<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok Kreatív sarok
Hirdetés

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kreatív ötletek gyerekeknek és kisgyermekes családoknak
Itt járt a Mikulás és a rénszarvasok! PDF Nyomtatás E-mail

Készítsd el a Mikulás és a rénszarvasok lábnyomát. Nyomtasd ki a sablonokat, vágd ki.

Reszelj le egy szappant sajtreszelőn és szórd a sablonra a finomra reszelt szappant. Így a padlód, padlószőnyeged, parkettád sem bánja és a gyerekeknek eljő a varázslat. 

Kattints a fotókra!

mikulas-labnyom1  images/M_images/kultursarok/kreativsarok/mikulaslabnyom/mikulas-labnyom3.jpg

 Valahogy így fog kinézni:

mikulas-labnyom11

 
Tündérház, manóház PDF Nyomtatás E-mail

TündérházAz idei év egyik nagy slágere a bájos tündérház, mely egyszerűen elkészíthető házilag is. Nincs másra szükség, mint műanyag palackra, vagy befőttes üvegre, egy kis darab alufóliára, levegőre száradó gyurmára, és festékre. 

Elsőként határozzuk meg, hogy milyen alakú házat szeretnénk. A teteje gomba formájú, vagy inkább süveg alakú legyen? Kapcsolódjon össze más házikókkal, vagy magányosan álljon? Ha megvan az elképzelés, következhet a kivitelezés. Amennyiben befőttes üvegre dolgozunk, alakítsuk ki a tető formáját. Ezt az alufóliával tehetjük meg, melyet ragasztó pisztollyal rögzíthetünk. 

Ezt követően vonjuk be vékonyan a levegőre száradó gyurmával a teljes házat. Közben alakítsuk ki azokat a részleteket, melyekkel szeretnénk még élethűbbé varázsolni apró házacskánkat. Lehet ez a fa erezetét utánzó minta a bejárati ajtón, tégla minta a ház falán, vagy cserepek a tetőn. 

A gyurma nagyjából 24 óra alatt szárad keményre. Nem érdemes siettetni, mert ha túl gyorsan szárad könnyen berepedhet. 

Amint megszilárdult a massza, jöhet a festés. Használhatunk vízfestéket, akril festéket vagy temperát. Keverjük bátran a színeket, árnyékoljunk, rétegezzünk. 

Középső csoportos kortól már bátran bevonhatjuk a srácokat, mind a megformálásnál, mind a festésnél remekelni fognak. 

Valamivel gazdaságosabb változata a háznak, ha a só-liszt gyurmával készítjük el. Hasonlóan jó eredménnyel használhatjuk, amennyiben apró szemű sóval készítjük a masszát, és vékonyan visszük fel az üvegre. Száradás után épp úgy festhetjük mint a levegőre száradó gyurmát. 

 

Tündérház  Tündérház

 
Nádsíp készítés PDF Nyomtatás E-mail

“Nád közé bújtam, nád sípot fújtam,

Az én sípom azt fújta, Bí-Bá-Bú,

Te vagy az a nagy szájú”

népi mondóka

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a fenti mondókának valóság tartalma is van, hiszen az üreges nádfélékből egy éles késsel, vagy bicskával, és egy kis kézügyességgel remek sípot készíthetünk. Azt is megmutatjuk hogyan!

Nádsíp készítés  Nádsíp készítés

Amennyiben vízparton járunk, minden bizonnyal találkozunk náddal, innen választhatunk egy szép, hosszú, egészséges szálat. Minél vékonyabb nádszálra teszünk szert, annál magasabb hangon szólal majd meg a sípunk, és ez fordítva is igaz, minél vastagabb, annál mélyebb hangot ad a síp. 

A vastagabb nádszálak kevésbé törnek, így célszerű ilyet választanunk. 

 
Anyák napi készülődés PDF Nyomtatás E-mail

Május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat, és természtesen ilyenkor a nagymamák, és dédmamák számára is készülünk egy kis meglepetéssel. Jó ötlet, ha az ajándékot személyessé tesszük saját kezünk munkájával, vagy egy kedves üzenettel. Ezúttal egy olyan ötletet szeretnénk mutatni nektek, mellyel egyszerűen varázsolhatjátok egyedivé a boltban vásárolt cserepes virágot.

anyak-napja-1  anyak-napja-3

Amennyiben megtaláltátok a kapható legdúsabb, és legtöbb bimbót nevelgető növényét, vegyétek elő a dekupázs ragasztót, és a fellelhető legszebb szalvétát, majd dekoráljátok ki a srácokkal közösen a nem túl látványos műanyag cserepet.

Az eljárás igazán könnyű. Ecset segítségével felhordjuk a ragasztót, majd gondosan elegyengetjük rajta a szalvétát.

anyak-napja-2  anyak-napja-4

Ahhoz, hogy a személyes üzenet biztosan belopja magát a megajándékozott szívébe, készíthettek saját ajándékkártyát. Egy kevés zsenília dróttal, színes papírral, hurkapálcával, és ragasztóval igazán látványos dekorációt készíthettek.

 
Porcelán hatású karácsonyfadísz - porcelán gyurma PDF Nyomtatás E-mail

Porcelán hatású karácsonyfadísz

Ti is szerettek karácsony táján alkotni? Nos, ha ez így van, akkor szeretnénk veletek megosztani a hófehéren világító, porcelán hatású szódabikarbóna díszek elkészítésének titkát.

Hozzávalók:
2 bögre szódabikarbóna
1 bögre étkezési keményítő (búza, vagy kukorica)
1+1/4 bögre víz

Az alapanyagokat összekeverjük egy lábasban, majd melegíteni kezdjük a tűzhelyen. Először tej állagú finom masszával dolgozunk, mely hamar felforr. Ezt követően folyamatos keverés mellett krumplipüré állagú anyaggá főzzük.

Annak érdekében, hogy ne száradjon ki hűtés közben a gyurma, alaposan csomagoljuk be folpacba, zacskóba, vagy jól záródó dobozba. Amikor kihűlt az anyag sodrófával 0,5 centiméter vastagra nyújtjuk, és kedvünk szerint formázzuk. Előkerülhetnek a karácsonyi kiszúró formák, de akár pohár segítségével korongokat is vághatunk, melyeket különféle mintákkal dekorálhatunk.

A szárítást mindig szobahőmérsékleten végezzük, időnként pedig fordítsuk meg a díszeket, hogy mind két oldala tökéletesen megkeményedjen.

A kész alkotásokat tovább díszíthetjük festéssel, vagy decoupage technikával, de a hófehér díszek egy mutatós szalagra kötve natúr változatban is jól mutatnak majd a karácsonyfán.

Porcelán hatású karácsonyfadísz  Porcelán hatású karácsonyfadísz

 
Világító orrú hóember PDF Nyomtatás E-mail

Világító orrú hóemberA Tündérlámpás elkészítésénél ejtettünk már szót a LED mécsesről, méltatva azon tulajdonságát, hogy hagyományos társával ellentétben, nem kell attól tartanunk, hogy használat közben tüzet okoz. Nos, elérkezett az idő, hogy egy új felhasználási módot mutassunk be nektek, mely remekül illik a téli hónapokhoz.

A hóember elkészítéséhez mindenképpen szükségünk lesz:

 • LED mécsesre
 • fekete alkoholos filctollra
 • anyagdarabra, szalagra, és/vagy zseníliadrótra
 • ragasztópisztolyra

A hóember arcának megalkotása nem igényel kézügyességet, annyi a dolgunk, hogy nagyjából egyforma méretű pontok segítségével kialakítjuk a két szemet, valamint a mosolygós szájat. Nem probléma, ha nem szabályos kör alakot készítünk, hiszen a széndarabokat hivatottak ábrázolni a fekete pontok.

Ezzel tulajdonképpen maga a hóember el is készült, ám a hidegre való tekintettel érdemes felöltöztetni kis barátunk. Készíthetünk neki fülmelegítőt zseníliadrótból, vagy fekete textilből apró kalapot. A sálat se felejtsük el, melyet az előkészített szalagból köthetünk a hóember nyakába. Végezetül ragasszunk akasztót a LED mécsesre, hogy otthonunk díszévé válhasson a melegséget sugárzó téli dekoráció.

Fotó: Pinterest

 
Így készíthetitek el saját grincsfátokat PDF Nyomtatás E-mail

Grincsfa"Egy kis hópihében történet ez a csodás eset, épp olyanban, mint ami a sapkádra esett.
Ahol havasak a hegyek, s lejtősek a lankák, arra bújik meg Kifalva, az apró kik lakják.
Kifalván tör az égnek, szikár szikla orma, Kobakhegynek hívják, pedig inkább süveg forma.

Bármelyik ki elmondaná, hogy ha kérdenéd, Kifalvához fogható nincsen karácsony felé.
Cifra cafrang minden ablak, a lámpákon díszek, ünnepi gúnyában húzzák a kifalvi zenészek.
A sok kis ki alig várja, hogy karácsony legyen, de nem úgy a Grincs, aki fenn lakott a hegyen.

Hogy miért volt a Grincs bögyében a Szent éj? Akár ne is firtasd, mert ez örök rejtély,
Talán nem húztak meg a fejében pár csavart, vagy egy szoros cipő okozta a zavart,
Ha engem kérdeztek, úgy áll ez a dolog, hogy az volt kisebb neki, ami ott bent dobog."

A Grincs c. film

Angolszász területeken minden csemete jól ismeri az amerikai Dr. Theodor Seuss Geisel által rímekbe szedett mesét a Grincsről, aki minden áron el akarta lopni a karácsonyt. Az 1950-ben született történet élőszereplős filmként jutott el a hazai közönséghez. 2000-ben a Jim Carrey által megformált zöld rosszcsont örökre belopta magát a szívekbe. Nem csoda hát, hogy kis hazánkban is hódít az idei év egyik slágere, a grincsfa. A látványos karácsonyi kiegészítő otthon is elkészíthető, és garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Nos, a Kobakhegyre emlékeztető dekorációt így készíthetitek el:

Lássuk a hozzávalókat!

 • 1-3 csomag zanót
 • 1 db kaspó
 • kötöződrót
 • karácsonyi díszek, termések, szalagok

A kaspó méretét érdemes úgy megválasztani, hogy igazodjon a készülő grincsfa méreteihez. A kaspó aljára kerül az oázis, ebben rendezzük el a zanótot. Az oázis gondoskodik arról, hogy ne száradjon ki a növény az edényben.
Ezt követően a dróttal óvatosan süveg formára alakítjuk a zanótot. A művelet során ügyelni kell arra, hogy egyenletesen tekerjük a drótot, mert ha túl szoros, egyenetlen lesz a grincsfa felszíne, ám ha túl laza, nem lesz megfelelő a tartása a fának.

 
Tündérlámpás készítés PDF Nyomtatás E-mail

Készítsetek látványos, és varázslatos lámpást! Hogyan? Nem kell hozzá más, mint egy befőttes üveg, a cikk aljáról letölthető tündér sablon, dekupázs ragasztó, ecset, papírzsebkendő, csillámpor, és szalag.

Tündérlámpás készítés  Tündérlámpás készítés

 • Elsőként válasszunk egy kecses befőttes üveget. Lehetőleg olyat keressünk, mely alul sima, hogy a tündér sziluettje tökéletesen érvényesüljön.
 • A kivágott alakot ragasztó segítségével rögzítsük az üveg belsejébe.
 • Ezt követően bontsuk rétegeire a papírzsebkendőt.
 • Egy réteg zsepit helyezzünk fel dekupázs ragasztó segítségével az üveg külsejére. 
 • Száradás után jöhet a csillámpor, de használhatunk csillámragasztót is. Amennyiben a port választjuk, kenjünk újabb réteg dekupázs ragasztót az üveg azon helyére, ahol szeretnénk, hogy még sziporkázóbb legyen a hatás.
 • Az üveg száját díszíthetjük szalaggal, vagy színes raffiával. 

Ma már igazán élethű, LED-del működő mécseseket lehet kapni. Érdemes ilyen fényforrást választani, biztonságos és épp olyan látványos, mintha valódi láng világítaná meg apró tündérünket. 

Mintaként lessétek meg a csapatunk által készített lámpást. A munkához két, letölthető tündér sablont is találtok a cikk alján. Alkotásra fel, vigyetek egy csipetnyi varázslatot a hétköznapokba! 

Tündér sablonok:

Tündérlámpás készítés  Tündér sablon

 
A legjobb strandjátékok PDF Nyomtatás E-mail

A gyönyörű nyári napsütésben a család felkerekedik és lesétál a vízhez. Természetesen ott is lehet nagyon jókat játszani, amihez segítségül hoztunk pár ötletet.

1. Búvárbéka futás

Vegyetek fel békatalpat és úszógumit. A-ból B-be kell eljutni a lehető leggyorsabban. Nagyon figyeljetek arra, hogy magasra emeljétek a lábatokat, hogy minél kevesebbszer essetek el. Nehezítésként lehet a vízben is játszani.

A legjobb strandjátékok

2. Célbadobás

Szerezzetek pár frizbit, amit fejjel lefelé tegyetek a vízbe, mint egy kis tálkát. Számozzátok meg őket és írjátok fel, hogy melyik szám mennyit ér. Az a játékos nyer, aki 5 dobásból a legtöbb pontot gyűjti össze. Labda nélkül is játszhatjátok egy marék iszappal. Csak ne menjen egymás szemébe!

 
További 22 kerti játék, amit magad készíthetsz el PDF Nyomtatás E-mail

Hoztunk Nektek még egy pár otthon saját magatok által elkészíthető játékot: 

1. Öltöztetős játék

Rajzoljatok a járdára kislányokat és kisfiúkat. A kinőtt ruhákkal fel tudjátok őket könnyedén öltöztetni. Akár saját magatokat is lerajzolhatjátok és felöltöztethetitek. Tanulásként lehet téli illetve nyári ruhákba öltöztetni a figurákat.

2. Élő szereplős társasjáték

Vegyetek elő egy társasjátékot, amit nagyon szerettek. Készítsétek el a táblát, úgy, hogy nagyban felrajzoljátok az aszfaltra. Kelleni fog egy hatalmas dobókocka, amit akár egy kocka alakú kartonból is elkészíthettek vagy lehet szivacsból is. A szabályok ugyanazok legyenek, mint az eredeti játékban, csak itt minden jóval nagyobb.

További 23 kerti játék, amit magad készíthetsz el  További 23 kerti játék, amit magad készíthetsz el

 3. Ugróiskola

Krétaporral vagy homokkal rajzoljátok fel a fűbe az ugrósikola pályáját és indulhat is a játék.

4. Angry Birds (mérges madarak)

Készítsetek fából egy nagy csúzlit. Pár méterre egy dobozra vagy egy raklapra lehet rakni a figurákat. A hatalmas csúzlival kell őket kilőni, csakúgy, mint a játékban. Vigyázzatok egymásra és ha lehet, akkor a szülőkkel együtt játszátok!

Manóprogram LIKE

 
A 15 legjobb házilag elkészíthető kerti játék PDF Nyomtatás E-mail

Vannak olyan napok, amikor nincs kedvünk kimozdulni otthonról. A nyár tökéletesen alkalmas arra, hogy a kertben játszanak a gyerekek. Mutatunk Nektek pár játékot, amit viszonylag könnyedén tudtok elkészíteni otthon és garantált velük a remek szórakozás. A játékok elkészítése is remek móka és ha vigyáztok rá, akkor évekig elállnak, ezért érdemes gondosan elkészíteni őket.

1. Memória játék

Nagy kartonok hátuljára rajzoljatok formákat, vagy a kedvenc mesehőseiteket. Fontos, hogy mindengyikből 2 legyen. Ha megvagytok vele, akkor rajzzal lefelé rakjátok ki a fűre és indulhat a móka. Az nyer, aki először megtalálja a párokat. 

2. Célbadobás

Ez a nagyon egyszerű játék elkészíthető hengerekből, akár wc papír gurigából vagy ha van otthon lefolyó cső akkor abból is tökéletes. Különböző nagyságúra vágjátok le és állítsátok fel a képen látható alakzatban. A különböző hengerek különböző pontszámokat érnek. A labda lehet ping-pong labda. Természetesen az nyer, aki 10 dobásból a legtöbb pontot gyűjti össze. 

Saját kezűleg elkészíthető kerti játékok  Saját kezűleg elkészíthető kerti játékok

 3. Rajztábla

A barkácsáruházakban kapható táblafestékkel a kertben jelöljetek ki egy falat, amit fessetek be vele. Ne felejtsetek el krétát vásárolni hozzá. Minél nagyobb a felület, annál nagyobb alkotások készülhetnek.

4. Kötélhúzás

Hozzatok ki a kertbe 2 ládát vagy fejjel lefelé fordított vödröt. Álljatok a tetejére és fogjátok meg a kötél két végét. Aki először leesik az a vesztes.

 
Adventi koszorú készítés PDF Nyomtatás E-mail

A keresztény kultúrkörből ismert advent szó jelentése eljövetel, mely a latin "adventus Domini" azaz "az Úr eljövetele" kifejezésből ered. VII. Gergely pápa, a IV. században, négy alkalomban határozta meg az adventi vasárnapok számát. Az első, mindig november 27. és december 3. közé esik, és három időszak kezdetét jelenti: a karácsonyi ünnepkörét, a keresztény egyházi évét, valamint az adventi időszakét. Az utolsó adventi vasárnap mindig december 18. és 24. közé esik.

Adventi koszorú készítés    Adventi koszorú készítés

1839-ben, Johann H. Wichern, német evangélikus lelkész, egy szekérkerékre 23 gyertyát helyezett, 19 pirosat és 4 fehéret , mellyel a hétköznapokat, és az adventi vasárnapokat jelölte. Az idő múlásával a koszorú készítés hagyománnyá vált, manapság fenyőágból készült alapokra helyezik el a négy adventi vasárnapot szimbolizáló gyertyát. Három lilát, mely a bűnbánatot szimbolizálja, valamint egy rózsaszínt, amely az Úr eljövetelének liturgikus színe.

 
Halloween tökfaragás A-tól Z-ig PDF Nyomtatás E-mail

Halloween tökfaragás A-tól Z-ig Faragtatok már Halloween tököt? A Manóprogram mindenre elszánt csapata ezúttal nem "tökölt", kést ragadott és saját Tökfejet készített. Tapasztalatainkat pedig készséggel megosztjuk veletek.

Elsőként irány a piac, vagy a legközelebbi zöldséges, ahol október közepétől már bőséges választékot találunk. Ha megvan a tök, jöhet a minta kiválasztása. A Letölthető Halloween sablonok között bizonyára meglelitek saját kedvenceteket. Mi, ezt a vidám fickót szemeltük ki, egyrészt azért, mert elkészítése nem igényel különösebb kézügyességet, másrészt, mert így valódi Tökfejjel dobhatjuk fel a szürke hétköznapokat.

A sablon nyomtatásánál ügyelni kell arra, hogy azután is kényelmesen ráférjen a kiszemelt növényre, miután leválasztottuk a tetejét. Nyomtatást követően, a fehér részeket ollóval eltávolítjuk: 

 

Halloween tökfaragás A-tól Z-ig     Halloween tökfaragás A-tól Z-ig

 

Celluxszal rögzítjük, majd alkoholos filccel, vagy golyóstollal megrajzoljuk:

 
Őszi kreatívkodás gesztenyéből PDF Nyomtatás E-mail

Itt az ősz, itt a kreatívkodás ideje!

A gyerekekkel együtt az egyik legjobb időtöltés leülni a kreatív asztal mellé, és különböző őszi termésekből figurákat készíteni. Ehhez kerestünk nektek egy-két ötletet.

Az egészet azzal kezdjétek, hogy elmentek és gyűjtögettek különféle terméseket és leveleket. Hazatérve egy meleg kakaó mellett válogassátok szét és tervezzétek meg, hogy mik készülnek majd belőlük.

Elő a ragasztóval, ollóval, papírral, különböző szerszámokkal és indulhat a móka. Ne felejtsétek el lefotózni és küldjétek el nekünk, nagyon szívesen bemutatjuk a kész műveket.

gesztenye1

 
Krumplinyomda PDF Nyomtatás E-mail

KrumplinyomdaMinden olyan pillanat, amikor a természet erői a lakásban tartanak minket, remek alkalom a közös alkotásra. Egy kis festékkel, ecsettel, és a kamra mélyén lapul burgonyával remek nyomdát készíthetünk.

Keressük elő a fiókból a sütemény szaggató formákat, vagy a gyerekek gyurmakészletének vidám motívumait. Válasszunk olyan krumplikat, melyekre kényelmesen ráfér a sablon. Vágjuk kétfelé a burgonyát és illesszük a formát a közepére, majd határozott mozdulattal nyomjuk bele, legalább 4-5 milliméter mélyen. Késsel vágjuk körbe a formát, majd húzzuk le a kész nyomdáról. A minta tökéletes, kezdődhet az alkotás.

Vékonyan vigyük fel a festéket a választott darabra, mi az IKEA MÅLA készletét használtuk, mert csodás élénk színeket találunk benne, de temperával is tökéletes képek készíthetünk. Érdemes először néhány próbalenyomatot csinálni, hogy megtaláljuk a megfelelő festékmennyiséget, és a kezünk is ráálljon a mozdulatra, mert ha elcsúszik a burgonya, elmosódik a minta.

Ezután élesben is próbára tehetjük magunkat. Bátran kísérletezhetünk a színekkel. Ecsettel már a nyomdára pontosan megfesthetjük a kívánt díszítést, de utólag is kiegészíthetjük az egyszínű lenyomatot. Az alakzatokat saját rajzainkkal kelthetjük életre, így egész történet kerekedhet a tavon úszó vadkacsákkal.

Amennyiben nem sima felületen használjuk a nyomdát, még érdekesebb textúrát hozhatunk létre. Lehet ez akár a "habtapi" is, mert az könnyen tisztítható.

Ha már igazán jól megy a nyomdakészítést, alkalmazhatjátok tudásotokat textíliák díszítésére, csomagolópapírok egyedi mintájának elkészítésére, vagy falfelületek dekorálására is.

KrumplinyomdaKrumplinyomda

 
Húsvéti tojástartó PDF Nyomtatás E-mail

Húsvéti tojástartóAhhoz, hogy a gyerekek aranyos és ötletes tartóba gyűjtögethessék a húsvéti tojásokat, nincs szükség másra, mint egy kiürült tojástartóra, temperára és egy szalagra.

Ha sikerült eltávolítani a dobozról a matricát, már következhet is a minta megrajzolása és kifestése. Száradás után a tartó alját és tetejét is kilyukasztjuk, hogy a szalagot át tudjuk fűzni Ezzel nem csak csinos kis fület készítünk neki, de a dobozt is összetartja.

 
Só-liszt gyurma PDF Nyomtatás E-mail

Só-liszt gyurma

Készítsetek otthon pillanatok alatt gyurmát.

Előnyei: olcsó, bármikor elkészíthető, ehető, ha megszárad ki lehet festeni

Hozzávalók: 100g liszt, 100g só, kevés víz, ételfesték

Elkészítés: Keverjétek össze a hozzávalókat, és gyúrjátok ameddig gyurma állagot nem kaptok. Tárolni hűtőben lehet hetekig.

 

 
Gesztenyefigurák - kreativfigura.blogspot.com PDF Nyomtatás E-mail
Beköszöntött a dió- és gesztenyefigura szezon - méghozzá csodálatosan szép idővel, úgyhogy egy-egy remek kirándulásról mindig sok-sok alapanyaggal lehet hazatérni. Tegnap szüreti felvonuláson voltunk, ma mogyoró szüreten, és mindig tele zsebekkel, táskákkal térünk vissza:) Ez a fajta gyűjtögetés önmagában is hihetetlenül lelkesíti a gyerekeket, az enyémet legalábbis nagyon. Azt is jól meg lehet ilyenkor beszélni, hogy az állatoknak is milyen fontos ilyenkor ősszel sok eleséget gyűjteni, hogy legyen télire - a gyermek el is játszhatja a gyűjtögető mókust:) A sok gyönyörű vadgesztenyéből tegnap pihenésképpen el is kezdtünk figurákat gyártani: hústűvel lyukakat vájtam a gesztenye megfelelő helyeire, majd ezekbe fogvájót vagy gyufát helyeztünk lábnak/kéznek/tüskének, stb. Alább egy sün, egy háromlábú szék és egy zsiráf látható.
Gyesztenye figura Gesztenye figura
 
Töklámpás készítése - kreativfigura.blogspot.com PDF Nyomtatás E-mail
Töklámpás készítéseIgazán jó móka és a gyermekeknek nagyon szórakoztató a töklámpás készítés, ami ilyenkor aktuális, hiszen hagyományosan ez a halottak napjához - Amerikában Halloween - kapcsolódó jelenség. Amerikában és az amerikai kultúra terjedésével lett széles körben ismert, de valójában az ír kultúrkörből eredő szokásról van szó, amelyet a Nagy éhínség (XIX.század) miatt Amerikába vándorolt sokezer ír honosított meg az Újvilágban. A töklámpás angol neve, Jack O'Lantern, egy Stingy Jack nevű legendás (mitikus?) alakhoz köthető, aki egy igazi szélhámos volt. Még az ördögöt is átverte: egy alkalommal meghívta őt sörözni, de nem volt pénze kifizetni a számlát. Megkérte hát az ördögöt, hogy változzék át pénzérmévé (mi az neki!), hogy azzal fizessenek - ám amikor az ördög átváltozott pénzzé, Stingy Jack nem akarta elherdálni könnyen szerzett 'vagyonát', és zsebébe dugta az érmét, egy ezüst kereszt mellé, ami miatt az ördög nem tudott visszaváltozni eredeti alakjába. Végül Jack szabadon engedte az ördögöt, azzal a feltétellel, hogy nem zaklatja őt és ha meghal, nem követeli a lelkét, azaz nem kerül a pokolba.... az ördög beleegyezett. Jack hamarosan meghalt. Igen ám, de a Mennyországba végképp nem engedtek be egy ilyen bűnös lelket, a pokolból is útjára bocsátották, az ördög csupán egy parázsló széndarabot adott neki, hogy lásson a sötétben. Jack ezt egy kivágott fehérrépába tette, és azóta is bolyong, hiszen sehol sem fogadják be. Ő tehát az abszolút szimbóluma a halottak napjának: ilyenkor a néphit szerint a halottak visszajárnak, újra el kell búcsúzni tőlük. A töklámpások - időközben a répából tök lett - azért is ilyen rémisztő külsejűek, hogy a rosszindulatú lelkeket elriasszák. Mindezt elmesélhetjük a gyermeknek, miközben közösen készítjük a tököt. Fontos, hogy ő is értse, mi a szerepük bizonyos ünnepeken (farsang, busójárás, Halloween) a csúnya, rémisztő maszkoknak. És hogy azok nem őellene vannak!
 
Tengerparti kép - kreativfigura.blogspot.com PDF Nyomtatás E-mail

Tengerparti képTengerparton nyaraltunk, ahol minden összetalálkozott, amit szeretünk: napsütés, meleg, tengervíz, kavicsok, leletek, kagylók-csigák, rákocskák, halak, ókor, középkor, evés-ivás és végtelenül kedves és jókedvű emberek. Ebből szerettünk volna valamit megőrizni, megfogható módon is: sok mindent gyűjtöttünk (kagyló/csigaház, kavicsok, kövek), és már a tengerparton megszületett egy festmény ötlete, ami felülnézetből ábrázolja a tengerpartot: ehhez a tengerpart homokjából hoztunk egy zacskóval. Itthon pedig egy szép vastag passe-partout papír felső felét kékre festettük temperával, az alsó felét beragasztóztuk (Kreatív hobby bolt kreatív ragasztója), erre szórtuk a kiszárított homokot, majd egy vastagra hajtogatott papír segítségével egyenletesre simítottuk, hogy mindenhol beleragadjon a ragasztóba. 1-2 nap állás-száradás után üveg alá, keretbe került. Nagyon jó emlék, eredeti alapanyagból:)

Forrás: kreativfigura.blogspot.com

 
Hűtőmágnes készítés - kreativfigura.blogspot.com PDF Nyomtatás E-mail
Egyszerűen készíthet a gyermek hűtőmágnest, ami ismét remek ajándék ötlet családnak, barátnak, de természetesen a saját hűtőnket is díszítheti. Nem kell hozzá más, mint egy kis darab mágnes, egy bármilyen nem túl nagy figura, amit szívesen látnánk a hűtőn, és egy kis szilikonos ragasztó, amivel megbízhatóan rögzíthetjük a figura hátuljára a mágnest. VIGYÁZAT: jól nézzük meg, hogy ne a 'vonzó' oldalát ragasszuk oda a mágnesnek, az kifelé nézzen!
Itt megint alkalmaztuk az újrahasznosítás elvét: egy olyan mágnest raktunk rá, amely egy széttört hűtőmágnesből származott (maga a mágnes persze nem volt törött). A képen látható rénszarvas pedig egy nagyon finom kis fa figura, amelyet 100 Ft-ért vettünk a Pecsa hétvégi bolhapiacán! Van ott egy úriember, aki kis fa játékokat és figurákat árul hihetetlen jó árakon. Ezekkel lehet kreatívkodni! Persze ezt a kis szarvast is lehetne festeni, de nekünk így tetszik.
 
Mécsesek csigaházból, kagylóból - kreativfigura.blogspot.com PDF Nyomtatás E-mail
A Mindenszentekhez, Halottak napjához a mécses, a gyertya is hozzátartozik. Ezért is készítettünk tegnap mécseseket, meg azért, mert már régóta terveztük - pont jó az időzítés. Most, hogy kész lettek, azt is látom, hogy ajándéknak, lakásdísznek is nagyon remek, hihetetlen hangulatosak ezek a kis mécsesek és saját öntésű gyertyák - ajándéknak éppen a saját készítés miatt pompás!
Leírom lépésekben, hogyan készül:
hozzávalók: talpas kanóc, viasz, kagyló/csigaház, szilikonos ragasztó
1. keresünk otthon néhány nagyobb méretű kagylót, csigaházat és ezeket alaposan kitisztítjuk, majd megszárítjuk, hogy ne legyenek nedvesek.
 


Facebook megosztás