A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

ZtringzEmlékeztek még arra a játékra, melyet egy madzsag vagy fonal segítségével játszottunk, és a leggyakrabban fonaljátékként, átvevős játékként, szőttesként vagy ördögszövőként emlegették?

A játék előtt egy körülbelül 1 méteres fonal két végét összekötjük, majd ujjaink használatával ügyesen a kéz fejére vesszük és megfeszítjük. Így kialakul egy minta, amit a másik játékosnak oly módon kell átvennie, hogy újabb forma alakuljon ki. A különböző alakzatokat, különböző névvel illették, például bölcső, szőnyeg, folyó, pókháló, béka stb. A játékot szinte az egész világon ismerik.

Nos, a régi játék újjá éledt, méghozzá igazán impozáns formában. A Ztringz egy szivárvány színű madzag, mely meglepően rugalmas és tartós.

Egyik nagy előnye a fonallal szemben, hogy készítői rendkívül ügyesen illesztették össze a két végét, így teljesen akadálymentesen siklik egyik ujjról a másikra.

A papírcsomagolás játékleírást is tartalmaz, érdemes hát megtartani a dobozt. Ezeket a formákat egyedül tudjuk elkészíteni, nem kell hozzá játákostárs, aki átveszi tőlünk a stafétát. 

Az ejtőernyő viszonylag egyszerű, 9 lépésből elkészíthető, illetve csapatunknak a csészét és csészealjat, mely 11 lépésből áll, sikerült második próbálkozásra létrehozni. Jákob lajtorjája rendkívül látványos, de 20 lépést kell megtennünk azért, hogy két ujjunk között tarthassuk művünket. 

A rajzok szemléletesek, de egyes lépések fejtörést okozhatnak. Amint világossá válik számunkra, hogy a rajz milyen lépést takar, a későbbiekben azonnal végre tudjuk hajtani. 

Természetesen fontos a gyakorlás is, hogy a néhány egyszerűnek látszó ujjmozdulatot bárhol, bármikor meg tudjuk csinálni. 

A csomagolásban három trükk kapott helyet, ennél azonban jóval többet ki tudunk hozni a színes zsinegből. ztringz_academy néven a YouTube-on, a Facebookon és az Instán is válogathatunk a látványos formák közül. 

A Ztringz nagyszerűsége nagyrészt egyszerűségében rejlik, de a látványos színvilág is hozzájárul a népi hagyományokon nyugvó játék sikeréhez. A kézügyességet, megfigyelőképességet és koncentrálóképességet fejlesztő játék iskolás kortól használható.  

Ztringz  Ztringz

Ztringz  Ztringz

Ztringz  Ztringz

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!