Magyarországra az első levendula tövet Bitter Gyula, gyógynövényszakértő hozta, az 1920-as években. Az egyenesen Franciaországból származó növényt a tihanyi apátságtól bérelt területen ültette el.
A klíma annyira kedvező volt a levendula számára, hogy minőségben jóval túlszárnyalta a francia eredményeket. A kiváló adottságok a félsziget sajátosságainak köszönhető. Magas a napsütéses órák száma, és a csapadékmennyisége is. Ennek köszönhető, hogy a Tihanyi-félszigeten aratott levendula olajtartalma magas.
Tihany azóta is világhírnek örvend a levendula termesztés terén. Ebből a csodából vihetünk haza magunkkal, ha ellátogatunk a félszigetre, és szedünk egy hatalmas aratótáskával. Cím: Tihanyba vezető (7117-es) út mellett (Gödrösi elágazó), GPS: 46.919750, 17.864778. A levendulás közelében a személygépkocsik ingyenesen parkolhatnak.
A SZEDD MAGAD! levendula aratása szervezett körülmények között zajlik, és pénzbe kerül.
A kisebb méretű aratótáska (22x17,8x8 cm) díja: 1.500 Ft/db, a nagyobb méretű (22x28x11 cm) díja: 2.500 Ft/db. Egy személy csak egy aratótáskát vásárolhat, a napi készlet erejéig, 9.00 órától 19.00 óráig. A levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt aratótáskába szedheti, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett.
Metszőollót korlátozott számban a helyszínen tudnak biztosítani, de sajátot is vihetünk.
A töveket természetesen nem szabad levágni, kizárólag a levendula virágát. Idén, a hűvös május miatt június 14-én nyitott a levendula ültetvény, és a készlet eréjéig tart. A nyitás hétvégéjén még viszonylag kevés virágzó növény volt, így várhatóan június végéig lehetőségetek arra, hogy beszerezzük a különleges növényt.
Ha pedig leszedtük, nem csak molyirtónak, vagy lakásdekorációnak hasznáhatjuk, finom szörpöt is készíthetünk belőle. Ebben az esetben érdemes rövid szárral levágni a virágokat, ezáltal épp kétszer akkora mennyiséget tudunk elhozni, mintha hosszú szárat hagyunk. Egy nagy aratótáska tartalmából 15-20 liter szörpöt készíthetünk.
Egy bögre levendula virágot 2 liter forrásban lévő vízbe teszünk, majd hozzáadunk 1 kilogramm cukrot és egy fél bögre citromlevet, vagy 4 citrom kifacsart levét.
Néhány percig hagyjuk forrni, majd 2-3 órára állni hagyjuk. Leszűrjük, és ismét felforraljuk, végül üvegekbe töltjük. A paradicsom befőzéséhez használt üvegek a legjobbak, de a megmaradt, üvegből készült szörpös, vagy alkoholos palackokat is befoghatjuk erre a célra.
A forró üvegeket dunsztoljuk (egy nagyobb példbe burkoljuk).
Az elkészült levendula szörpök vízzel, szódával, vagy levendulás fröccsként különleges nyári szomjoltók lehetnek.
Érdemes egy kis kirándulást tenni a városban, a Belső-tó páratlan élményt nyújt. Nem csak csodálatos szépsége, de izgalmas élővilága is elkápráztatja a srácokat.
Nyugalmasabb napon a szürkemarhák kifutójában szaladgáló ürgék felfedezése remek kihívás a srácoknak. A nádas élővilága is sok titkot rejt.
A Levendula Ház Látogatóközpont mellett víz fölé nyúló tanösvényt találunk, feltüntetve azokat a fajokat, mellyekkel az út során találkozhatunk.
A Látogatóközpontban a levendulatermesztésről nézhetünk filmet, illetve ásványokat. A családi belépő 3000.- Ft, de ha az idő engedi, érdemesebb inkább a természetet megfigyelni. Folyóügyeinket is elintézhetjük Levendula Házban, a mosdó használata díjköteles, fejentként 200.- Ft.
Ha tehetjük, utunkat zárjuk egy izgalmas, kompos átkeléssel a Balatonon.