A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az Oxigén Family Hotel****superior június 17-től szeretettel várja a családokat, a már jól ismert kreatív programokkal, és a noszvaji Meseúttal.

Mire jó a mese?

A meseolvasás, mesehallgatás gyerekkorunk legkedvesebb emlékképeit idézi. Anyu és apu mesélt alvás előtt, az óvodában kitalált történeteket, meséket játszottunk és azóta gyermekeinknek is a régi és újabb meséket olvassuk. A mesék fantáziaképein, csodavilágán keresztül megtanulhatjuk az életben oly fontos értékeket: bátorságot, szeretetet, nagylelkűséget, jószívűséget, kalandokra hívnak és segítenek még boldog jövőnk képzeletbeli megalkotásában is.

Mese, mese, mátka

Talán a mesék dallamaira legfogékonyabb a kisgyermekek nyiladozó értelme, amit végtelen kíváncsiságuk is támogat, bár a felnőttek részére is értékes mondanivalója van a mesék nagy többségének, sőt, bizonyos pszichológiai szempontok alapján még a terápiás gyógyításban is használható eszköz a mese. A pici babákat még „csupán” az anyuka vagy apuka jól ismert hangjának dallama ringatja el a mesék hallatán, azonban az együtt töltött minőségi időnek jelentős a szerepe hangképzésük, beszédük kialakulásában azáltal, hogy a szavakat, mondatokat, szóösszetételeket játszva megismerik. A mesemondást, illetve mesehallgatást nem lehet túl korán elkezdeni.

Mesék és valóság

A mese, mint prózai alkotás történelme valószínűleg egyidős az emberiség kialakulásával, az írásbeliség megjelenése előtt jóval korábban léteztek már mítoszok, mondák, elbeszélések, amelyekből a mesék kialakultak. Ezekben az ősi időkben a mesék szinte kizárólag a felnőtteknek szóltak, és nem különültek el egyáltalán a mítoszoktól, így a népi hiedelmek, illetve a vallások is jelentősen befolyásolták a történetek kialakulását és formálódását. A fantázia és valóság keskeny mezsgyéjén egyensúlyozva a középkorban megszülettek az ún. műmesék, köszönhetően többek között a Grimm fivéreknek, Andersen-nek és La Fontaine-nek. A mesét inkább gyermekeknek szóló műnek csupán a XIX. század végétől tekinthetjük. A magyar népmesék egyik különleges jellemzője, hogy nem a képzelet alkotta lények a szereplőik, hanem a valóságban is létező állatok, tárgyak és emberek, akik csodálatos tulajdonságok, képességek birtokában vannak (például a csodaszarvas). Ez is megkülönbözteti nyugati vagy keleti mese-társaiktól.

Meseút – a mesék útját járva

Meseút – a mesék útját járva

Kis hazánk határain innen és túl is jó néhány településén létezik már Meseút. Ezek a tanösvény-szerű családi programok úgy vannak összeállatva, hogy ne csupán szórakoztató időtöltés, vidám mulatság, játék és kaland legyen kicsiknek, nagyoknak, időseknek és fiataloknak. Ezért néhány mese olvasása során rejtélyes próbatételeket, feladatokat kell megoldani a Meseút ösvényén barangolóknak. Noszvajon, az Eger melletti kis faluban például - a szinte kacsalábon forgó, gyönyörű, kézzel festett - meseházikók rejtik a környékbeli, palóc meséket. A 10 meseházikó között 7 kreatív fejtörőket rejt, így a mesés utazás egyben kalandos agytorna is. Vegyük fel a hétmérföldes csizmát, keljünk bátran meseútra! A közelben található gyerekbarát szálloda, a noszvaji Oxigén Family Hotel****superior a környékbeli programokon kívül szállodai kreatív programokkal, és gyermek all inclusive ellátás biztosításával gondoskodik a pihentető nyaralásról.

https://oxigenhotel.hu/gyerekek-html/

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!