A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Amennyiben idén nyaralást terveztek, érdemes körültekintően tájékozódni a helyi szabályokkal és a kiutazással kapcsolatos rendelkezésekkel kapcsolatban. Sajnos a legrosszabb hír, hogy szinte mindenhova a gyerekeknek PCR teszt szükséges, ami azt jelenti, hogy kis kellemetlenségnek kell őket kitenni a nyaralás előtt.

 

Görögország

Nem szükséges karanténba vonulni, ha be vagytok oltva, vagy 72 órán belül rendelkeztek egy negatív PCR teszttel. At oltási igazolvány, csak akkor érvényes, ha a második oltán után eltelt 14 nap. Persze ez nem jelenik meg sem az oltási igazolványon, sem az applikációban. A jó hír viszont, hogy minden Magyarországon beadott oltást elfogadnak, így az orosz és a kínai vakcinát is.

A második oltás meglétété igazoló okmánynak hiteltérdemlően kell igazolni angolul legalább, hogy mikor és milyen vakcinát kapott az illető. 

5 év alatti gyermektől nem kérnek PCR tesztet!

Még egy szomorú hír, hogy a görögök fenntartják annak a jogát, hogy a fentiek ellenére bárkit szúrópróba szerűen vagy ha gyanús a hatóságoknak, leteszteljenek, és ha az illető pozitív tesztet produkál, akkor az arra a célra fenntartott karanténhotelbe szállítsák. Ennek költségeit a görög állam fedezi.

Már azt is elfogadják, ha valaki átesett a betegségen és ezt egy angol nyelven kiállított dokumentummal igazolni tudja. Görögországban mindenhol kötelező a maszkviselés, még az autóban is.

 

Horvátország

Horvátország területére szabadon léphetnek be azon személyek, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek. A kártya mellett viszont fel kell mindenesetben mutatnunk az oltáskor kapott másik dokumentumot is. Ez igazolja azt, hogy már a 2. oltást is megkaptuk és hogy azóta már eltelt 14 nap. 

7 éves kor alatt nem kötelező a PCR teszt, de 7-18 év között igen.

Aki átesett a betegségen, annak is szükséges egy orvosi dokumentum vagy egy 11 napnál nem régebbi negatív PCR teszt is. A többi országgal ellentétben, aki már átesett a betegségen és megkapta az első oltását, annak sem szükséges karanténba vonulnia. Ők 5 hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

 

 

Spanyolország

Spanyolországba továbbra is kizárólag negatív PCR teszttel lehet beutazni, ők továbbra sem fogadják el a magyarországi oltottsági igazolványt.

 

Olaszország

Olaszországban új szabályok léptek érvénybe, mely szerint az EGT tagállamokból, így Magyarországról is csak 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet az országba belépni. Jelen állapot szerint július végéig maradnak ezeket az intézkedések, de ez a nyár előrehaladtával gyorsan változhat. 

2 év alatti gyermekeknek nem szükséges PCR tesztet végezni.

Az országba belépéskor kötelező bejelentkezni a tartozkodási hely szerint illetés egészségbiztosítsi szervnél. Az ország teljes területén kötelező a maszkviselés. 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!