A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

2005 óta szeptember 30-án ünnepeljük országszerte a magyar népmese napját. A szövegre a Vesszőparipa webáruház blogján leltünk rá.

Ezen a napon született ugyanis Benedek Elek mesegyűjtő, akinek számos kötete jelent meg a témáról. Az ő feldolgozásaiból ismerhetők meg a magyar mese- és mondavilág történetei. Az ünnepnap kapcsán érdemes egy kicsit nekünk, felnőtteknek is a mesék felé fordulni, felidézni gyermekkorunk kedvenc hőseit, történeteit.

A népmesék azért olyan népszerűek, mert bennük mindig valamilyen csodás dolog történik. A rosszból jó lesz. A főhős elindul szerencsét próbálni, legyőzi félelmeit, segítőkre lel, és végül elnyeri jutalmát. Az ő útja a mi utunk is. Hiszen nap mint nap nekivágunk mi is a „rengetegnek”, küzdünk, érnek csalódások is, de aztán megszerezzük azt, amiért útra keltünk. Erről szólnak a varázsmesék. 

A varázsmesék hőseit Vlagyimir Jakovlevics Propp:  A mese morfológiája című művében hét típusba sorolta. A legfontosabb szereplő a  hős, a mese központi figurája. Ő az, akinek jellemében valamilyen változás következik be, ő hajtja végre a próbatételt. Mindig van valaki, aki a hőst  útnak indítja, aki segít megtenni a kezdő lépést. Ez lehet akár egy gonosz mostoha is. Útja során a hősnek meg kell küzdeni az  ellenféllel, károkozóval. Meséinkben ez általában a hétfejű  sárkány . A harchoz legtöbbször egy varázstárgyat kap ajándékba az  adományozótól: egy  tündértől , kisállattól, valakitől, akin segített. Ahhoz azonban, hogy elérje célját egy  segítőtársra is szüksége van. Gyakran látjuk a mesékben, hogy a főhőst egy barátja vagy szolgája kíséri az útján. A kitűzött cél pedig nem más: a  királykisasszony  megmentése, melynek egyenes következménye egy boldog párkapcsolat létrehozása. Ezt akadályozhatja meg az  álhős, aki a hőshöz hasonlóan viselkedik, vagy az ő bőrébe bújik, de végül mindig pórul jár.

 A népmese napja A népmese napja

A mesei szereplőkkel könnyen azonosulunk. Ugyanezt teszik a gyerekek is, akik egy-egy mese hallgatásakor beleképzelik magukat valamelyik szereplő helyébe. Így csökkentik a bennük dúló feszültségeket, s készülnek fel az élet próbatételeire. A mesehallgatás közben könnyebben elsajátítják a helyes szokásokat, különbséget tudnak tenni jó és rossz között. Ezért érdemes mindennap mesékkel altatni el a gyerkőcöket.

Népmese napja Népmese napja

Webáruházunk kínálatából is választhatnak esti meséket.  Diafilmjeink  egyre bővülő választékából mindenki találhat kedvére valót. Benedek Elek és más gyűjtők népmeséi ugyanúgy megtalálhatók nálunk, mint a nagy klasszikusok: Vuk, Vízipók-csodapók, Pom Pom, vagy a Grimm-testvérek híres meséi. A diafilmekhez szükséges diavetítő pedig  ide  kattintva érhető el.

Kellemes meseolvasást kívánunk mindenkinek! 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!