A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

KUVIK TaneszközökA KUVIK itt megvásárolható: www.kuvik.hu

 

Mind a szülők, mind a gyerekek órási izgalommal készülnek az első iskolai napra. Ahogy telnek a hetek és a hónapok, a csemeték megmutatják, melyek azok a tárgyak, amiben kifejezetten ügyesek, és melyek azok, amiben kevésbé sikeresek.

 

Az olvasási nehézségekhez kapcsolható tünetetek már óvodás korban is megjelennek, ám sok szülő csak akkor szembesül a problémával, amikor gyermeke nehezebben sajátítja el a betűvetés művészetét, és a folyamatos olvasással is gondjai akadnak. Óvodás korban főként a finommozgás koordinációjának zavara, a gyenge ritmusérzék, és az egyensúly-érzékelés zavara hívja fel a szakemberek figyelmét a problémára. A Meixner Ildikó nevéhez fűződő Meixner-módszer, hatékony segítséget nyújt az olvasási készség fejlesztésében, nagy hangsúlyt fektetve az alapos előkészítésre, és az ezt követő fokozatos tanulási folyamatra. A módszer egyik alappillére, hogy azon sikeres területektől jut el a problémásabb feladatokig, melyekben a gyermek jól teljesített. A játékos feladatok között olyan készségfejlesztő gyakorlatok szerepelnek, melyek segítik a kisgyermek térbeli tájékozódását, valamint a hasonló betűk és hangok különválasztását. Mindezt sok ismétléssel, sok dicsérettel, játékos formában.

 

A Meixner-módszert alapul véve került kidolgozásra a KUVIK elnevezésű módszertani feladatgyűjtemény, mely a matematikai alapismereteket és az írás-olvasás készségét fejleszti. Ezúttal ezt a különleges gyűjteményt vette szemügyre a Manóprogram csapata.

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

 

A masszív, és praktikus tárolódobozból, melyet mágneszárral láttak el, elsőként a Módszertani kézikönyv és feladatgyűjtemény kerül elő. Ennek segítségével igazodhatunk el a doboz további tartalmán. Az alap készletben azon segédeszközöket találjuk, melyek egy alsó tagozatos kisdiák matematikai tudását kívánja megalapozni. Az iskolai feladatokon túl, játékos formában mélyíthető el az összeadással, kivonással, szorzással, osztással, és geometriai alapismeretekkel kapcsolatos tananyag. Ezen tudás bővítésére színes számolópálcákat, logikai készlet, korong szettet, számegyenest, pozitív és negatív számokkal, és speciális dobókockát találunk a dobozban. A készlet továbbá magában rejt egy különleges órát, mely alkotóelemeire bontható, ezzel egy éjjeli és egy nappali oldalt kapunk, hogy csemeténk napi tevékenységéhez igazíthassa az időpontokat. A hatvan perces beosztást tartalmazó számlap a percek múlását hivatott szemléltetni.

 

 

Az KUVIK alapkészlet kétféle készségfejlesztő kártyával egészíthető ki, hagyományos, vagy Meixner-módszeren alapuló készlettel. Kibontva erősen emlékeztet egy orvosi kartoték rendszerre, azzal a különbséggel, hogy itt a lapokat elválasztó betűk mögött nem kórlapokat, hanem újrahasznosított kartonból készült betűkártyákat találunk. Egyik oldalon nyomtatott kisbetű, a másikon nagybetű rejtőzik. Minden kártya bal felső sarkában egy-egy olyan képet találunk, mely az adott betűhöz kapcsolódik. A hagyományos készletben A-nál almát, az E-nél egeret, míg a Meixner-féle kártyákon a betűkhöz kapcsolódó hangutánzó szavak képet találjuk, az N-nél mentőautót, mely ninó hangot ad ki, a C-nél egeret, hiszen cincogó hangot ad. Így mélyíti el a segédeszköz vizuálisan és verbálisan, azaz látás, és hallás útján is az adott hangot. A kártyákon eltérő színekkel jelölik a magán-, és mássalhangzókat, valamint a Meixner-kártyákon a színkódok kiegészülnek a zöngés és zöngélten hangzók megkülönböztetésével. Azokból a betűkből, melyek gyakrabban fordulnak elő a magyar nyelvben, három darabot helyeztek el a készletben, azokból a hangzóból, melyek ritkábban szerepelnek, két kártyát találunk. A betűket írásjelek és matematikai műveletek jelei követik, melyekkel egész mondatot alkothatunk, illetve szemléletesen végezhetünk matematikai műveleteket. A sor végén nullától tízig számokat helyeztek el, melyek a matematikai tudás elmélyítésében lesznek segítségünkre.

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

 

A kis kártyák a Korong készlet fa elemeihez illeszthetőek, könnyen átrendezhetőek, ezzel is segíti a vizuális megismerést. A hosszúkás dobozokat úgy alakították ki, hogy a készlet nagy tárolóelemébe helyezhessük őket, így a szett valamennyi darabja percízen elpakolható.

 

Az eszközökkel elsőként játékos formában ismertessük meg a csemeténket, engedje szabadjára fantáziáját, hagyjuk, hogy kötetlenül játsszon a készlet elemeivel. Az ismerkedés után fény derülhet arra is, melyik kellék mire való. Ezt követően indulhat a móka, a csemete szülei gondos útmutatása alapján egyre összetettebb feladatokat oldhat meg. Amennyiben egy-egy játék elnyeri tetszését, és szívesen ismétli újra és újra, bátran hagyjunk időt a tudás elmélyítésére, és a várva várt siker ízének kiélvezésére.

 

A KUVIK nem csak azoknak a csemetéknek ajánlott, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek, minden gyermek számára segítséget jelent abban, hogy szülei társaságában, vidáman, játékos formában ismerkedjen meg matematikai alapműveletekkel, és megszeresse az olvasást. Ezen képességek megszerzése elengedhetetlen, mert minden további tananyag erre a tudásra épül.

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

 

KUVIK TaneszközökKUVIK Taneszközök

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!