A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

A szerződéses megbízással dolgozó pedagógusok egy része elveszítheti a munkáját, értesült a Népszava.

Rengetegen keresték meg Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) azzal, hogy egyre több tankerületi központ elküldi a szerződéses megbízással dolgozó pedagógusokat. Ugyan vannak köztük testnevelés tanárok is, de többségükben a délutános napközis tanárokat érintik az intézkedések. A héten bevezetett új digitális tanrenddel rájuk jelenleg nincs szükség. Sajnos olyan eset is volt, amikor az emberséges bánásmódot is mellőzték és SMS-ben mondták fel a szerződést.

A PDSZ felhívta a figyelmet, hogy a minden esetben a szerződésben szereplők szerint járjanak el. Ha van benne felmondási idő, akkor azt maradéktalanul ki kell tölteni. Sőt az érintett kártérítést is követelhet.

A törvény szerint egyébként egy megbízási szerződéssel dolgozó munkavállaló, ha nem a saját hibája miatt nem tudja elvégezni a munkát, akkor jár a megbízási díj. A PDSZ szerint hátrányos megkülönböztetésnek minősül, ha a távoktatásra hivatkozva mondják fel a szerződést, ugyanis erről a másik fél nem tehet.

Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) közölte az újság megkeresésére, hogy minden tankerületi központ maga dönti el, hogy szüksége van-e a szerződéses megbízással dolgozó kollégákra, ugyanakkor a KK törekszik arra minden esetben, hogy ne maradjanak jövedelem nélkül a nehéz helyzetbe került oktatók. Ezzel kapcsolatban már el is kezdték a felmérést, hogy mennyi hasonló esetről van szó és igérték, hogy lesz megoldás a kialakult helyzetre. Iránymutatást fognak adni a tankerületeknek.

A fővárosi tankerületi igazgatók írásban kérték az iskolákat, hogy a szerződéssel dolgozó kollégákat ne küldjék el, adjanak lehetőséget a távoktatásban való részvételre. Ők a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerbe (KRÉTA) feltöltött anyagokkal tudják igazolni a munkavégzést. Az már más kérdés, hogy az eddig közel 4 milliárdba kerülő Kréta rendszer elég sokszor lefagy és a funkcióiban sem fedi le maradéktalanul a felmerült igényeket.

 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!