A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Közérdekű

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Az Eduline értesülései szerint szeptember 26-án a 10. évfolyamosok kezdik a teszt írást. Többek között ilyen feladatok várhatóak:

A mobilszolgáltatók új telefon vásárlásakor különböző kedvezményeket kínálnak. Tamás új telefont szeretne vásárolni, az ügyfélszolgálaton a következő két lehetőséget ajánlották neki:
Új telefonja vételárából lebeszélhet 3000 Ft-ot
vagy
15% kedvezményt kap a vételárból.
Mekkora vételár felett jár jobban Tamás, ha a 15% engedményt választja?”

Matekkal kezdik a diákok, és azt ígérik, hogy életszerű feladatok lesznek benne. Az Eduline írt róla, hogy az eddigi kompetencia tesztek mellé új teszteket is kapnak a diákok. Az idei évtől már a 4., 6. és 7. osztályos tanulók kompetenciáit is mérik az eddigi 6., 8. és 10.-es diákok mellett. Vannak olyan évfolyamok, akiket évente kétszer mérnek, tavasszal és ősszel. A teszteket szeptember vége és november vége között kell megírni.

Egészen pontosan:

  • a 10. évfolyamon 2022. szeptember 26. – október 7.;

  • a 8. évfolyamon 2022. október 10–21.;

  • a 6. évfolyamon 2022. október 24 – november 11.;

  • a (kísérleti bemeneti mérés) a 4. és az 5. évfolyamon 2022. november 14-e és 30-a között.

4. és 5. évfolyamon szövegértés és matematika teszt lesz csak, míg a 6.,8. és 10. évfolyamosoknak természettudomány ismereteikről is számot kell adni. A tesztek pedig az idegennyelvi felmérésekkel folytatódnak majd még idén ősszel. 

Az Oktatási Hivatalnál már elérhetőek a teszt feladatsorok. A 4. és 5. osztályosoknak 1 napot fog igénybe venni a teszt, míg az idősebb korosztálynál ez 2 nap lesz. 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várják az Egy Csepp Egészségnapra az érdeklődőket vasárnap, a diabétesz világnapján a budapesti Millenáris parkban - közölte a szervező Egy Csepp Figyelem Alapítvány hétfőn.

A közlemény szerint hétfőn kezdődött az alapítvány egyhetes eseménysorozata, az Egy Csepp Egészségfeszt online tanácsadásokkal, webinárokkal, szerdától, délutánonként pedig ingyenes szűrővizsgálatokkal a MOM Parkban. 
A programfolyam vasárnap az Egy Csepp Egészségnappal zárul a Millenáris parkban, ahol az ingyenes szűrővizsgálatok és tanácsadások mellett gyermekprogramokkal, játokkal is várják a szervezők a látogatókat. Egyebek mellett olyan szűrővizsgálatokra lesz lehetőség 9 és 18 óra között, mint vérnyomás-, vércukorszint- és véroxigénszint-mérés, fogászati szűrés, hallásvizsgálat, tápláltsági szűrés, de diabetológiai, táplálkozási és Covid-tanácsadásban is részesülhet bárki.
A szűrővizsgálatokra regisztrálók között a szervezők nyereményeket sorsolnak ki.
A diabétesz világnap alkalmából a cukorbeteg klubtalálkozón előadások, tanácsadások várják az érdeklődőket. A Diabétesz Sétát, amelyet Erős Antónia médiaszemélyiség vezet, vasárnap kétszer tartják meg: 12, majd 15 órakor. A sétával az alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással mindenki sokat tehet a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért és a szövődmények kialakulásának elkerüléséért, késleltetésért, valamint, hogy a sport a cukorbetegek számára az életminőség jelentős javulását, a jobb vércukorértékeket jelentheti.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Az általános iskolások mellett immár felnőttek, sőt vállalatok is csatlakozhatnak a PontVelem Okos Program által szervezett karácsonyi MosolyManók akcióhoz, amely a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkársága támogatásával december 6-ig gyűjti az ajándékokat a rászoruló gyerekek számára.

A karácsonyi MosolyManók akciók során a korábbi öt év alatt több mint 26 ezer ajándékcsomagot állítottak össze az általános iskolás gyerekek rászoruló kortársaiknak - emlékeztetnek a szervezők a közleményükben.
A MosolyManók akció szervezői ezúttal is felhívást tesznek közzé az ország összes általános iskolájában, és arra biztatják a gyerekeket, hogy állítsanak össze ajándékcsomagokat rászoruló családokban élő kortársaik számára.
A PontVelem Okosprogram és a Máltai Szeretetszolgálat arra hívja a gyerekeket, hogy az általuk már nem használt, de jó állapotú vagy kifejezetten erre az alkalomra vásárolt játékaikat rakják egy dobozba, csomagolják be, majd írják rá, hogy milyen nemű és korú társuknak küldik azokat. Az ajándékot személyesebbé tehetik a megajándékozott gyermeknek szóló, kedves üzenettel.
Mint a szervezők kiemelték, a csomagokat csak be kell vinni az iskolába, onnan már a GLS Hungary Csomaglogisztikai Szolgáltató szállítja el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat raktáraiba, majd a karitatív szervezet még karácsony előtt eljuttatja az ajándékokat a rászoruló gyerekeknek.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Mától nem jár a fogaskerekű november 16-ig pályakarbantartás miatt, a munkálatok alatt a Svábhegy és a Széchenyi-hegy között pótlóbusszal lehet utazni.

A Budapesti Közlekedési Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, a Királyhágó tér és a Svábhegy között a 212-es busszal, a Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, az Orgonás és az Esze Tamás iskola megállóhely pedig a 60A és 60B járatokkal érhető el.
A 60-as pótlóbusz a Svábhegyről a 21-es autóbusz Normafa irányú megállójából indul, a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomásnál megáll a Golfpálya úton, a fogaskerekű végállomása mögött és a Gyermekvasút végállomása előtt is.
A 60A buszjárat a Szent János Kórház és a Pethényi út között, a 60B járat a Szent János Kórház és az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) között közlekedik. Mindkét busz a Városmajor utcából, a 128-as busz Szent János Kórház megállója mögül indul, munkanapokon reggel 6 és 9, valamint délután 15 és 18 óra között az előre meghirdetett menetrend szerint indul, hétköznap a többi napszakban, valamint szombaton, vasárnap és ünnepnapon egész nap Telebusz-rendszerben jár.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Meleg, napsütéses idő várható az ősz első hétvégéjén, néhol akár 27 Celsius-fokot is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Pénteken a sok napsütést főleg a Dunától keletre zavarhatja az intenzívebb gomolyfelhő-képződés, de csapadék ott sem várható. A minimumok általában 7 és 14 fok között alakulnak, de hidegre hajlamos helyeken ennél jóval hűvösebb is lehet. A nappali maximumok 20 és 26 fok között alakulnak.
Szombaton és vasárnap reggel előfordulhatnak pára- és ködfoltok. A sok napsütés mellett szombaton lehet egy-egy zápor az északkeleti megyékben, vasárnap nem valószínű csapadék. Szombaton és vasárnap hajnalban is 7-15 fok közötti hőmérséklet várható. A csúcsértékek szombaton 22 és 27, vasárnap 20 és 25 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester javaslatára egyhangúlag úgy döntött szerdai ülésén, hogy szeptember 2-ától ingyenessé teszi a közösségi közlekedést a 14 év alattiaknak. 

Az előterjesztés szerint a koronavírus-járvány miatt idén a fővárosban már csak az utazók 28 százaléka választotta a közösségi közlekedést, az utasforgalom 2019-hez képest 30-40 százalékkal csökkent, 2020-ban a menetdíjbevételek 40 százaléka kiesett, ami 30 milliárd forint bevételkiesést jelentett. 
A 14 év alattiak közösségi közlekedésének ingyenessé tételével vissza szeretnék csábítani őket a közösségi közlekedésre, és mivel leginkább a szülők kísérik iskolába gyermekeiket, arra számítanak, hogy a döntéssel a szülők is szívesebben választják a közösségi közlekedést. Úgy számolnak, az intézkedés nullszaldós lesz, ha az érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudják érni, hogy egy felnőtt közösségi közlekedésre váltson.
Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztőként közölte: a koronavírus-járvány fontos tanulsága, hogy a közösségi közlekedés az "átlagnál" biztonságosabb hely a járvány terjedése szempontjából. 
Vissza kell adnunk a budapesti közösségi közlekedés népszerűségét - jegyezte meg. 
A Fidesz-KDNP képviselői is támogatták a javaslatot, ugyanakkor többen is felhívták a figyelmet arra, hogy nagy szükség lenne a jellemzően már önállóan közlekedő 14-18 éves korosztályra is kiterjeszteni az ingyenes közlekedést. 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Negyedik éve nem találnak a határértéket meghaladó mennyiségű veszélyes összetevőt az iskolakezdés előtt vizsgált tanszerekben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumának szakemberei. A 2021-ben vizsgált húsz termék közül hat esetében a fulladásveszélyre figyelmeztető felirat hiánya miatt kellett intézkednie a hatóságnak - közölte az ITM.

A közlemény szerint a gyermekek védelme érdekében az iskolaszerek kiválasztásakor is kiemelt szempont a biztonság. A tanszerek rendszeres vizsgálatának célja, hogy az üzletek kizárólag kockázatmentes eszközöket kínáljanak, a diákoknak szánt termékek ne kerüljenek kisebbek kezébe.
Az iskolakezdéshez időzítve, ötödik éve ellenőriz különböző tanszereket az ITM akkreditált laboratóriuma. Az idei már a negyedik vizsgálat, amely nem talál semmiféle kifogásolnivalót az összetevőkben - írták.
A gyártás során a nehézfémeket színező anyagként alkalmazzák, a ftalátokat pedig elsősorban lágyítószerként használják, e vegyületekkel növelve a műanyagok rugalmasságát és élettartamát. Az egészségkárosodás megelőzése érdekében a jogszabály a tanszerek ólom-, kadmium-, réz- és ftaláttartalmára is szigorú határértékeket rögzít - tették hozzá.
A közlemény szerint az ITM hagyományos ellenőrzése nem tárt fel a veszélyes összetevőket érintő problémát az idén vizsgált tizennégy vízfesték, ötféle gyurma és egy tolltartó esetében. A laboratóriumi vizsgálatokon a húsz iskolaszer mindegyike eleget tett az előírt követelményeknek.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Több rendőr segíti szeptemberben, az iskolakezdés hónapjában a gyerekek biztonságos közlekedését a forgalmas helyen lévő fővárosi iskolák környékén - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint egész szeptemberben a rendőrök a tanítási idő kezdetén és végén elsősorban arra ügyelnek, hogy a gyerekek biztonságosan tudjanak átkelni a forgalmas úttesteken. 
A fő cél a balesetek megelőzése és a forgalom zavartalanságának biztosítása, de a rendőrök minden esetben intézkedni fognak, ha szabálytalanságot látnak - tették hozzá.
A BRFK azt tanácsolta a szülőknek, hogy ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mindig kössék be a biztonsági övüket. Ha pedig egy kisebb gyerek tömegközlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, a szülők eleinte kísérjék el, gyakorolják vele az útvonalat és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyalogosok számára is veszélyes lehet a mobiltelefon-használat, ha az úttestre lépéskor belefeledkeznek a készülékbe vagy a zenétől nem hallják a közeledő autókat. mti

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Ma már sajnálatosan közismert tény, hogy a bőrdaganatok gyakorisága az elmúlt években rohamosan növekszik. Ebben számos tényező játszik szerepet. A fokozott UV sugárzás és a megváltozott környezeti hatások mellett az életmód, a szabadidő eltöltésének, az utazási, nyaralási szokások megváltozásának minden bizonnyal jelentős szerepe van a betegségek számának növekedésében. A nyári szezon végével nem árt, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt.

A Magyar Rákellenes Liga 2021. augusztus 28-án, szombaton 11 és 17 óra között bőrgyógyászati vizsgálatot tart a Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő területén. A szűrővizsgálatot onkodermatológus szakorvos végzi. A vizsgálat ingyenes. Helyszíne: a Magyar Rákellenes Liga sátra (esős idő esetén a beltéri medencék galériája).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni. Magyarország az elsők között ért a 12 év felettiek oltásához, a szülők június óta tudnak regisztrálni. A 12-17 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren (81%) már fel is vették azt.  Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Emellett augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon az iskolákban is lesz oltási akció. A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást és augusztus 25-ig az iskolának vissza kell jelezniük, hogy kérik, vagy nem kérik a gyermeküknek az oltást. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.
A diákok oltása Magyarországon május óta zajlik, elsőként a 16-18 év közötti korosztály, majd a 12-15 év közötti korosztály számára lett elérhető. A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen.

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.

Az iskolák a napokban elektronikus úton értesítik a szülőket az iskolai oltás lehetőségéről. A szülőnek legkésőbb augusztus 25-ig kell vissza jeleznie az iskolának, hogy kéri, vagy nem kéri gyermekének az oltást. Az iskolák ez alapján összesítik az oltási igényeket, és a létszám alapján vagy a tanuló saját iskolájában vagy egy közeli iskolában lesz kijelölve az oltás helyszíne, amelyről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést fognak kapni.

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!