A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Madárkert Zákányszék"Madarásznak születni kell!"
E jelmondat, egy általunk is nagyra becsült díszmadártenyésztő hitvallásának összegzése volt, a balatonfelvidéki madárgyűjteményt, a tenyésztő munkásságát bemutató újságcikkben. A hazai "madarászélet" nehézségei (mely során a szakmai, szervezeti hiányosságok mellett, olyan problémákkal is találkozunk, amiről pár sorral lejjebb is olvashatnak)ellenére mindig van egy maroknyi ember, akik ráfordított időt, anyagiakat nem sajnálva, tartják, gyűjtik ezeket a "tollas ékszereket".
Hobbi célból létrehozott tenyészállományunk nyilvánosság előtti megnyitásával, azt is el kívántuk érni, hogy mindez ne csak néhány ember magányos kedvtelése legyen.
A társállatok tartása, tenyésztése során szerzett tapasztalatainkat internetes fórumokon, szakújságokban megjelent írásainkban adtuk közzé. Minél többen szereztek tudomást kisállat-parkunk létezéséről, úgy jelentkezett egyre több érdeklődő, hogy megtekintené állatkáinkat.
Mivel már a látogatók száma 2005 évben megközelítette az ezer főt, úgy döntöttünk, hogy azok előtt is kaput nyitunk, akik eddig még talán sosem találkoztak hasonló tapasztalatokat, ismeretek és szórakozást nyújtó bemutatóval.

 Madárkert ZákányszékA ZÁKÁNYSZÉKI MADÁRKERT BEMUTATÁSA
Kertünkbe 1993-ba kerültek az első nagyobb papagájfajok és ekkor épültek az első madárröpdék. Az eltelt évek alatt sikerült az egyik legnagyobb hazai madár-fajválasztékot, hozzávetőleg 70-75 fajt és fajtát(2012. márciusi adat) befogadó magángyűjteményt létrehozni.
A 2008. március 1.-től szereztük meg a szükséges engedélyeket a "hivatalos megnyitáshoz", vagyis a belépőjegy ellenében is látogatható gyűjteményhez, melyet azóta többezer látogató tisztelt meg jelenlétével, gazdagodott az itt szerzett élményekkel. Mind e közben állományunk is folyamatosan gyarapodott a vendégek igényeinek figyelembevételével, nem csak madarakkal, hanem olyan simogatható, eleségért "sorbanálló" kisállatokkal, mint a minimalackák, vagy a különféle mókusfajok.

Madárkert ZákányszékA hazai állatkerteknél hagyományos gyakorlattal ellentétben, díszmadár-gyűjteményünkben nem csak ismertetőtáblák segítik a fajfelismerés, az adott faj egyedeinek bemutatását, elsősorban hobbiállatként való tartásról adva információt. Vendégeink szakvezetést is kapnak az 1500m2 telken kialakított parkocska területén, amely során elmondjuk a látott fajról, fajtáról, egyedről való legfontosabb tudnivalókat, tartási, tenyésztési szükségleteiket, megválaszoljuk az időközben felmerülő kérdéseket.
Talán ezért is választotta már eddig is oly sok iskoláscsoport a Madárkertet turisztikai célú látogatás, tanintézeten kívüli foglalkozás céljára. A gyerekek sokkal többet megtanulnak a természet, az állatvilág eme "gyöngyszemeiről", ha ezeket nem csak látják, de az eredeti élőhelyükkel kapcsolatos ismeretek mellett egyéb tulajdonságaikat is megismerhetik.

Néhány szó a magunkról:
Madárkert ZákányszékA madarak csodálata, szeretete nagymértékben meghatározta a mi életünket is. Gyermekkorunk óta állatok, elsősorban madarak vesznek bennünket körül, szüleinktől is ezt a példát láttuk, ezt a természet és állatvilág iránti rajongást örököltük. A madaraknak köszönhetjük, azt is, hogy megismertük egymást és így azon ritka szerencsések közé tartozhatunk, akik ugyanannak a hobbinak hódolva, egymást támogatják, segítik kedvtelésük kiteljesedésében.

 

És még egy néhány információ...
Főként a gyerekeknek igyekszünk örömöt okozni saját állatkáink szaporulatának, illetve azon madarak, kisállatok ingyenes megszerzésének felajánlásával, melyektől korábbi tulajdonosaik megválni kényszerültek, ránk bízva, hogy gondos gazdát találjunk kedvencüknek.
Madárkert ZákányszékKivételes esetekben arra is van lehetőség, hogy néhány, családi körből valamilyen oknál fogva (allergia, költözés, stb.) kikerült díszállat a park lakójaként befogadásra kerüljön, gazdája látogathassa.
Aki pedig több időt szeretne eltölteni a "Homokháton", állunk rendelkezésére, több napos kirándulások szervezésével is.
Lovasfogattal járhatják be a térség alföldi tájainak nevezetességeit, megcsodálva a "Madarász-tó" vízivilágát, a szikes semlyékek virágait, ismerkedve vidékünkön egyedi munkákkal foglalkozó kézművesekkel, fedezzék fel Önök is a Mórahalmi Erzsébet gyógyfürdő országosan kiemelkedő jelentőségű gyógyvizének kedvező hatásait, szórakozzanak élményfürdőiben. Szolgáltató partnereink lehetőséget kínálnak a helyi ízek megismerésére, magánszállásadók és luxus igényeket is kielégítő hotelek gondoskodnak zavartalan pihenésükről.

 

Madárkert Zákányszék

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!