A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Festetics-kastély parkjaAz egykor több mint negyvenhektáros európai hírű kastélyparkból mára alig nyolc hektár maradt - felaprózva, falakkal elcsúfítva, többször átrendezve, közlekedési úttal átvágva.
A Balaton partján járva mégis érdemes útba ejteni Keszthely legszebb részét, a csodálatosan felújított Festetics-kastélyt, és a körülötte fekvő - napjainkra valóban gondozottá váló - kastélyparkot, amelynek több száz éves kocsányos tölgyfái, szépséges kínai páfrányfenyője, több hársfajból álló gyűjteménye, majd' félévezredes mocsári tölgye, exotái és kis tavacskája, az angol kertépítészet legszebb hagyományait mutatják. A legidősebb fa egy 400 éves mocsári tölgy.

 

Érdemes megnézni az Oroszlános kutat és az Immaculata /Szeplőtelen fogantatás-Szűz Mária/ szobrot. A kastély előtt található Festetics György álló szobra, melyet Lukácsy Lajos készített 1945-ben.

 

 

A kastély építéséhez 1745-ben kezdett Festetics Kristóf. Az épület környezetének rendezésére több terv is született, az évek folyamán gyümölcsös, franciakert, és gazdasági udvar is helyet kapott a területen, mígnem Festetics György 1792-ben elkezdte a mai park elődjének kialakítását, már angolpark stílusban. Ekkor rakta le a fagyűjtemény alapjait is, amelyet elsősorban oktatási célzattal létesített az általa alapított Georgikon - a világ első felsőfokú mezőgazdasági intézménye - hallgatói számára. A 19. században Festetics Tasziló egy angol kertépítész segítségével tovább bővítette és fejlesztette a parkot, amelynek épületeit olyan építészek tervezték, mint Ybl Miklós. A park kialakítása során továbbra is megtartották a táj eredeti fáit, de további exotákkal fejlesztették az állományt. Ma mindennek csak halovány visszfényét látni, de a park még így is párját ritkítóan szép. Jelenleg folytatódik a park rekontrukciója.

 

 

 

Cím: Keszthely, Kastély u. 1.

 

Forrás: www.utazzitthon.hu

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!