A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Fontos, hogy a gyerekek ösztönös természetszeretetét értelemből fakadó tudássá alakítsuk - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a természetvédelemért felelős államtitkár szerdán Pécsen.

A Duna-Dráva Nemzeti Park felújított oktatási központjánál megtartott beszédében Rácz András elmondta: a "Hidden landscapes" - horvát-magyar határon átnyúló együttműködésben megvalósított turisztikai, környezeti nevelési tárgyú közös fejlesztés keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén a Mecsek Tájegységet bemutató kiállítás létesült, valamint felújították a Tettye Oktatási Központot és a Pintér-kerti vendégházat.
Az államtitkár közölte: a projekt keretösszege 1,7 millió euró, amelyből a hazánkban felhasznált összeg több mint 480 ezer euró volt.
Rácz András szerint Magyarországon egyre nagyobb társadalmi érdeklődés mutatkozik a természetvédelmi bemutatás, a környezeti nevelés és az ökoturizmus iránt, amelyet közvélemény-kutatások is alátámasztanak. Ezek alapján a megkérdezettek 95 százaléka tölti szívesen szabadidejét a természetben, 70 százalékuk pedig tudatosan keresi a nemzeti parkok programjait. Ezt a társadalmi igényt figyelembe véve alakítják a nemzeti parkok ökoturisztikai infrastruktúra hálózatát - emelte ki az államtitkár.
Rácz András beszámolt arról, hogy az országban jelenleg mintegy 700 ököturisztikai létesítményt tartanak nyilván - amelynek felét a nemzeti park igazgatóságok üzemeltetik - éves szinten mintegy 1,6 millió regisztrált látogatóval. Ebben a munkában a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is aktívan részt vesz, hiszen a nemzeti park látogatószáma évről évre nő, tavaly pedig rekordértékkel meghaladta a 148 ezret.
Az államtitkár szerint a természetvédelmi tevékenységet csak a szereplők teljes spektrumára alapozva lehet hatékonyan végezni.
A jelenleg záruló projektben nemcsak a horvát és a magyar munkatársak működtek együtt, a siker érdekében szükség volt az állami szereplők, a nemzeti park, az erdészetek, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyiek együttműködésére is - fejtette ki Rácz András az AM közleménye szerint.

Olvasd el ezeket is!

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!