A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

A hagyomány szerint az intézmény minden évben március 5-én ünnepli a múzeum napját. Ennek oka, hogy 1872. március 5-én nevezték ki Xántus Jánost a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának igazgatóőrévé. Így lett ez a nap a Néprajzi Múzeum születésének is a napja. Az elsőként leltárba vett két és félezer tárgy Xántus János Kelet-Ázsiai expedíciójából származik, ez alapozta meg a múzeum nemzetközi gyűjteményét. 

A 152. évforduló alkalmából lehetőséged nyílik bejárni a múzeum minden szegletét izgalmasabbnál izgalmasabb ingyenes programokon. Megnyílnak a raktárak, kurátori tárlatvezetések, koncert, színház, könyvbemutató, múzeumpedagógia, épületbejárás színesíti ezt a különleges napot. 

A részletes programsorozatért látogass el a neprajz.hu weboldalra.

Régóta hagyomány, hogy ezen a napon új időszaki kiállítások is nyílnak.  Idén az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 c. kiállítás és további kettő kamarakiállítás, a Forrás és kreativitás és a Figyeljük népünk olvasmányait! megnyitójára várja az érdeklődőket a múzeum.

A Néprajzi Múzeum Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 című fotókiállítása egy kalotaszegi falu életét, a falut működtető közösségi kapcsolatokat mutatja be. A tárlat célja, hogy a figyelmet a néprajzi terepfotó kevéssé ismert értékeire és összetett jelentéseire, többrétegű értelmezési lehetőségeire fordítsa, kiemelve ezzel a képeket a dokumentációs terepfotók illusztrációs szerepéből. Winter Erzsébet, a Néprajzi Múzeum fotográfusa dokumentációs céllal nagyjából ezer diapozitívot készített Inaktelkén, 2000 és 2002 között.  Ebből válogatva olyan kurátori konstrukció jött létre, amely elsősorban a hétköznapi életre, a közösséget fenntartó és működtető kapcsolatokra, az egyén és közösség viszonyára, a közösségi normákra és szabályokra fókuszál.

Forrás és kreativitás c. kamaratárlat azt vizsgálja az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogyan válik a múzeum, a benne őrzött gyűjtemények, műtárgyak a kreativitás forrásává. A bemutatott művek többsége a 18. Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjának REZIDUUM – The Frequency of Architecture című kiállítását idézi meg, amelynek fókuszába a budapesti Néprajzi Múzeum új épülete és homlokzati díszítőeleme került. A tárlat hang-, tér- és fényinstallációk együtteséből állt, szemléltetve a különböző kulturális rétegeket a régmúlt használati tárgyaitól az új épületen és annak urbanisztikai kontextusán át a kortárs zenéig. Szintén a kiállítás részét képezi a Motívumalkotó alkalmazás, amely segítségével saját vizuális alkotásodat készítheted el a Néprajzi Múzeum műtárgyainak ornamentikájából inspirálódva.

A 19. század második felére és a 20. század elejére datálható ponyvafüzetek nyelvezete, terjesztése és olvasói bázisa is fontos lenyomata a korabeli művelődési viszonyoknak, társadalmi normáknak, olvasáskultúrának. A Figyeljük népünk olvasmányait! c. kamaratárlat a gyűjtemény világi ponyváiból válogat.

Ezen jeles nap alkalmából egy hosszútávú projekt is kezdetét veszi. Az El nem vész csak átalakul című kezdeményezés a Kerámiatérhez kapcsolódik. A Kortárs közelítések sorozat részeként kortárs kerámiák jelennek meg az ingyenesen látogatható látványtárban, melyek az ott kiállított műtárgyak inspirációjából születettek. Első alkalommal Kovács Máté keramikusművész két alkotását láthatják az érdeklődők. 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!