A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Sok országot fenyeget a koronavírus járvány gyors elterjedése, ezért megelőző és biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Nézzünk körbe, hogy egyes országok hogyan oldják meg az otthoni munkavégzéssel és az iskola bezárásokkal járó mindennapi problémákat.

Egyértleműen látszik, hogy sok országban nem extra szünetet vezetnek be a diákok számára, hanem távoktatással, online megoldásokkal próbálják biztonságosabbá tenni ezt az időszakot. A másik és talán a legnagyobb probléma, hogy a szülők csak egy része tudja a gyermekfelügyeletet megoldani, sajnos vannak olyan szakmák, ahol ez nagyon nehezen vagy szinte egyáltalán nem kivitelezhető. Sok ország példájából látszik, hogy vagy olyan intézményeket próbálnak kialakítani, ahol a felügyelet megoldható, vagy anyagilag próbálják támogatni a családokat. 

Romániában például kormányhatározatban rögzítették, hogy a munkáltatók kötelesek fizetetett szabadságot adni azon szülőknek, akiknek a 12 évesnél fiatalabb gyermeküket iskolabezárás miatt otthon kell tartani. A szabadnapok csak az egyik szülőnek járnak és erre az időszakra a bérük 75%-át kapják meg. A fogyatékkal élő gyermekeknél a korhatár 18 év.

Horvátországban is elrendelték az iskolabeárást, ott egy igen kreatív módszert választottak. Az alsós diákok számára a horvát közszolgálati televízió egyik csatornája fogja közvetíteni a tananyagokat, míg a felsős diákoknak távoktatás formájában virtuális osztálytermeket alakítottak ki. Azon szülőknek, akik nem tudják megoldani a gyermekek felügyeletét, továbbra is nyitva állnak az iskolák, mert a tanároknak be kell járniuk ebben az időszakban is.

Németországban a gimnáziumokban lefejlesztettek egy online rendszert, ahova a következő 5 hétben fel fognak kerülni a tananyagok. A dolgozatokat és felmérőket is ott tudják majd kitölteni.

Dániában már régebb óta múködik online távoktatási rendszer, ezt fogják továbbra is használni a diákok. Ide lesznek feltöltve az anyagok és ezen a rendszeren keresztül fog történni a számonkérés is.

Lengyelországban is kiépített rendszer van, ugyanakkor a tanárok panaszkodtak, hogy sokuknak a megfelelő sebességű internet sem elérhető és az eszközök is korlátozott számban állnak rendelkezésükre otthon. Az iskolák bezárása miatt a szülők az államtól igényelhetnek gondozási díjat, amit nem a munkáltatójuk fizet, hanem a központi kötségvetésből különítenek el. Ez a fizetésük 80%-át teszi ki nagyságrendileg. A támogatás 2 hétig jár, ezután még 60 napig igényelhető a támogatás.

Ausztriában azoknak a szülőknek, akik nem tudják megoldani a gyermekek elhelyezését, továbbra is nyitva állnak az iskolák, mert a kormány szeretné elkerülni a legrosszabbat, hogy a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre.

Spanyolroszág azt jelentette be, hogy ezentúl rugalmasan fogják kezelni, hogy a gyermekeknek mennyi időt kell az iskolában eltölteni, a szükséges eszközöket is biztosítják a családoknak.

Franciaországban már zárva tartanak az iskolák. Itt az intézmnyek a szülőknek küldik el a tananyagot és a szülők felelőssége lesz, hogy a gyermekek megtanulják azt, ehhez viszont 2 hét fizetett szabadságot kapnak munkáltatójuktól.

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!