröshöz. Első fennmaradt formáját függőpecsétek selyemsodratában láthatjuk, zászló képében a 16. századtól jelenik meg ez a színhasználat.

Az 1848-as szabadság harc követelései között szerepelt a nemzeti színek régi jogukba történő visszaállítása. A francia mintára átvett trikolór zászlót, az 1848. évi XXI. törvény szentesíti:

 

"1. „A' nemzeti szín és ország czímere ősi jogaiba visszaállíttatik.
2. Ennélfogva a' háromszínű rózsa polgári jel képen ujra felvétetvén, egyszersmind megállapíttatik, hogy minden nyilvános ünnepek alkalmával és minden magyar hajókon a' nemzeti lobogó és ország czímere használtassék.”

 
Nemzetközi Könyvajándék Nap PDF Nyomtatás E-mail

nemzetkozi-konyvajandek-napFebruár 14.-ről a világ szinte minden pontján az angolszász hagyományokon nyugvó Valentin nap jut eszünkbe. Egy friss kezdeményezés nyomán azonban erre a napra került a Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Book Giving Day) is, melynek lényege, hogy piros szívek, és csokoládé halmok helyett, könyvet ajándékozzunk a környezetünkben élő gyerekeknek!

Mindegy, hogy saját csemeténk, a szomszéd kis srác, vagy egy ismeretlen lurkó ajándékozunk könyvet, a lényeg, hogy mindannyian hozzájáruljunk ahhoz, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban megismerjék és megszeressék az olvasást.

Saját csemetéink megajándékozásán túl, gondoljunk azokra a gyerekekre is, akik nehezebben jutnak hozzá a mese varázslatos világához. Ezen a napon (is) ajándékozhatunk használt, de jó állapotban lévő könyveket kórházaknak, iskoláknak, óvodáknak, gyermekorvosi rendelőknek. "Felejthetünk" apró figyelmességként régi köteteket olyan helyeken, ahol nagyobb számban fordulnak meg iskolások, például általános-, és középiskolák környékén. De hagyhatunk várótermekben, járműveken is olvasnivalót a kicsik számára.

Érdemes nyitott szemmel járni az oktatási intézmények közelében február 14-én, mert a Kossuth Rádió műsorából ismert magyar rádiójáték-sorozat, az  Időfutár dedikált köteteit Budapest több pontján "felejtik" majd padokon, lépcsőkön az általános-, és középiskolák környékén.

Több nagyvárosban is csatlakoznak az akcióhoz, elsősorban a helyi könyvtárakban.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár az alábbi felhívással kíván hozzájárulni az akcióhoz:

 
Babaklinika, ahol a babák újjászületnek PDF Nyomtatás E-mail

Valamikor, az 1800-as évek végén, a Károly körúton nyílt egy  Bababolt. A szebbnél szebb játékokat nem csak készítették, de javították is a kicsiny üzletben.

A szakma fortélyai anyáról leányra szálltak, egészen napjainkig. A közel másfél évszázados bolt, ma a Múzeum Krt. 5. alatt működik. Barta Judit, az üzlet jelenlegi tulajdonosa, az ötödik generáció, aki ezt a mesterséget űzi a családban.

Babaklinika, ahol a babák újjászületnekBabaklinika, ahol a babák újjászületnek

Kis csapatunk a Babaklinikán járt, ahol ma is játékok sokasága sorakozik a polcokon. Elsőként az 1910-ből származó babán akad meg a tekintetünk, ritkán látni ilyen tökéletes állapotban fennmaradt játékot. Mint megtudtuk, elsősorban az '50-es, '60-as években készült kedvenceket hozzák javításra. Az elsődleges indok, hogy a nagymamák és édesanyák szívesen látnák lányaikat, unokáikat saját, féltve őrzött kincsükkel játszani. Judit előtt nincs akadály, ha kell, speciális ragasztóval állítja helyre a darabokra törött karokat, lábakat, készíti el újra a test szétfoszlott anyagát, vagy a pótolja a tönkrement babafejet azok közül, melyeket még nagymamája alkotott papírmaséből. Az eredeti, mozgó szempárt nehéz pótolni, de ez sem lehetetlen. Előfordul az is, hogy pillasort kell készíteni a szemhéjakra. Azoknak sem kell megijedni, akik gyermekkorukban szerettek fodrászosat játszani kedvenc babájukon. Csak a színt, és a hosszt kell kiválasztani, és újra dús fürtök borulnak a baba vállára.

Babaklinika, ahol a babák újjászületnekBabaklinika, ahol a babák újjászületnek

Judittól megtudtuk, néhány éve ismét előkerültek a régi, szalmával tömött mackók, melyek most sorra látogatják a Klinikát új bélésért, huzatért vagy szemekért.

 
Halloween története PDF Nyomtatás E-mail

halloween-torteneteHazánkban is egyre nagyobb teret nyer a Halloween, azaz az All Hallow’s Eve, Mindenszentek éjszakája. Kialakulása visszanyúlik a kelta druida hagyományokhoz. Úgy tartották, hogy ezen az éjszakán látogatnak el a Földre az alvilág gonosz szellemei.

A kereszténység térhódítása természetesen erre a pogány rituáléra is rányomta bélyegét. Mivel a régi hitet nehéz lett volna kitörölni az emberek mindennapjaiból, a keresztény vallás fontos eseményeit igazították ezekhez az alkalmakhoz. Így kapcsolták a téli napfordulóhoz, és a kelta halottkultuszhoz a keresztény Mindenszentek napját.

Az Ír, Angol, és Skót bevándorlók az Egyesült Államokba is eljuttatták a Halloween-t, ahol az évszázadok során igazi jelmezes gyermek- ünneppé nőtte ki magát. Mindenszentek éjszakáján a csapatokba verődött gyerkőcök beöltöznek, magukhoz veszik édesség gyűjtő kosarukat, és végigjárják a házakat. Ahol nem kapnak cukorkát, ott furmányos csínnyel leckéztetik meg a tulajdonost. Ez azonban ritka, az édességes batyuk hamar megtelnek.

Magyarországra, és Európa más országaiba inkább a televízió elterjedésével jutott el a Halloween ilyen módon történő ünneplése. Kicsit még idegenkedve fogadja a társadalom jelentős része az új hóbortot. A tökfaragás azonban egyre nagyobb teret hódít a családoknál, hiszen egy jól elkészített lámpás, feldobja a közeledő téli estéket. Egy ír legenda szerint, a részeges Jack O'Lantern, amikor az ördög eljött bűnös lelkéért, kijátszotta őt. Ezzel olyannyira kivívta a haragját, hogy halála után nem engedte be az alvilágba. Mivel a Mennyekbe sem juthatott be, a két világ között rekedt. Hosszas könyörgésére, az ördög végül megsajnálta, és egy izzó fadarabot adott neki, hogy fénye mellett visszataláljon a Földre. Jack ezt a fadarabot egy kifaragott takarmányrépa belsejébe tette, és azóta is itt bolyong nyugtalan lelke a mi világunkban. Az évek múlásával, az Amerikában jobban elterjedt, könnyebben vájható, látványosabb, narancsszínű tököt kezdték használni a répa helyett.

 
80 éves Donald Kacsa PDF Nyomtatás E-mail

Donald KacsaIdén 80 éve, hogy a Walt Disney stúdió jóvoltából megismerhette a Világ Donlád Kacsát. A stúdió által elismert születésnapja, egészen pontosan 1934. június 9., amikor az első filmjét bemutatták. Nevét egy ausztrál krikett legenda, Donald Bradman ihlette. 1932-ben Észak-amerikában járt, éppen akkor, amikor az alkotógárda Mickey Egér számára igyekezett barátot készíteni. Egy újságcikk hívta fel a készítők figyelmét Bradmanre, akit egy krikett kifejezéssel kapcsolatban, “dismissed for a duck”, választottak a karakter névadójának. Mókás tengerész ruhájával és Clarence Nash kölcsönözte különleges hangjával, hamar a nézők szívébe loptamagát. Eleinte Mickeyvel és Goofyval alkottak felejthetetlen hármast, majd ahogy népszerűsége egyre nőtt, önálló rajzfilm figurává nőtte ki magát. Idővel megjelentek unokaöccsei, Tiki, Viki és Niki, valamint barátnőt is kapott a rajzfilm alktóitól, Daisy kacsaszemélyében.

A II. Világháború idején több propagandafilmben is megjelent, többek között a Der Führer Face című részben. A háború után karakterét oktatófilmekben is felhasználták.

Amíg az Egyesült Államokban a rajzfilmekkel aratott hatalmas sikereket, addig Európa számos országában képregényeivel tört a toplisták élére.

Németországban átlagosan 250.000 példányban kel el hetente.

 
A csodálatos Tisza PDF Nyomtatás E-mail

Tisza

Az Amazonas vadregényes vizeiben él a hírhedt Vörös pirája, partján jaguárok és jaguarundik oltják szomjukat. A képet nézve, a leírás valóban szólhatna e veszélyes vizekről, de ezúttal is szeretnénk Titeket olyan helyre elkalauzolni, amit kisgyermekkel is könnyedén felkereshettek, kicsik és nagyok egyaránt élveznek.

Hazánk egyik páratlanul szép térsége, a Tisza-tó. Eredeti neve Kiskőrei Víztárazó volt. Az 1961-ben megfogalmazódott törvény alapján készült duzzasztóművel 1973-ban alakították ki. A vízszint folyamatos emelése mellett végleges méretét 1984-van érte el.

Azóta kedvelt turisztikai célponttá alakult, hiszen mindenki megtalálja korának és érdeklődési körének leginkább megfelelő elfoglaltságot.

Kisgyermekkel a tiszafüredi strand sekély, homokos fövenye a legalkalmasabb.

 
Anyák napja PDF Nyomtatás E-mail

Az Anyák napját világszerte más napon ünneplik, a lényege mégis ugyan az, köszönteni és megköszönni az anyák fáradságos munkáját.

Már az ókori Görögországban is ünnepségek keretében emlékeztek meg Rheáról, az istenek anyjáról és vele együtt az édesanyákról.

Az 1600-as években, Angliában az Anyák napját úgy ünnepelték, hogy a családjuktól távol dolgozó szolgálók kimenőt kaptak, hogy meglátogathassák édesanyjukat és elvigyék nekik az Anyák süteményét, melyet előző nap sütöttek meg.

Anna M. Jarvis, 1907-től életét arra tette fel, hogy az Anyák napját állami ünneppé nyilvánítsák az Egyesült Államokban. Célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök ünnepnappá nyilvánította május második vasárnapját, hogy megemlékezzenek az édesanyákról.

Ezzel egy időben azonban a képeslap árusok, virágboltosok, édesség készítők is bekapcsolódtak az ajándékozásba, és nagy haszonra tettek szert. Ez Anna Jarvist nagyon bántott, hiszen az ő eredeti elképzelése az volt, hogy tisztelettel megemlékezzenek az élő-és elhunyt édesanyákról. A kereskedők ezzel mit sem törődve, a további profit reményében Európa szerte elterjesztették az ünnepet, amely hamar népszerűvé. Anna Jarvis élete hátralévő részében tiltakozott az ünnep elüzletiesedése ellen.

Talán Annanak igaza volt, és nem az ajándék a lényeg, hanem a gesztus, mellyel megköszönjük az anyák véget nem érő szeretetét és fáradozását értünk.

Bizonyára örömmel fogadnák édesanyáink, ha az Anyák süteményével lepnénk meg őket május első vasárnapján. Ha van konkrét ötletetek, osszátok meg velünk!

Manóprogram

 
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” PDF Nyomtatás E-mail

Föld NapjaA fenti idézet, a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. Bár az ötlet John McConnelltől származik, az Earth Day Network (Föld Napja Hálózat) megalapítója, az akkor még egyetemi hallgató, Denis Hayes, aki 1970. április 22-én indította útjára mozgalmát. A kezdeményezéshez már az induláskor 25 millió amerikai csatlakozott, s ma már a Föld 175 országában rendeznek különféle eseményeket ezen a napon.

Hazánkban 1990 óta tartják meg a Föld Napját.

Gondolom, sokakban felmerül a kérdés, hogy mit is tehet egy ember a Földért, mivel járulhat hozzá a mozgalomhoz. Egészen kis dolgokkal, egyszerű döntésekkel és cselekedetekkel is sokat tehetünk környezetünk megóvásáért.

Társadalmunk alapja a fogyasztás. Az, hogy mit veszünk le a boltok polcairól, nem csak a mi életünkre van hatással, hanem azt is meghatározza, hogy mi kerüljön ismét a megvásárolt áru helyére. Ezzel pedig magunk is befolyásoljuk a termelést. Igyekezzünk elkerülni a túlfogyasztást, a túlcsomagolt áruk vásárlását. Válasszunk újrahasznosított termékeket, és felesleges pénzköltés helyett javítsuk meg az elromlott dolgokat, ne dogjuk el.

A tisztító, mosó és mosogató szereket pótolni lehet négy, környezet -és pénztárca kímélő vegyi anyaggal, a mosószódával, szódabikarbónával, fehérítő-folttisztító sóval és ecettel. Előnyűk, hogy nem kell megfizetni a reklámköltségüket, papír vagy, celofáncsomagolásuk nem terheli meg annyira a természetet, mint a műanyag flakonba forgalmazott anyagok, és nem kell félnünk, hogy a szervezetre káros vegyszerek maradnak tányérunkon vagy kerülnek vissza az ivóvizünkbe.

 
Húsvét PDF Nyomtatás E-mail

HúsvétA húsvét napjainkban a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvétnak megfeleltethető, időben korábbi zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét a pészahhal ritkán esik egybe, mivel a Hold járása szerinti naptár és a két változó ünnep számításától függ. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

A név eredete

Húsvét az azt megelőző időszak, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” táplálkozási időszak után ezen a napon szabad először húst enni. (Erre utal a magyar húsvét szó is: a hús magunkhoz vételének első napja.) A böjt utolsó hetének neve: „nagyhét”, a húsvét utáni hét húsvét hete, egyes magyar vidékeken „fehérhét” – fehérvasárnapig tart.

A húsvéthoz, mint tavaszváráshoz kapcsolható zsidó ünnep héber neve „pészah”. A szó „kikerülés”-t, „elkerülés”-t jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidóknak bárány vérével megjelölt házait. Innen származik a ritkábban használt angol név, a passover is. A kifejezés az ünnep magyar nevében nem található meg, de Csíkménaságon a húsvéti körmenet neve: „kikerülés”.

Az angol Easter a német Ostern szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost) úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. A magyar szó: húsvét, az azt megelőző időszak, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi.

 
Változatok karácsonyra PDF Nyomtatás E-mail

Childrens Night at ChristmasBármennyire is furcsa, még a karácsony sem egységes ünnep a Földön.  Jézuska, család, fa, ajándék, hideg. Ezek a szavak jellemzik leginkább nálunk a karácsonyt, de ez nem mindenhol így van. Számos ünneplési mód létezik, ezeknek próbáltunk utána járni.

Európán belül is rengeteg apró dologban különböznek az ünnepek, a magyarországihoz az osztrák karácsonyozás hasonlít a legjobban, ott december 6-án a Mikulás ajándékoz, 24-én pedig a Jézuska hozza a meglepetést és a feldíszített fát. Talán a díszítés, amiben mindenhol hasonlóan gondolkodnak az európaiak, a városok, házak feldíszítése és a karácsonyfa kontinensszerte megszokott. Az ünnepi fa elterjedése a huszadik század elejére tehető, bár Németországban már évszázadokkal korábban is szokás volt karácsonyi piramist állítani, ezt továbbgondolva született meg a karácsonyfa is. Aztán, mint ahogyan ez lenni szokott, minden nép a saját szájíze szerint alakította az ünnepi hagyományokat.

Spanyolországban az ajándékozást vízkereszt napjára időzítették, napjainkra azonban sok helyen már nem várja meg január első hetét a Mikulás az ajándékok szétosztásával. Az Egyesült Államokban sem a Jézuskától „kapnak” ajándékot a kicsik, hanem Santa Claustól, aki szenteste éjszakáján ereszkedik le a kéményen, és pakolja a fa alá a meglepetéseket. Az amerikai szokások egy része Angliából származik, ahol már jóval a Christmas Eve előtt feldíszítik a házakat, de csak 25-én bontják ki az ajándékokat. Az angoloknál kihagyhatatlan étel a karácsonyi puding, a fagyöngy alatt pedig kötelező a puszi. Még érdekesebb és egyben megmosolyogtató az írek szokása, akik nem tejjel és sütivel várják a Mikulást, hanem sörrel és whiskyvel. Keletebbre tekintve a lengyeleknél a Csillagember, az oroszoknál pedig Gyed Moroz hozza az ajándékokat, ám utóbbi újév napján jön. Finnországban Joulu Pukki érkezése előtt szaunáznak, karácsony napján pedig sokan templomba mennek és szeretteikre emlékeznek.

Ám a világ többi táján sem ismeretlen a karácsony fogalma. Kenyában például a templomokat díszítik fel, a messze élő rokonok összeülnek, és a szabadban készítik el az ünnepi ételeket, a tehetősebbek pedig import fenyőfát díszítenek. Dél-Afrikában a családok a barátaikat látogatják meg és különleges ételeket, süteményeket adnak egymásnak. Ausztráliában kenguruk húzzák a Mikulás szánját, Új-Zélandon pedig a tengerparton ünnepelnek, kriketteznek és sört isznak. Ázsiába is betört a karácsonyi láz, Japánban, ahol csupán a lakosság elenyésző része keresztény, a hatvanas évektől kezdve indult hódító útjára a karácsony, a szeretet és a család ünnepévé vált. Mikulás helyett Hoteiosa hozza az ajándékokat, méghozzá egy buddhista szerzetes képében. Dél-Koreában nemzeti ünnep a karácsony, a nyugati minta alapján várják Santa Halabujit, karácsonyi lapokat küldenek és fát díszítenek odahaza. Kína talán kicsit kilóg a sorból, ugyanis ott a karácsony leginkább a kereskedelemre gyakorolt jótékony hatásai miatt fontos. Az árusok sokszor már október környékén hatalmas felfújható Mikulásokkal csalogatják a vásárlókat, a boltok eladói pedig piros sapkát öltenek. Indiáról sem a keresztény ünnep jut először az eszünkbe, de a közel harmincmilliós vallási kisebbség még így is szép szám. Meg is adják a módját az indiaiak, papírcsillagokkal és boákkal díszítik fel az utcákat, de megszokott látvány lehet egy karácsonyi díszbe öltöztetett papajafa is.

Annyi bizonyos, hogy világszerte ünneplik a karácsonyt, bár szinte mindenhol vannak különbségek, a lényege talán ugyanaz: az egymással törődés kifejezése.

 
Lucanap PDF Nyomtatás E-mail

Luca napi dekorációDecember 13-án köszöntjük a Lucákat, de ehhez a naphoz számos népszokás is kapcsolódik.

Ilyen például a Luca- szék faragás, melyet december 13.-tól 24.-e éjfélig kellett készíteni, kilenc különböző fából. S aki ráállt a székre, az megláthatta a boszorkányokat.

Ha mégsem szeretnénk vállalkozni arra, hogy a nappali közepén 11 napon át széket faragjunk, vagy nem szeretnénk felfedni a boszorkányok kilétét, választhatjuk a Luca napi búzavetést szokását is.

A hagyomány szerint, a Luca napján elvetett búzából, ha karácsonyig minden szem kikel, jó termésre számíthatunk a következő évben.

Nem is kell hozzá más, mint egy kicsi cserép, kreativitás, szorgos segítő gyerekkezek és egy marék búza.

A cserepünket tetszés szerint díszíthetjük, íme, néhány egyszerű ötlet, mellyel könnyedén elkészíthetünk:

Hobby boltokban kapható antik hatású lakk vagy festék. Ennél gazdaságosabb és érdekesebb módon is elérhetjük a régies hatást, ha a cserepet natúr joghurttal kenjük be. Nem szükséges az egészet, kihagyhatunk kisebb nagyobb foltokat, így is tökéletes lesz. Majd helyezzük a cserepet a szabadba, vizes helyre, akár az erkélyre nedves levelek közé, vagy tegyük ki a kertbe nagyobb, nyirkos fűcsomóba egy hétre. Patinás, régies cserepet kapunk.

 
Szomorú a Vidámpark PDF Nyomtatás E-mail

VidámparkA XIX. század végén, az Ökördűlő névre keresztelt mocsaras, legelős területet Pest város főbírájának javaslatára, 1794-ben mulató- és üdülőhellyé alakították, mely 1808-tól állt a nagyközönség rendelkezésére. A 14 holdnyi területet hamarosan birtokba vették a városból kitiltott vásári mutatványosok és komédiások.

Fenti soraink akár egy új Manójáték feladványának bevezetője is lehetne, de ezúttal nem erről van szó. Rövid történeti áttekintésünket a Vidámpark 62 éves fennállása, és november 4.-re tervezett bezárása kapcsán tárjuk elétek.

A mai vidámpark helyén megnyitottak az első kocsmák, és a tó két szigetén pedig állandó körhinta és céllövölde működött.

A század közepére nagy népszerűségnek örvendett a Vurstli, ahol mind több mutatványos, jósnő, és bármily meglepő, technikai újdonságaikat bemutató feltalálók is itt mutatták be találmányaikat, többek között a fonográfot, a telefonhírmondót és a fényképezőgépet is.

A technika fejlődésével, az eleinte emberi erővel hajtott kőrhinták először gőzzel, majd a XX. századtól elektromos árammal lendültek mozgásba.

 
Mit csináltok a Gyermeknapon? PDF Nyomtatás E-mail

Gyermeknap 2012

Május utolsó vasárnapján megtelnek a parkok, felhúzzák ponyvájukat a cirkuszok, a családok pedig útra kelnek, hogy méltó módon ünnepelhessék a gyerekek hivatalos ünnepnapját. Idén is számos remek program közül lehet válogatni, a manoprogram.hu segít eligazodni a rengetegben, cikkünkben megtalálhatod a gyerekeknek a legjobb időtöltést!

Magyarországon 1931 óta ünneplik a Gyermeknapot, amely egészen az ötvenes évekig „Gyermekek hete” (!) volt, és az ünnep mai formájához hasonlóan többnyire kültéri mulatságok várták a családokat. Számos országban tartják meg minden évben az ünnepet, de egy biztos: a Gyermeknapon annyi program van, hogy lehetetlen nem megfelelőt találni a csemetéknek. A hagyományőrző rendezvényektől kezdve a modern gyermeknapig minden megtalálható a palettán. A klasszikus, majálisos hangulatot viszi tovább a gyerekek ünnepe, a vurstli és a lufis mellett ilyenkor az aszfaltrajzok is nagy sikernek örvendenek. Természetesen az estét is a kicsikhez igazítják, egy késő délutáni koncert vagy előadás szép lezárása lehet a napnak.

A Manóprogramon rengeteg gyermeknapi programot találtok a rendezvénynaptárban. Találjátok meg a hozzátok legjobban illő elfoglaltságot.

 
Marci és a húsvét PDF Nyomtatás E-mail

Itt a húsvét, kipattantak a rügyek, csiripelnek a madarak, a nyulak pedig ismét elkezdhetik törni a fejüket, hogyan hitessék el a gyerekekkel, hogy a húsvéti tojás tőlük származik. Hiába adnak tanácsokat nekik a tyúkok, azért ez mégis valahol sántít, de végül mindig megoldják valahogy. Az ünnep sokszínűsége abban rejlik, hogy számos módon lehet ünnepelni. A keresztények templomba mennek, a hagyományőrzők tojást festenek, és népi ruhába bújnak, a családosok járják a természetet és még sorolhatnám naphosszat, hogy miért is jó a húsvét.

Valószínűleg száz embertől százféle választ kapnék arra a kérdésre, hogy: Ti hogyan ünnepelitek a húsvétot? Ami jó dolog, mert az emberek kreativitását tükrözi az ünnep. Nem emelnék ki egyet sem közülük, viszont talán van egyfajta kép, ami kialakul az évek során a húsvétról, ezt próbálom szavakba önteni, és hasonlóan szép ünnepet kívánok minden manóprogram olvasónak.

Marci már régóta figyeli, hogy valami megmozdult a természetben. Hirtelen felélénkültek a színek, a hidegnek sincs már nyoma sem. Valami közeledik, de mielőtt ideje lenne gondolkodni, a keze ügyébe akad egy újság, ami büszkén hirdeti a címlapon: Húsvéti mellékletünk a 26. oldalon található! Marci, amennyire egy hétévestől kitelik, elkezdi tervezgetni az ünnepi menetrendet. Kölnit kell szereznie. Ez az egyik legfontosabb dolog. Olyan kell, ami után nem mossa három napig az anyukája a haját, és a nagymama sem kéri azt, hogy inkább egy kancsó vízzel öntse le. Márpedig a pacsulik pont ilyenek.

 
A költészet napja PDF Nyomtatás E-mail

József Attila - Költészet napjaA költészet napját április 11-én, József Attila születésnapján ünnepli az ország.

Legalább e jeles nap alkalmából érdemes belegondolunk, hogy a versek mennyire fontos szerepet töltenek be életünk során.

Már egész kicsi korban megismerkedünk a rövidebb versikékkel, mondókákkal, óvodás korban pedig megkezdőik a versek tanulása, értelmezése, mely nagymértékben járul hozzá a kisgyermek nyelvi fejlődéséhez. Bővíti kicsik szókincsét, fejleszti emlékező tehetségét, jó hatással van az agyműködésre, szavalás közben gyakorolja a helyes kiejtést. A költészet rendezettebb és ritmikusabb módon mutatja be a nyelvet, mint a próza. Amikor egy gyermek a versek memorizálásával tölti az idejét, amellett, hogy önkéntelenül is magába szívja a magyar nyelv szabályait és struktúráját, képet kap saját hazája kultúrájáról, szokásairól, rituáléiról, történelmi eseményeiről.

 
Mivel játszottak régen? – Gombfoci és Tetris PDF Nyomtatás E-mail

GombfociTetrisBátran állíthatjuk, hogy ez a két játék annak idején világuralomra tört, sikerességük pedig teljes módon érthető volt, hiszen szokatlan módon fogták meg a szórakozás jelentését. A gombfoci magyar vonatkozású, de mint oly sok más hazai találmány, külföldön is ismertté vált.  A tetris a számítógépes játékok hajnalán született, a hordozható játékok egyik legnépszerűbb képviselője lett. (Cikksorozatunk befejező részéhez nyereményjáték is párosul, aki figyelemmel követte a retro-hetek történéseit, egy igazán szép ajándéknak lehet a gazdája. Részletek hamarosan.)

A korábban már bemutatott asztali csocsóhoz hasonlóan a gombfoci is azokat az időket idézi, amikor rossz idő esetén még nem a számítógép bizonyult az egyetlen szórakozási formának. Elég volt kölcsönvenni az asztalt a nagyszobából, lerántani a terítőt, vagy csak lekucorodni a parkettára, és már kezdődhetett is a csata. Mert bizony ez az volt a javából, a gombfoci azokhoz a játékokhoz tartozott, amelyhez türelem és precíz tervezés kellett, két lövés között pedig bőven volt idő egy málnaszörp elkészítésére. Aztán persze volt olyan, aki annyira komolyan vette a játékot, hogy vett egy gombfoci-asztalt, egy csomó csapatot, és elkezdett versenyekre járni. Magyarországon hatalmas hagyománya van a gombfocinak, a Magyar Szektorlabda Szövetség jóvoltából még versenyekre is lehet jelentkezni. A 100 éves hagyományokkal rendelkező játékban tehát az amatőr és a profi is megtalálja a helyét, a gyűjtőknek pedig jó hír, hogy gombfocit szinte az összes játékboltban árulnak. A „mezei” csapatok pár száz forintba kerülnek, a versenycsapatok valamivel drágábbak. Aki asztalt és komolyabb szetteket szeretne, annak már bele kell nyúlnia a pénztárcájába, cserébe viszont értékálló és strapabíró játékot kaphat.

 
Mivel játszottak régen? – Gazdálkodj okosan és Mágikus rajztábla PDF Nyomtatás E-mail

Gazdálkodj okosan!FirkapadA Gazdálkodj okosan és a család fogalma szinte összekovácsolódott, közös szórakozási lehetőség volt, ami mára talán kissé megkopott, de szerencsére nem tűnt el teljesen. Ezt szintén el lehet mondani a rajzolásról is, a Mágikus rajztábla nem hagyja kárba veszni a pillanatnyi kreativitást, és a szobák falát is megkíméli a firkáktól.

A Gazdálkodj okosan vitathatatlanul a legnépszerűbb hazai társasjátékok közé tartozik, lényegében a Monopoly egyik magyar változata. A hatvanas évek derekán életre hívott játék egészen a rendszerváltásig piacvezető terméknek számított, bár ekkoriban nem is volt túl nagy a választék. Sikereit jól mutatja, hogy még ma is megtalálható a játékboltok polcain. Nevelő célzata mellett (ne szemetelj, takarékoskodj, zárd el jól a csapot) egy kis reklám is megfért a játéktáblán (MALÉV, CSÉB, Országos Közlekedésbiztonsági Tanács). A régi változatokban még képzeletbeli pénzek voltak, azonban az újabb kiadásokban már a lila ötszázas és a zöld ezres a fizetőeszköz, Ady Endre és Bartók Béla portréjával. A kellékek közül igazi nosztalgia-élményt kölcsönöz a Takarékbetét-könyv, a CSÉB Tagsági könyv és a Lakásbiztosítási kötvény. A játék legfőbb célja persze a megvásárolt lakás berendezése, emellett a győzelemhez pénz és egyéb apróságok begyűjtése is szükséges, ezekben a szerencsekártyák is segíthetnek. Megszámlálhatatlan klónja létezik, az eredetire legjobban hasonlító Gazdálkodj okosan 3-4 ezer forintba kerül.

 
Mivel játszottak régen? – Asztali csocsó és Tévéfoci PDF Nyomtatás E-mail

Asztali csocsóMinden évben volt pár hónap, amikor nem lehetett kimenni focizni a haverokkal, hanem benn a házban kellett elütni az időt. Ma már nincs nehéz dolga annak, aki unatkozik, számos lehetőség van szórakozásra, de a nyolcvanas (kilencvenes) évek környékén ez még nem volt ilyen egyszerű. A mai retro cikkünkben két olyan játékot mutatunk be, amivel hatalmas népszerűségre tehettünk szert a baráti körben.

Asztali csocsó

Masszív fa keret, tömör gumi játékosok, káprázatos gólok és elgémberedett lábak. Ezekkel a szavakkal lehet leginkább jellemezni a méltán híres csocsó asztali változatát, ami a nagy csocsóasztalok büszke kistestvére. Földön játszva a hatvanadik meccs után, vízhólyagos kézzel és elmacskásodott lábakkal feltápászkodni olyan érzés, amit nagyon sokan átélhettek az elmúlt évtizedekben, bár ha volt megfelelő méretű asztaluk, akkor arra feltéve lényegesen kényelmesebben játszhattak rajta. Megszállott csocsósok még a kedvenc játékosaik nevét is ráírták filccel a bábukra, és természetesen feljegyezték a gólszerzőket is. Az asztali csocsónak sok változata létezik, van kétszemélyes, fémkeretes (rögzíthető asztallal), nagy fehér labdás, vagy a klasszikus, sárga fogantyús, kissé lejtős pályával rendelkező, műanyagkapus verzió. Bármelyik játékboltban megvásárolható, nagyjából 10 ezer forint körül, de használtan ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni.

 
Mivel játszottak régen? - Pedálos Moszkvics és a Moncsicsi PDF Nyomtatás E-mail

Pedálos moszkvics

A retro hetek alkalmából ismét két régi ismerőssel jelentkezik a manoprogram.hu, ezúttal olyan játékokat mutatunk be, amelyek még ma is hihetetlenül népszerűek, és gazdáik igazi kincsként tekintenek rájuk. A Pedálos Moszkvics és a Moncsicsi története kalandos, sikereik pedig irigylésre méltóak.Moncsicsi

A Pedálos Moszkvics a gyermekek Ferrarija volt, egy olyan korban, amikor még éveket kellett várni, hogy a szülők tudjanak venni egy igazi autót. A kiskocsi három szériát élt meg, és az ötvenes évektől egészen a kilencvenes évek közepéig gyártották. Sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy napjainkban is sokan foglalkoznak a régi pedálos autók restaurálásával, eladásával. A gyűjtők pedig sokszor maguk a szülök, akik azért veszik meg, mert szeretnék gyermeküknek is továbbadni az élményt. A Moszkvicsokat kézzel szerelték össze, a precíz munkának köszönhetően igen strapabíróak voltak a járgányok, a harmadik szériát még bőrüléssel is lehetett kérni. Használtan sok helyen hozzá lehet jutni, egy lerobbant ára 10-20 ezer forint között van, egy jó állapotúért ennek a dupláját is elkérik.

 
Mivel játszottak régen? – Bábel-Torony és Búgócsiga PDF Nyomtatás E-mail

Bábel tornyaBúgócsigaMint a kedvcsinálóban már említettük, ez a cikksorozat olyan régi játékokat hivatott bemutatni, amelyek hazánkban igen népszerűek voltak/népszerűek a mai napig is. A Bábel-torony és a búgócsiga is ezek közé tartozik, míg előbbi a logikát veszi igénybe, utóbbi a fantáziát mozgatja meg.

A Bábel-torony a Rubik-kocka mellett az egyik legjelentősebb magyar logikai játék, amely a nyolcvanas években meghódította a hazai játékpiacot.  Annak ellenére, hogy a Bábel-torony ma már retrónak számít, rengetegen keresik még ma is a boltokban, és néhány helyen szerencsére beszerezhető. A játék lényege, hogy az abban található 36 golyót szín és színárnyalatok szerint kell sorba rendezni. Papp Endre 1982-es szabadalma vérbeli logikai játék, a megoldáshoz az ügyességre ugyanolyan szükség van, minta a türelemre. A megoldása után érzett euforikus öröm viszont semmihez sem fogható. A Bábel-torony még ma is nagy népszerűségnek örvend, ára 600 és 1600 forint körül mozog.

 
Mivel játszottak régen? PDF Nyomtatás E-mail

Retro Hetek a ManóprogramonReneszánszukat élik a régi játékok, nagyon sok fiatal kezében látni Rubik-kockát, divatos családi társasjáték a Gazdálkodj Okosan, a projektor mellett pedig sok helyen megfér a polcon a diavetítő is. Cikksorozatunkban olyan játékokat mutatunk be, amelyeket a következő generációnak is ismernie kell, és amire a felnőttek is szívesen emlékeznek vissza. A bevezető részben a régi játékok sorsa és jövője a fő téma.

Mi számít játéknak?

Jogos a kérdés, hiszen ma már látszólag egy apró kütyü is százszor nagyobb élményt tud nyújtani, mint egy régi, rozsdásodó búgócsiga, és a gyerekek egy része már csak hírből ismeri a kézzel működtethető játékokat.  A fiatal felnőtteknél szerencsére még más a hozzáállás, a legmodernebb számítógép mellett büszkén mutogatják a gyerekkori repülőmaketteket, az asztali csocsót, vagy éppen a gyöngyfűző-készletet. Ezeknek a fiataloknak kell később átadni azt az életérzést, ami valóban játéknak mondható, ami önfeledt örömet okoz, és képernyő helyett kreativitás szükséges az átéléséhez.

Ez már ciki…

Hány és hány játék került évekre egy kartondobozba, vagy a szekrény legalsó fiókjába amiatt, mert valami sokkal jobb és modernebb lépett a boltokban a helyére? A régi játékok elfeledetten pihentek valahol, míg gazdájuk újra fel nem fedezte értéküket. Jókor kell jó helyen lenniük ezeknek a játékoknak, mert ha feléled a nosztalgia az emberekben (van rá vevő), akár a gyártásukat is újrakezdetik. Érdemes figyelni arra, ha a gyerekek megunják játékaikat, vagy csak szimplán „cikivé” válik a használata, akkor se engedjétek, hogy kidobja, vagy aprópénzért megváljon tőle, mert évekkel később még szép emlékekkel szolgálhat.

 
Téli reggel, kakaó, Frakk PDF Nyomtatás E-mail

DiavetítőSzakadt, de nehéz doboz kerül le a szekrény tetejéről. Igen gyakran van pakolgatva az a doboz, a por sem telepszik meg rajta. Az ormótlan fémdarab csöndesen figyel, a gyerekek is ugyanezt teszik. A masina kezelője lassan betekeri a filmet, kezdődhet a nap fénypontja, pöttyös bögre a kézben, minden készen áll egy jó kis diafilmezéshez.

Erre a bizonyos fémdobozra még ma is sokan emlékezhetnek, hiszen minden gyerekszoba elengedhetetlen kelléke volt a diavetítő. Nem kellett sok dolog az üzemeltetéséhez. Elég volt egy üres fal, áram, kisasztal (néhány könyv a vetítő alá), minél kevesebb beszűrődő fény, pár filmtekercs. Ebből a receptből sok kellemes perc született, megvolt a maga varázsa a falra varázsolt meséknek. Kicsit ugyan morgott, nyikorgott a tekerésnél, de nem ez volt a lényeg. Az egymás után vándorló képkockákból született megannyi jóakaró motívum, tanulság. Ezen kívül a diavetítő képes volt befűteni egy egész szobát, a film és a gép közös illata pedig sokaknak örök emlék maradt. Számtalan mese közül lehetett választani, az apró műanyag tartóból előkerült tekercsek elengedhetetlen kellékei voltak a szórakozásnak. Ha elfogytak a diák, akkor sem kellett kétségbe esni, az árnyjáték általában a B-tervként szerepelt a rutinos diavetítősök nagykönyvében.

 
Közeleg a farsang PDF Nyomtatás E-mail

Az új év első össznépi ünnepe a farsang, ilyenkor ismét lehet egy kicsit bolondozni, amivel az unalmas téli délutánokat végre felpezsdíthetjük. Közeleg a farsangRáadásul a farsang már a tavasz hírnöke is, a népszokások szerint ilyenkor a telet elűzik, helyet adva a megújulásnak. A gyerekeknek az óvodai/iskolai bál a fő attrakció, egy ötletes jelmez vagy egy kellemes családi program örök emlékké teheti a farsangozást.

Mi is az a farsang?

A farsang vízkereszt napjától a negyvennapos nagyböjtig tart, a tél és a tavasz közötti választóvonal legfontosabb ünnepe. A népszokások többségét az időszak végén tartották (farsangvasárnap, farsanghétfőn és húshagyókedden), ilyenkor a bál és a tánc kapta a főszerepet, de előszeretettel tartották meg a lakodalmakat is ezeken a napokon. A gyerekek, fiatal lányok, férfiak külön-külön farsangoztak, a torkos csütörtök idején pedig a mohóság megengedhető volt. A farsang utolsó napja (húshagyó kedd) után viszont a nagyböjt következett, megtisztulást követelve az emberektől.

Hova menjünk, mit csináljunk?

 
Zsúrrecept PDF Nyomtatás E-mail

ZsúrreceptMinden gyerek álmodozik néha a tökéletes szülinapról, amikor körülötte forog a világ, a pajtások összegyűlnek, és a sütemények is úgy néznek ki, mint a szakácskönyvekben. Nincs szükség nagy összegekre, sem felesleges idegeskedésre, ha gyerekzsúrt szeretnénk szervezni. Egy csipetnyi kreativitással olyan légkört teremthetünk a lurkóknak, amilyet megálmodtak. Ha ötleteket keresel, jó helyen jársz.

Kiket hívjunk, és mire figyeljünk?

Ha óvodások lesznek a vendégek, mindenképpen számolni kell azzal is, hogy szüleik is elkísérik a gyerekeket. Ilyenkor csak a „keménymagot” érdemes meghívni a zsúrra, azokat, akikkel az ünnepelt amúgy is barátkozik. Ha kisiskolásokról van szó, már nyugodtan lehet egy kicsit nagyobb a létszám, lehetőleg legyen páros a meghívottak száma, hogy még véletlenül se maradjon senki egyedül játék közben. Nagyon fontos a meghívó, ami akár készülhet kézzel is, és lehetőleg ne tartalmazza a „légyszi hozzál minél több ajándékot nekem” mondatot, hiszen ilyen korban még sokkal inkább a társaság van a középpontban.

Jó tanács: az ajándékokat ráér akkor odaadni a lurkónak akkor, amikor a többiek már elmentek, nehogy irigykedés, gyors játékösszetörés legyen a vége.

 
A szilveszter nem csak a nagyoké! PDF Nyomtatás E-mail

Szilveszter nem csak a nagyokéBizony ám, a kisebbeknek is ugyanúgy kijár a szórakozás, az év búcsúztatása, és az „éjszakázás” is! Ilyenkor fenn lehet maradni, meg szabad kóstolni a pezsgőt, és érdemes kimenni a városba megnézni a tűzijátékokat, másnap pedig cukkolni az idősebb testvéreket. Vegyük sorba, hogy miként lehet a kicsiknek is emlékezetes az év utolsó napja.

Minden az előkészületekkel kezdődik, bár a szilveszteri hangulatot mindenki máshogy éli meg. Van, aki az egész napját a sütés-főzésnek szenteli, mások elutaznak, hogy a házimunkát az újévre halasszák. Valahol a kettő között van egy olyan pont, ami mindenki számára megfelelő, és a szilveszter itt tud igazán kiteljesedni.

Ha otthon maradunk

Nem kell a televíziós-kabarékat nézni hajnalig, van szórakoztatóbb módja is az év búcsúztatására. A lakás feldíszítésében a kisebbek is tudnak segíteni. A szerpentinek és lufik amellett, hogy hangulatossá teszik a lakást, a gyerekeket is feldobják, tudatosítják bennük az ünnep fontosságát. Ezen a napon nyugodtan maradhatnak ébren éjfélig a gyerekek, játékokkal, ismerősök áthívásával pedig még családiasabbá válhat a szilveszter, és ha a szülők engedékenyebbek, a gyerekpezsgő mellé egy csepp igazit is ki lehet könyörögni. Ha nincs a közelben éjfélkor tűzijáték, akkor a felnőttek igazit is csinálhatnak, ami garantáltan tetszeni fog a gyerekeknek (a tűzijáték és a kicsik közötti tisztes távolságra azért nem árt odafigyelni).

 
De ki fogja feldíszíteni a fát? PDF Nyomtatás E-mail

Boldog Karácsonyt Kíván a Manóprogram!Egy kérdés az ezerből, ami karácsonykor felmerülhet. Sokan görcsösen gondolkodnak, hogyan lehetne szebbé tenni az ünnepeket, mi kell ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát. Nos, egy dolog biztos: nyugalommal és egy kis lassítással már békésebb lesz a karácsony, és ezt a két dolgot nem múlja felül egyetlen ajándék sem. A manoprogram.hu karácsonyi tanácsadása próbál egy lenni a sok közül, fogadjátok szeretettel. J

Csak szépen, sorjában

Mindennek megvan a maga helye, még karácsonykor is. A média már november közepétől sulykolja a karácsonyi akciókat, reklámokat, ajándékokat, fülbemászó dallamokat. Ezeket a dolgokat fontos kikerülni, mert könnyen oda vezethetnek, hogy mire valóban aktuálissá válna a karácsonyi hangulat, addigra már rég kiégtünk, és a hátunk közepére sem kívánjuk az ünnepi készülődést. A lényeg a várakozáson van. Várjuk a megnyugvást, a közös mosolyokat, és azokat a kellemes pillanatokat, ami ezen időszak alatt „feltölt”, és felkészít a folytatásra.

Szánjunk időt mindenre, a szervezkedés ilyenkor örömet is okozhat idegeskedés helyett, és a család egybegyűjtése a végeredmény tekintetében nemes feladat. A titok, a meglepetés nem csak ajándékokban mérhető, a családi összetartás kifejezése nagyobb értéket képvisel.

 
Tiszta csizmákat a párkányra, hamarosan itt a Mikulás! PDF Nyomtatás E-mail

Télapó

Mikulás már a küszöbön áll

A felnőtteknek a piros zacskóról talán már a parkolási-büntetés jut az eszükbe, gyerekként viszont biztos a Mikulás-csomag volt az első, amire gondoltak. A gyerekek csekk és mogorva parkolóőr helyett csokit és mosolygós Mikulást várnak, aki közelről úgy néz ki, mint apa, vagy a szomszédlány. Cikkünkben tippeket találhatsz arra, hogyan tedd még hangulatosabbá az ünnepet az egész család számára.

Csomag vagy tál?

Ha a gyerekek már nem is igazán gyerekek, érdemes megbeszélni egy időpontot, ami az egész családnak jó, és egy közös, beszélgetős estével ünnepelni Szent Miklós estéjét. Csomagok helyett mindenki pakolja egy tálba a Mikulásra szánt csemegéjét, a nagyszoba pedig arra a pár órára legyen a nyugalom szigete. A tévé és a számítógép is pihenhet egy kicsit, a bögrék viszont legyenek készenlétben, forralt bor fogyasztása fokozottan ajánlott.

 


Facebook megosztás