A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

A Szupefarmer egy tradicionális lengyel játék, melyet Karol Borsuk a II. világháború idején talált ki, mert családja nehéz helyzetben került, bevételre volt szüksége.

A közel 80 éves játék elsőként Mintagazda néven került forgalomba. Az első példányokat barátok, ismerősök vásárolták meg a Borsuk családtól, később már egyre több idegen szerette volna megvásárolni. 

1944-ben csaknem az összes példány megsemmisült, egyetlen, vidékre került játékot sikerült Karol Borsuknak megmenteni, mely alapul szolgált a Szuperfarmer társasjáték ismételt elterjedéséhez.

A cél egyszerű, elsőként kell szert tenni egy lóra, tehénre, disznóra, birkára és nyúlra. 

A játék elején senkinek sincsen állata, valamennyi a közös karámban van. A 12 oldalú dobókocka segítségével tehetünk szert az első állatokra, mégpedig úgy, hogy minden olyan dobásért, ahol sikerült a két dobókockán azonos fajt dobni, elvehetünk egy példányt a közös karámból.

Később minden olyan állatpárért kapunk egyet a karámból, mely a dobókockán szerepel, és saját gazdaságunkban is megtalálható. Azaz, ha van már 3 disznó lapkánk, és az egyik kockán disznót, a másikon birka szerepel, két disznóval leszünk gazdagabbak.

Résen kell lennünk azonban, mert róka és farkas fosztogat a vidéken. Ha a kocka ezekre az állatokra fordul, a róka az összes nyulunkat, még a farkas valamennyi állatunkat elviszi, azaz vissza kell tennünk őket a karámba. A róka ellen a kis kutya, míg a farkas ellen a nagy kutya nyújt védelmet. Amennyiben rendelkezünk kutyával, csak a kis kutyákat kell betennünk a karámba, ha rókát dobunk, és csak a nagy kutyát, ha farkasra fordul a kocka. 

A lovat és tehenet azonban nem könnyű beszerezni, hiszen azoknak csak egy-egy példánya van csak a dobókockán. Ezeket a fajokat csere útján szerezhetjük be. 

1 birka 6 nyulat ér, még 1 disznót két birkára tudunk elcserélni. 1 tehénért 3 disznót kell adnunk, míg lovat két tehénért tudunk megszerezni. 

A játékot az nyeri, aki minden fajból legalább egy példányt a magáénak tudhat. 

Hét éves kortól, 2-6 játékos számára nyújt remek kikapcsolódást a Szuperfarmer.

 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!