<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok dokiBLOG
Hirdetés

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
dokiBLOG
Viszkető probléma avagy beszéljünk a fejtetvességről PDF Nyomtatás E-mail

Viszkető probléma avagy beszéljünk a fejtetvességrőlA fejtetű ( Pediculosis capitis ) emberről emberre terjedő, élősködő rovar, mely gyermekközösségekben gyakori és gyorsan terjedő fertőzések okozója.

A fejtetű vagy más néven hajtetű egy 2,5- 4,5 mm nagyságú, ovális alakú, kistestű rovar, mely kizárólag az emberen , és szinte mindig csak a hajban ( elsősorban a fül körüli tájon ) él, de ritkán előfordul, hogy az egyéb szőrzetben is megtalálható ( szemérem, hónalj, szemöldök). A nőstény tetű a petéit ( serkéit) a haj tövéhez ragasztja. A serkék fejbőrtől való távolságából megtudhatjuk a fertőzés idejét. A nőstény tetvek a 2-4 hetes életük során 200 serkét is rakhatnak. Az igen ellenálló burokkal ellátott petékből a lárvák 5-8 nap alatt kelnek ki és további 2-3 hét alatt válnak ivaréretté. A már kifejlett nőstény tetvek 1-5 nap múlva már elkezdik a petelerakást. Világszerte több százmillió ember fertőzött.

A fejtetvesség elsősorban gyerekkori probléma, hazánkban főként a 4-12 éves korosztályt érinti.

A nemzetközi és haza adatok alapján megfigyelhető, hogy a fejtetvesség egy országon belül 20-25 éves periódusokban visszatérően növekszik. Hazánkban a legutóbb a ’60-as, és ’70-es években okozott jelentős gondot a fejtetvesség. Ekkor az iskolaorvosi és védőnői szolgálatok jelentősen visszaszorította ezt, de napjainkban ismét emelkedő trendek figyelhetőek meg.
Jelenleg a magyar gyermekek 1-3 % fertőzött.

 
Négy év elteltével is véd a mogyoróallergia ellen egy új kezelés PDF Nyomtatás E-mail

Négy év elteltével is véd a mogyoróallergia ellen egy új kezelésNégy évvel a kezelés befejezése után is védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben egy új módszer, amelyet ausztrál kutatók dolgoztak ki. A Murdoch Children's Research Institute (MCRI) szakemberei 18 hónapon át adtak be naponta egy probiotikumot (Lactobacillus rhamnosus), valamint egy mogyoróban lévő fehérjét a mogyoróval szembeni súlyos túlérzékenységet mutató gyerekeknek - írta a BBC News.

A The Lancet Child & Adolescent Health című gyermekorvosi szaklapban megjelent tanulmányuk eredményei szerint egy hónappal a kezelés befejezését követően a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig a 70 százalékuk tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül.

"A kezelt gyerekek kétharmada továbbra is fogyaszt mogyorót, sőt, több mint a felük rendszeresen fogyaszt mérsékelt vagy kifejezetten nagy adagokat belőle" - mondta Mimi Tang, az MCRI kutatója.

A szakember szerint a szájon át alkalmazható kezelés lényege, hogy megváltoztatja a szervezetnek egy allergénre adott reakcióját.

 
Töltsük fel gyermekünk vitaminraktárát! PDF Nyomtatás E-mail

Végre itt a tavasz, vele pedig a jó idő, ami tökéletes a szabadtéri családi programok szervezéséhez. Ilyenkor lehet nagyokat kirándulni, állatkerteket, vadasparkokat bejárni, tesztelni, melyik a legjobb játszótér. Ehhez azonban energiára is van szükség, ami a hosszú tél után nem mindig adott.

 Töltsük fel gyermekünk vitaminraktárát!

Télen ugyanis kevésbé tudunk változatosan táplálkozni, mint nyáron. Kevesebb a friss, érett idénygyümölcs, zöldség, emiatt kevesebb vitaminhoz is jutunk. Egy ideig a szervezet felhasználja a tartalékait, de a hideg hónapok végére igencsak kifogyóban lehet a vitaminraktár. Ez az oka a „tavaszi fáradtságnak”, amit olyan sokan éreznek ilyenkor.

A gyerekeknek különösen sok vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, két okból: folyamatos fejlődésen mennek keresztül, ehhez pedig kellenek a vitaminok, ráadásul jóval többet mozognak, aktívabbak, mint egy felnőtt, ezért kell az utánpótlás. Ezért tavasszal, amikor végre lehetőségünk nyílik kimozdulni, és tartalmasabb programokat szervezni, jó ötlet lehet támogatni az immunrendszert a megfelelő vitaminkészítménnyel.

Töltsük fel, majd tartsuk szinten a vitaminkészletet!

 
Szakértő: gyermekeket is érint a Crohn-betegség PDF Nyomtatás E-mail

A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák - mondta Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Veres Gábor tájékoztatása szerint a betegség főként a vékony-, illetve vastagbelet érinti, tünetei a hasmenés, véres széklet, hirtelen nagymértékű fogyás, hasfájás, de az ízületi vagy májgyulladás is erre utaló panasz lehet. Ha egy gyermeknek csak kicsit fáj a hasa és nem növekszik rendesen, akár egy év is eltelhet, mire diagnosztizálják a betegséget, pedig a súlyos szövődmények - bélszűkület, sipoly - elkerüléséért fontos minél előbb elkezdeni a kezelést - figyelmeztetett.

 
A magzat neme befolyásolja a kismama immunreakcióját PDF Nyomtatás E-mail

A magzat neme befolyásolja a kismama szervezetének immunválaszát - állapította meg az Ohiói Állami Egyetemen orvosainak tanulmánya.   A nők régóta állítják, hogy a baba nemétől függően másképp érzik magukat a várandósság idején - írta a ScienceDaily.com a Brain, Behavior and Immunity című szaklap februári számában közölt kutatást ismertetve.   Egyes tanulmányok szerint a magzat neme szerepet játszhat abban, hogy egyes várandósok más tüneteket észlelnek magukon, ha fiút várnak, mintha lányt: a reggeli rosszullét mértéke, a kívánósság és egyéb panaszok is eltérnek.   A friss tanulmány bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a magzat neme és a várandós nő immunreakciója között összefüggés van.   Az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvosi Központja 80 várandóst kísért figyelemmel a terhessége alatt. Megvizsgálták, hogy változik-e a vérükben a citokin nevű immunjelző molekula koncentrációja a magzatuk nemétől függően.   Elemezték a vér citokinszintjét és azt is, hogy mennyit változott a vérmintában a citokin koncentrációja, ha a várandósok immunsejtjeit laboratóriumban baktériumokkal fertőzték meg.   "Nem találtunk különbséget a magzat nemétől függően a kismamák vérének citokinszintjében, azonban a kislányt váró terhes anyák immunsejtjei több, gyulladást előjelző citokint termeltek, ha baktériumokkal érintkeztek. Ez azt jelenti, hogy a fiút várókhoz képest a kislányt váró anyák erősebb gyulladásos reakcióval válaszoltak, ha az immunrendszerük kórokozóval találkozott" - mutatott rá Amanda Mitchell, a kutatás vezetője.   A gyulladás az immunválasz kulcsfontosságú része, amikor sebgyógyulásról és vírus- vagy baktériumfertőzésről, valamint krónikus betegségekről van szó. A túlzott gyulladásos reakció azonban terhet ró a szervezetre és többek között fájdalmat, fáradságot okozhat.   Ugyan további vizsgálatokat tartanak szükségesnek a kutatók, úgy vélik, a kislányt váró anyáknál megfigyelt erősebb gyulladásos reakció szerepet játszhat egyes betegségek, többek között az asztma tüneteinek várandósság alatti súlyosbodásában.   Az is további kutatásra vár, hogy miként függ össze a magzat neme az anyai szervezet gyulladásával. Lehetséges, hogy a méhlepény nemi vagy más hormonjai befolyásolják az anyai immunreakciót - mondta Mitchell.A magzat neme befolyásolja a kismama szervezetének immunválaszát - állapította meg az Ohiói Állami Egyetemen orvosainak tanulmánya.

A nők régóta állítják, hogy a baba nemétől függően másképp érzik magukat a várandósság idején - írta a ScienceDaily.com a Brain, Behavior and Immunity című szaklap februári számában közölt kutatást ismertetve.

Egyes tanulmányok szerint a magzat neme szerepet játszhat abban, hogy egyes várandósok más tüneteket észlelnek magukon, ha fiút várnak, mintha lányt: a reggeli rosszullét mértéke, a kívánósság és egyéb panaszok is eltérnek.

A friss tanulmány bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a magzat neme és a várandós nő immunreakciója között összefüggés van.

Az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvosi Központja 80 várandóst kísért figyelemmel a terhessége alatt. Megvizsgálták, hogy változik-e a vérükben a citokin nevű immunjelző molekula koncentrációja a magzatuk nemétől függően.

Elemezték a vér citokinszintjét és azt is, hogy mennyit változott a vérmintában a citokin koncentrációja, ha a várandósok immunsejtjeit laboratóriumban baktériumokkal fertőzték meg.

 
Gyermekorvosok egyesülete: a bárányhimlő nem veszélytelen, ezért fontos a védőoltás PDF Nyomtatás E-mail

A bárányhimlő nem veszélytelen betegség, minden századik kisgyermeknél komoly szövődményeket okoz, a védőoltási program ugyanakkor nemzetközi adatok szerint hatékony - közölte a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

A szervezet azt írta, Magyarországon még mindig több tízezer gyermek betegszik meg évente, tavaly 38 ezer érintettet regisztráltak. Világszerte évi 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz a bárányhimlő - tették hozzá.

Hét európai uniós tagállam után idén tavasszal Olaszország is úgy döntött, hogy az állami oltási rendbe emeli az ellenszérumot, és ezt fontolgatja jelenleg a svéd és a magyar kormány is - hangsúlyozták, megjegyezve: a vakcinációs program a megbetegedések és a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek számát is csökkenti.

 
Gyermekorvos: a kanyaró a tizenöt hónaposnál kisebbekre a legveszélyesebb PDF Nyomtatás E-mail

Gyermekorvos: a kanyaró a tizenöt hónaposnál kisebbekre a legveszélyesebb A kanyarómegbetegedéseknél a legveszélyeztetettebbek a tizenöt hónaposnál fiatalabb gyermekek, ha van a környezetükben ilyen beteg - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán.

Közölte: 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak a gyerekeknek, azt gondolták, hogy ha ezt valaki egyszer megkapja, az élete végéig elég. Később azonban kiderült, hogy szinte minden ilyen esetben szükség van egy második oltásra is ahhoz, hogy kialakuljon az életre szóló védettség. Az 1989-ben születettek ezért már két oltást kaptak.

Póta György elmondta, hogy a makói kórházban a korábbi korosztályba tartozók betegedtek meg, szerencsére valamennyiüknél enyhe lefolyású a betegség. Azonban az enyhe betegség alatt is ugyanúgy fertőz a páciens, és az oltást tizenöt hónapos kortól lehet adni, ezért a legveszélyeztetettebbek az annál fiatalabbak.

A betegség magas lázzal jár, mint általában a vírusfertőzések, erős fejfájással, hányással, és a kanyaróra nagyon jellemző az egész testen jelentkező kiütés, amely a szájban is megjelenik - ismertette.

Arra kitérve, hogy Romániában tizenhatan haltak meg kanyaróban, Póta György azt mondta: ha sokan nem oltatják be magukat, akkor a közösségi védelem megszűnik, és így megjelenik a betegség. Az, hogy Magyarországon mindenkit beoltottak, nem azt jelenti, hogy a vírus ne létezne, csak nem kapta el senki - tette hozzá, utalva arra, hogy az utolsó kanyarójárvány 1989-ben volt az országban.

 
A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatják a Semmelweis Egyetemen PDF Nyomtatás E-mail

A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatják a Semmelweis Egyetemen A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét térképezi fel a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján indult új kutatás. A mintegy száz beteg bevonásával készülő vizsgálat arra is kiterjed, hogy a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek közül melyek lehetnek hatékonyak a gyermekek esetében.

A közlemény idézi Szabó Andrást, a klinika igazgatóját, aki szerint a gyermekkori daganatos és leukémiás megbetegedések közül az agydaganatok a legrosszabb prognózisúak, az érintett betegek mintegy felét sikerül megmenteni, míg más daganatok esetében akár 80-90 százalék is lehet a gyógyulási arány.

A gyermekkori daganatos megbetegedések szinte kivétel nélkül genetikai eredetűek, vagyis a sejt genetikai szabályozásának valamilyen zavara áll a háttérben. A három éves kutatási projekt részeként az összes, korábban a klinikán kezelt agydaganatos beteg gyermek szövettani mintáját feldolgozzák genetikai szempontból, majd ezeket összevetik ugyanazoknak a pácienseknek a nem daganatos mintáival. 

A módszerrel arra próbálnak fényt deríteni, hogy hol vannak azok a megváltozott gének, amelyekről feltételezhető, hogy a gyermekeknél még nem alkalmazott, ám a felnőtteknél már hatékony készítményekkel csökkenteni lehet a kóros génaktivitásukat. A kutatásba bevonják a jövőben a klinikára kerülő új betegeket is.

 
Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírust PDF Nyomtatás E-mail

Akár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírustAkár 35 szúnyogfaj is terjesztheti a zikavírust - derítették ki a Georgiai Egyetem kutatói számítógépes modellezéssel.

A vírus, amely 2015-16-ban gyorsan terjedt Brazíliában és a Karib-térségben, várandós nők ezreit fertőzte meg, és több mint kétezer újszülöttnél okozott kisfejűséget, egy olyan ritka születési rendellenességet, amelyben a csecsemő a normálisnál kisebb fejkörfogattal és aggyal születik. Ez egész életére kiható fogyatékosságot okoz.

A kutatók többsége úgy véli, hogy a zikavírus főként két szúnyogfaj, az aedes aegypti vagy az aedes albopictus csípésével terjed.
A Georgiai Egyetem ökológusai azonban feltételezték, hogy más szúnyogfajok is képesek a zikavírus terjesztésére, mivel a mikronéziai Yap szigetén 2007-ben kitört zikalázjárványt más faj, az aedes hensilli terjesztette, illetve mert a zikavírussal rokon más vírusok terjedése több mint kilenc szúnyogfajhoz köthető.

Elméletük igazolására a kutatók alkottak egy matematikai modellt, amely a zikavírussal rokon vírusok, a flavivírusok családjába tartozó vírusok és a hozzájuk köthető összes szúnyogfaj adathalmazában próbált rendszert találni. A modell segítségével mutatták ki, hogy 35 szúnyogfaj, amelyekből hét az Egyesült Államokban is jelen van, lehet zikavírus terjesztő - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
Az eLife folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek javasolják, hogy eredményeiket használják fel a vírust terjesztő szúnyogfajok további tanulmányozásához, amely megerősítheti elméletüket a zikavírus terjesztésének képességéről.

 
Lándzsás útifű (PLANTAGO LANCEOLATA) PDF Nyomtatás E-mail

Lándzsás útifű (PLANTAGO LANCEOLATA)Az útifű az egész világon elterjedt, ismert és megbecsült növény.

Gyógyászati szempontból három tőkocsányos (el nem ágazó szárú) útifű fajtának van nagyobb jelentősége, ezek közül a legértékesebb és legismertebb a Lándzsás útifű (Plantago lanceolata), keskenylevelűnek is hívják.

Ennek növénytani és biológiai leírása a következő:
Évelő növény, lándzsás levelei tőrózsát képeznek. Leveleinek hossza 20 cm-t érhet el, szélessége 3, 5 cm-t, szélük picit vagy ritkán fogazott, a 3-5 hosszanti főér majdnem párhuzamos. A tőlevélrózsa közepéből fejlődnek ki a virágzó szárak, ezeken levelek egyáltalán nincsenek, csúcsukon igen apró virágok vannak, tömött, hengeres-tojásdad füzérvirágzatot alkotnak. Virágzáskor a porzók hosszan kiemelkednek a virágokból.

Még megemlítem a nagylevelű útifűt (Plantago major), levelei tojásdadok, 8-25 cm hosszúak, 4-10 cm szélesek. A füzér virágzati tengely hosszának felét foglalják el.

Az útifű májustól szeptemberig virágzik. Előfordul a síkságtól a hegyvidékig, az utak és ösvények mentén. A lándzsás útifüvet nagymennyiségben termesztik. Gyakran látható a füvesített kiskertünkben. Nem kell gyökerestől kiásni, kidobni, gyűjteni kell, hisz levelei értékes gyógynövény.

hoary-plantainHatóanyagai: Tartalmaz egy aukubin nevű glikozidot, továbbá nyálkaanyagokat és polifenolokat.

Felhasználása: A népgyógyászatban friss leveleit vágásokra, sebekre helyezték. Leveleit összemorzsolva darázscsípésre, mérges állatok csípésére, kutyaharapás kezelésére használták. Kiváló vérzéscsillapító és antibiotikus hatásású. Friss leveinek préselésével kenőcs készíthető sebek, valamint aranyér gyógyítására.

 
Rotavírus fertőzés PDF Nyomtatás E-mail

Rotavírus fertőzésA rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte mintegy 500 000 halálos áldozatot követel, leggyakrabban az 5 év alatti gyermekek körében. Magyarországon évente kb. 2000 gyermek kerül kórházba a rotavírus okozta fertőzés miatt. A súlyos betegség kialakulása szempontjából a 6-24 hónap közötti korosztály a legveszélyeztetettebb, míg 5 éves korára szinte minden gyermek átesik ezen a fertőzésen.

A rotavírus jellemzői:

A rotavírus nevét az elektronmikroszkópos képen látható jellegzetes kerékküllő alakjáról kapta. 7 csoportja ismert (A-G), amelyek közül az A, B és C csoport, továbbá ezek alcsoportjai okoznak az embereknél megbetegedést.
A fertőzés után csak részleges ellenállás (immunitás) alakul ki, így több alkalommal is fennáll a megfertőződés veszélye, azonban a későbbi fertőzések már kevésbé súlyos formában jelentkeznek.

A vírus leggyakrabban a téli hónapokban, novembertől márciusig fertőz, de megbetegedések az év bármely szakában előfordulhatnak.

A rotavírus enteritis nagyon ragályos megbetegedés, kórokozója széklet útján terjed.

A rotavírus a szilárd és nedves felszínen akár napokig, míg a kéz felületén órákig életben maradhat. A rotavírussal fertőzött személy a hasmenés megjelenése előtt 2 nappal már fertőzőképes, ez a betegség elmúlását követő 10. napig is tarthat. A lappangási idő 1-3 nap, átlagosan azonban 48 órán belül jelentkeznek a tünetek.

Leggyakoribb tünetek:

 
Mi a skarlát? Hogyan kezeljük? PDF Nyomtatás E-mail

Mi a skarlát? Hogyan kezeljük?A skarlát (más néven scarlatina vagy vörheny) egy heveny, baktérium által okozott (A csoportú, β haemolysáló Streptococcus pyogenes) fertőző megbetegedés. Az antibiotikumok elterjedése előtti korszakban, különösen a XIX. században egy veszedelmes kórképnek számított, ugyanis a betegségnek körülbelül 20-30%-ban végzetes következményei alakultak ki. Emiatt a skarlátos betegeket kórházban kezelték szigorú járványügyi rendelkezések betartása mellett. Manapság már enyhébb lefolyású esetekkel találkozunk, azonban javasolt a kezelést mihamarabb elkezdeni a késői szövődmények elkerülése céljából.

Kiknél fordul elő, és hogyan terjed a betegség?

A betegség télen és kora tavasszal jelenik meg főként a mérsékelt övi éghajlaton. A kórokozó cseppfertőzéssel, de érintkezéssel is terjedhet; fertőző forrás lehet a már tünetekkel rendelkező beteg, a tünetmentes, úgynevezett baktérium hordozó, valamint az egyén használati tárgyai is. Behatolási kapu lehet a torok (angina streptococcica), garat; a középfül (otogén skarlát), a sérült bőr (sebskarlát, égési skarlát), valamint a méh (puerperális skarlát) is.

Milyen tünetei vannak a kórképnek?

 
Mi az a bárányhimlő? Mi okozza? PDF Nyomtatás E-mail

Mi az a bárányhimlő? Mi okozza?A bárányhimlő az egyik leggyakoribb kiütéssel járó, fertőző gyermekbetegség, melyen az esetek többségében iskolás korig átesnek a gyermekek.
A betegséget a varicella-zoster vírus (VZV) okozza. Igen ragályos, cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszögés, közvetlen kontaktus) terjed. Lappangási ideje hosszú, 10-21 nap, de már 1-2 nappal a kiütés megjelenése előtt fertőz.

A kiütések beszáradása után (általában 5-6 nap elteltével) a fertőzőképesség megszűnik. A már pörkös stádiumú varicella nem fertőz.
A betegség átvészelése életreszóló védettséget jelent a bárányhimlővel szemben, de a szervezetben lappangó vírus a későbbiekben övsömör képében újra megjelenhet.

Mik a tünetek?
A kiütések megjelenése előtt egy-két nappal előfordulhatnak enyhe felső légúti hurutos tünetek, láz, fáradékonyság, hasi és torokfájdalom, azonban sok esetben a kiütések megjelenése az első tünet. Többnyire a hajas fejbőrön, arcon jelenik meg először néhány vörös folt, amelyből előbb a bőrből kiemelkedő kiütés, majd folyadékkal telt hólyag keletkezik. Ezt követően a hólyag bennéke zavaros lesz, majd pörkösödik. Az első kiütések megjelenését követő néhány napban a törzsön, majd végtagokon is jelentkeznek kiütések, azonban a nyálkahártyákon, például a szájban is megjelenhetnek hólyagok, melyek étvágytalanságot és nehezített folyadékfogyasztást okozhatnak. Jellemző, hogy ezek a bőrelváltozások nagyon viszketnek. A betegség első hetében láz is kísérheti a bőrtüneteket.
Olykor előfordulhatnak szövődményes esetek. Leggyakoribbak a bőr és a lágyrészek bakteriális felülfertőződése (cellulitis, ótvar) és a kiszáradás, de akár
szívizom-, máj-, tüdő- vagy ízületi gyulladást, idegrendszeri gyulladást, csontvelőgyulladást és vérmérgezést is okozhat.

bárányhimlőHogyan kell kezelni?
Az esetek többségében a bárányhimlő egy spontán gyógyuló vírusbetegség, szövődménymentes esetekben elegendő a tüneti kezelés. Láz esetében csillapítsuk a lázat. Fontos, hogy aspirin hatóanyagú gyógyszert ne kapjon a bárányhimlős gyermek (Reye szindróma veszélye miatt). A viszketés enyhítésére használhatunk szájon át adható antihisztamint, valamint enyhítheti a kellemetlen tüneteket a gyakori, langyos vizes zuhanyzás. Fontos, hogy tartsuk tisztán és vágjuk le gyermekünk körmét, hogy ne tudja elvakarni a kiütéseket, és hogy csökkentsük a seb felülfertőzésének veszélyét. Rázókeverékek, illetve egyéb kenőcsök használata nem javasolt a seb felülfertőződésének veszélye miatt. Amennyiben mégis kialakul bakteriális felülfertőződés antibiotikum kezelésre lehet szükség. Súlyos fertőzésekben, illetve sérült immunitású/immunszupresszív (immunrendszer működését csökkentő) kezelést kapó gyermekeknél, valamint újszülöttek esetében speciális vírusellenes kezelésre (pl.: acyclovir) is van lehetőség.

Fontos, hogy a gyermeket elkülönítsük a bárányhimlőn még át nem esett gyermekektől!

Mikor forduljak orvoshoz?

 
A nevetés gyógyít PDF Nyomtatás E-mail

A nevetés gyógyítAmerikai kutatók vizsgálatai tudományosan is bizonyították, hogy a nevetés jót tesz az egészségnek, azaz a viccek hatására vérereink állapota, működése javul.

Régóta ismert volt, hogy a stressz fokozza a szív és érrendszeri betegeknél a komplikációkat. Feszült, stresszes helyzetben testünk olyan hormonokat termel (pl. adrenalin és a noradrenalin), melyek hatására ereink összehúzódnak és vérnyomásunk emelkedik. Kezelés nélkül az állandósult magas vérnyomás pedig stroke-hoz, vagy szívrohamhoz vezethet. Ezeknek az embereknek az orvosok általában azt ajánlják, hogy többet pihenjenek munka közben, és sportoljanak, ami a stressz ellen hat.

Azonban kevésbé ismert az a pszichoszociális viselkedés, amely jótékonyan hathat a szív és érrendszerünkre.

Korábban végeztek egy olyan felmérést, amelyben olyan betegeket, akik szívrohamon estek át, vagy olyan beavatkozáson, amelyben eltömődött ereiket tisztították ki, vagy tágították meg, megkérdeztek, hogy milyen gyakran nevetnek. A felmérés eredményei alapján azok az emberek, akik valamilyen szív és érrendszeri betegségben szenvedtek, sokkal kevesebbet nevetnek, mint azok, akik ilyen szempontból egészségesek.

 
Gyógyszerbeadás-gyógyszerbevétel PDF Nyomtatás E-mail

Gyógyszerbeadás-gyógyszerbevételEgy anyuka panaszolta nekem egyszer a következőt:
„nem akarja bevenni a gyerekem a gyógyszert”,

erre én azt válaszoltam, hogy
„akkor adja be Neki”…

A megoldás nyilván nem ilyen egyszerű, de mégiscsak érdemes törekedni arra, hogy a gyerek fogadja el a gyógyszert valamilyen módszerrel. Ennek az eléréséhez szükséges elsősorban az, hogy a szülő bízzon az orvosában, és az általa előírt kezelésben. Elég nehéz lehet a gyereknek úgy eredményesen beadni a gyógyszert, ha a szülő kételkedik a hatékonyságában, vagy például undorodik az állagától, szagától.

A gyógyszerre többnyire akkor van szükség, amikor a gyerek megbetegszik.

Ilyenkor egyébként sem jó a közérzete, étvágytalan, sokszor nincs kedve folyadékot sem elfogadni, és ha még adott esetben rossz ízű folyadékot is erőltetnek a szájába, nem meglepő, ha ellenáll. A szülő pedig többféle módozatot is megpróbál, meglehetősen széles a skála ezzel kapcsolatosan. A környezet gazdagon el tudja látni tanáccsal a szülőket, de saját tapasztalatok alapján is el lehet indulni.

Innivalóba, ételbe való belekeverés viszonylag gyakori megoldás, de sajnos kiválthatja a gyerek részéről az ital-étel elutasítását is, ezért ez nem jár egyértelműen jó kimenetellel.

Az erőltetés, száj kifeszítés egyértelműen erős tiltakozást válthat ki, akár hányásig fokozódva.

 
A cukorbetegség jelei kisgyermekeknél PDF Nyomtatás E-mail

A cukorbetegség jelei kisgyermekeknélA cukorbetegség a leggyakoribb gyermekkori anyagcserezavar.

Ma Magyarországon 1500 gyermekből egyet érint ez a betegség. Fontos, hogy észrevegyük a figyelmeztető jeleket, hiszen megfelelő kezeléssel e súlyos kór könnyen kordában tartható.

A gyermekkorban kialakuló cukorbetegség az esetek túlnyomó többségében I. típusú cukorbetegség, ezért most ezt vesszük górcső alá.

Kialakulásában szerepet játszik, hogy a genetikailag hajlamos embernél a környezeti tényezők (például vírusfertőzések, korai tehéntej alapú táplálás, mérgező vegyi anyagok) autoimmun reakciót váltanak ki a hasnyálmirigy inzulin termelő béta-sejtjeivel szemben, ami a béta-sejtek pusztulását okozza. Az inzulin a cukor sejtekbe jutásáért és sejtekben tartásáért felelős hormon. Hiányában a sejtekbe nem jut be a táplálék, a májban fokozódik az aminosavakból a cukor képzése, valamint a tárolt cukor felszabadulása, az izomszövetben fehérjebontás indul meg, mindezek hatására a vércukorszint emelkedik.

Tünetek

 
Gondok a fogváltás során PDF Nyomtatás E-mail

Gondok a fogváltás soránFogváltásról beszélgetve sokan csak a tejfogak lecserélődésére gondolnak.

Valójában az egész tejfogazat (20 darab fogacska) nagyobb számú maradó fogazattal való felváltása történik.

Gyermekkorban a koponya méretének megfelelő nagyságú és számú foga van mindenkinek, és ez cserélődik ki a koponya növekedésével egy időben nagyobb számú és méretű fogakra.

A maradandó fogak száma 32,

vagyis tizenkettővel több a tejfogaknál. Az első maradó fogak az úgynevezett „hatosok” (4 darab) a tejfogsor végén kb. 6 éves kor körül jelennek meg. Éppen ezért, mivel nem előzte meg fogkiesés, sokan tejfognak gondolják és nem fordítanak kellő figyelmet a tisztítására és megőrzésére. Ezek az első maradó őrlőfogak nagyon fontosak, mert ezek köré épül a fogív többi része, ezek biztosítják a rágást a fogváltás alatt, és életünk végéig működésben kellene maradniuk. A tényleges látható fogváltás az alsó metszőkkel folytatódik, majd többé-kevésbé meghatározott sorrendben halad végig: Kb. 8 éves korig az alsó-felső metszők (összesen 8 darab), majd 9 éves kor után a kisőrlők és a szemfogak (összesen 8+4), ezt követően a sor végén a második nagyőrlők, a hetesek (4 darab), végül a bölcsességfogak (4 darab) előtörésével fejeződik be. Ez utóbbinak a megjelenési idejét a helyhiány lényegesen befolyásolja, az is előfordul, hogy az állcsontban rekednek. A fogak fenti előtörési sorrendje átlagos, ettől egyéni eltérés lehetséges. Megfigyelhető, hogy akinél az első tejfogak később jelentkeznek, ott a fogváltás is később zajlik.

A fogak előtörésekor fokozott nyálképződés jelentkezik.

A nyálcsorgás miatt a szájzugban a bőr felázik, ami befertőződhet és szájzug gyulladás alakul ki. Ezzel érdemes a fogorvost felkeresni.

Egészséges gyereknél a fog kiesése nem jár fájdalommal, és alig-alig vérzik. A sokáig mozgó fog irritálhatja a fogínyt, ami megduzzad és érzékenyebbé válhat. Ez csak a fog eltávolításával szűnik meg.

Fogváltáskor normális esetben a tejfog gyökere felszívódik, és a fogacska kiesik.

 
Scabies ( Rüh) PDF Nyomtatás E-mail

Scabies ( Rüh)A rühesség napjainkban igen gyakori, gyermekközösségben járványokban megfigyelhető parazitafertőzés, melynek kórokozója a Sacroptes Scabiei atka.

A rüh- a köztudattal ellentétben- egyáltalán nem csak az elhanyagolt embereket érinti.

Gyakran előfordul olyan családokban is, melyekben nagy gondot fordítanak a személyi higiénére. A fertőzés közvetlenül emberi kontaktussal terjed, ritkábban akár ruhaneműk, ágyneműk is közvetíthetik. Az atka nem képes ugrani vagy repülni, csak lassan mászik, időre van szüksége, hogy a bőrbe fúrja magát, ezért a szokásos emberi érintkezéssel (pl: puszi, ölelés, kézfogás) a fertőzés nem terjed, ehhez tartósabb érintkezés szükséges (pl.: közvetlen testkontaktussal járó sportok, a családtagok együtt élése, egy ágyban alvás).

Állatokon is előfordul, de róluk ritkán kerül át emberre, mivel az egyes állatok más Sarcoptes variációk fertőzik meg.

A megtermékenyített nőstény atka a bőrbe alagutat fúr és ezen járatokban rakja le petéit.

 
Műtétre várva PDF Nyomtatás E-mail

Műtétre várvaMinden szülő fél, tanácstalan, ha gyermeke műtétre szorul.

Még akkor is, ha van idő felkészülni vagy talán éppen azért, mert van idő elgondolkozni. Sokan az információkat ismerősöktől, az internetről szerzik, így hamis vagy nem reális tudást tesznek magukévá. Mi, az Urológiai sebészeten dolgozó nővérek naponta szembesülünk ezekkel a problémákkal, ezért szeretnék egy kis segítséget, fogódzót adni szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben tudjanak felkészülni egy tervezett műtétre.

A sebész orvossal való találkozás alkalmával válik egyértelművé, hogy operálni kell a gyermeket. Ekkor az orvos elmondja, milyen beavatkozásra van szükség, körülbelül hány napot kell kórházban tölteni. Persze a szülő ilyenkor zavarában talán fel sem fog minden információt. Mindenkit arra bíztatunk: tájékozódjanak újra akár az orvostól vagy az osztályon dolgozó nővérektől. A tervezett (elektív) műtétet a páciensnél a legoptimálisabb időpontban és egészségi állapotban végzik el. Ha kitűzik, a műtét napját indulhat a felkészülés.

Teendők műtét előtt:

Néhány nappal a műtét előtt fel kell keresni az altatóorvost, aki arról dönt, hogy altatható-e gyermek? Előírhat még egyéb vizsgálatokat (laboratóriumi, kardiológiai, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti) is. Legyünk tisztában azzal, hogy lázas, náthás, köhögős, hányós, hasmenéses beteg gyermeket nem altatnak el, mert ennek veszélye, szövődménye lehet.

A legfontosabb feladat gyermeküket lelkileg felkészíteni, hogy mi vár rájuk.

 
A szoptatás fontossága PDF Nyomtatás E-mail

A szoptatás fontosságaAz emberiség fennállása óta az újszülöttek legtermészetesebb tápláléka az anyatej. A hivatalos álláspont szerint, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi ajánlása alapján a csecsemőket legalább hat hónapos korig javasolt anyatejjel táplálni, ezen belül is a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt időtartama 4-6 hónap.

De miért előnyös, miért fontos a szoptatás?

A legkézenfekvőbb válasz az, hogy mert ez legtermészetesebb. Az édesanyák nagy része tud szoptatni, nagyon kicsi arányban vannak azok, akik szeretnének, de betegség, gyógyszerszedés vagy egyéb okból nem tudják anyatejjel táplálni a gyermeküket.

A mennyiség:

a kereslet-kínálat elve alapján az anyai szervezet megfelelő mennyiségű táplálékot állít elő a csecsemő számára. Természetesen ez nem mindig törvényszerűen állandó az első napokban, illetve mindig lehetnek megtorpanások, ám türelemmel, odafigyeléssel általában túl lehet jutni ezeken a nehézségeken.

Az anyatejnek a csecsemő számára ideális az összetétele, tápanyagtartalma.

 
Kiszáradás PDF Nyomtatás E-mail

KiszáradásAz emberi test tömegének több mint felét víz alkotja. A testünk víztartalma az életkor előrehaladtával csökken. Csecsemőkorban ez a szám 70%, míg felnőtt korra nők esetében 50, férfiak esetében 60%-ra csökken. Testünk víztartalmának kétharmada szervezetünket alkotó sejtekben helyezkedik el. Jelenléte szükséges a sejten belül végbemenő élettani folyamatokhoz. Egyharmad része sejten kívül van.

A sejten kívüli víztér egy része az érpályán belül, másik része az érpályán kívül található. Az érpályában lévő folyadék mennyisége befolyásolja a keringésünket, mint a vérnyomás, vagy szívfrekvencia. Testünk víztartalma többek között vizeletürítéssel, verejtékezéssel és légzéssel is csökken. Ideális napi vízfogyasztásunk felnőtt ember esetében testünk összvíz mennyiségének 6, míg csecsemők esetén 20%-a.

Folyadék- és elektrolit hiány kétféle úton jelentkezhet: egyrészt fokozott vesztés, másrészt csökkent bevitel esetén.

Fokozott veszteséget okoz hasmenés, hányás, nagyobb mértékű izzadás, láz, vagy szapora légvétel. Csökkent bevitelre kell számítani szájüregi fertőzés, ínygyulladás, vagy egyéb lázzal járó fertőzések esetén. Vannak olyan kórképek, melyek során a fokozott folyadékbevitel ellenére kiszáradás jelentkezik a fokozott vizeletürítés miatt. Ilyen betegség a cukorbetegség, vagy a diabetes insipidus.

Gyermekkorban igen gyakran fordul elő hasmenéssel, hányással járó betegség. Egyéb lázzal járó vírusos, vagy bakteriális betegségek kapcsán is csökken a gyermekek folyadékbevitele, mely kiszáradáshoz vezethet.

A kiszáradás tüneteinek időbeli felismerése és a megfelelő folyadékbevitel alkalmazása megelőzheti a kórházi kezelést.

 
Az agyrázkódásról PDF Nyomtatás E-mail

Az agyrázkódásrólAz agyrázkódás a fejet ért direkt ütés vagy indirekt lökéshullám

(pl. talpra esés) kapcsán létrejövő múló funkciózavar, melynek jellemző tünetei:

 • rövid tudatzavar (eszméletvesztés vagy zavartság)
 • vegetatív tünetek : fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, sápadtság, verítékezés
 • a baleset körüli percekre vonatkozó emlékezetkiesés

Miért kell az agyrázkódással kórházba menni?

Mert kezdetben ugyanezek a tünetek észlelhetők a veszélyes és alattomos koponyaűri vérzés esetén is. A két kórképet baleseti sebészeti osztályon a szükséges vizsgálatokkal és néhány napos megfigyeléssel lehet és kell elkülöníteni.

Agyrázkódás tüneteit mutató gyermeket soha ne küldjön gyalog és felnőtt kísérő nélkül orvoshoz, mert útközben rosszullét, állapotromlás jelentkezhet.

Hívjon mentőt ilyen esetben!

Hogyan kezelik az agyrázkódást?

 
A lázas csecsemő PDF Nyomtatás E-mail

A lázas csecsemőA láz az egyik leggyakrabban előforduló panasz csecsemő-és kisgyermekkorban, amellyel orvoshoz fordulnak a szülők.

A láz csak kísérő tünet, a szervezet betegséggel szembeni védekezési reakciója.

A láz mértéke nem mindig áll arányban a betegség súlyosságával, különösen igaz ez csecsemőkorban. Sok esetben egy egyszerű vírusfertőzés magas, 39 C fok feletti lázzal járhat, míg egy súlyosabb fertőzés, mint a tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés vagy központi idegrendszeri fertőzés csak hőemelkedéssel, vagy láz nélkül, jellegtelen tünetek formájában (bágyadtság, viselkedés megváltozása, étvágytalanság) jelentkezik. Fontos, hogy a szülő egészséges állapotban is jól felmérje gyermeke viselkedését, reakcióit, hogy minél előbb észlelje, ha valami nincs rendben. Ilyen szempontok lehetnek a táplálkozási magatartás, az alvási, a székletürítési, vizeletürítési szokások, az éberség.

Normál testhőmérsékletről 36-37 C fok között, hőemelkedésről 37-38 C fok között, lázról 38 C fok feletti értéknél beszélünk. A lázmérés legpontosabb és így egyedüli ajánlott formája csecsemők esetében a végbélben történő mérés. Újszülött-és kiscsecsemőkorban más-más értékek adnak okot aggodalomra.

3 hónapos kor alatt a végbélben mért 38 C fok feletti, 3-6 hónapos kor között 39 C fok feletti testhőmérsékletnél kórházi megfigyelés és kivizsgálás válik szükségessé, melynek része a laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, hasi- és koponya ultrahang) elvégzése.

 
Ciklikus Hányás Szindróma PDF Nyomtatás E-mail

Ciklikus hányás szindrómaA ciklikus hányás szindrómát (Cylic vomiting syndrome- CVS) rohamszerűen, hirtelenül, egyforma lezajlású epizódokban, jelentkező hányások jellemezik.

Az epizódok között a betegek tünet-és panaszmentesek. A betegség oka ismeretlen, 33 000 gyermekből egyet érint, tehát Magyarországon körülbelül 60-70 gyermek szenved ebben a betegségben.

A hányás teljes jóllét mellett, gyakran az esti órákban kínzó hányingert, hasfájást, olykor hasmenést követően kezdődik. Ilyenkor a hányáson kívül a betegek zavartak, ingerlékenyek, érzékenyek, bőrük hideg, sápadt és nyirkos. A rohamok megjelenésének gyakorisága betegenként más és más lehet, például minden két hétben vagy minden két hónapban jelentkeznek. Az epizódok mindig egyforma lefolyásúak és általában 8-24 órán át tartanak, míg vannak, akiknél 1-2 óra alatt elmúlik a rosszullét, addig a kevésbé szerencsés betegeknél akár napokig is eltarthat. Majd amilyen hirtelen kezdődött olyan hirtelen meg is szűnik, minden beavatkozás vagy gyógyszer beadása nélkül, ekkorra a betegek már teljesen jól érzik magukat és elkezdnek enni-inni.

A diagnózis felállítása nehéz, mert betegségek hosszú sora okozhat hányást.

 
Croup (Krup), gégehurut PDF Nyomtatás E-mail

Croup (Krup), gégehurutA név a diftériából származik, ami a gégét elzáró álhártyát jelentette, és ebben gyakran meghaltak („Kincskereső kisködmön”). Szerencsére a diftéria a védőoltással eltűnt, ezért a tünet együttest pseudocroupnak, gégehurutnak nevezzük, a közhasználatban krupnak.

A légúti szűkület a gége nyálkahártyájának párnaszerű megduzzadása révén jön létre, leggyakrabban 1-4 éves korban.

Kiváltásában bizonyos vírusok, gyakran párás-meleg időjárási frontok játszanak szerepet.
Krup esetén hideg pára belélegzése javasolt, gyógyszerként a gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokat kell alkalmazni. Nálunk leggyakrabban Rectodelt kúpot használnak.

A légutak átjárhatóságát akadályozó egyéb elváltozások (a gége, légcső, hörgők szűkületei, a hörgőkben lévő váladék, a félrenyelés kapcsán légutakba került idegen anyagok) is okozhatnak krup-szerű tüneteket.

Otthoni kezelés: nyugodt környezet (ha a gyerek pánikot lát vagy érez maga körül, az kifejezetten ront az állapotán), hideg, párásított levegő belégzése és szteroid adása a tünetek kezdetekor (nálunk a szteroidos kúp terjedt el, mert a szirup nincs Magyarországon törzskönyvezve). Lehet tablettát is adni (rossz az íze, de van, aki be tudja venni). A szteroid a leghatásosabb kezelés, a gépi porlasztó otthoni használata gyermek hideg szabad levegőre vitele csaknem ugyanilyen hatásos.

 
Kieső fogak? PDF Nyomtatás E-mail

Kieső fogak?Minden kisgyermek életében mérföldkő az első mozgó fogacska, majd az egyre növekvő maradandó fog megjelenése. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a metszőfogak előtörését megelőzően, hátul többnyire már megjelentek az úgynevezett "hatosok", vagyis a fogsor végén helyet foglaló őrlőfogak. Ezek jelenléte segíti a kicsiket a tökéletes rágásban, hiszen a növekvő állkapocs méretnek köszönhetően egyre kevésnek bizonyul a 20 darab tejfog.

Miután kikandikáltak a "hatosok", általában a metszőfogak gyökere szívódik fel, és hullanak ki az első fogacskák. Ezek helyén jelennek meg a nagyobb méretű maradandó fogak. A felnőttek szájában 28+4, azaz összesen 32 fog található, melyből a 4 bölcsesség fog, hely függvényében, nem mindenkinél tör a felszínre. Azoknak a csemetéknek, akiknek a szokásosnál később bújtak elő a tejfogacskái, jellemzően a fogváltás is később kezdődik meg.

Amennyiben a fenti folyamattól eltérő dolgot tapasztalunk, érdemes felkeresni a fogorvost, hogy a szakszerű ellátásnak köszönhetően gyermekünk maradandó fogai tökéletesen sorakozhassanak majd a következő évtizedekben.

A teljesség igénye nélkül ezekre érdemes figyelni:

 • a sokáig mozogó fog irritálhatja a fogínyt, mely fájdalmassá, duzzadttá válhat.
 • a tejfogak mögött törnek elő az új fogak, anélkül, hogy a tejfogak mozogni kezdenének. Ez különösen az alsó metszőfogakra jellemező.
 • a hátsó őrlőfogak előtörése közben nem húzódik vissza a fogíny, tasak képződik a fog és a fogíny között, mely az ételmaradékok miatt befertőződhet, megduzzadhat.
 • korábbi sérülés következtében letört, elhalt, kihullott tejfog helyét az egészséges fogak töltik ki, így a maradandó fog nem tud eredeti helyére kerülni.

Természetesen a fentieken kívül, ha bármilyen szokatlan, kellemetlen tünetet észlel csemeténk, keressük fel a gyermekfogorvost.

 
Vírusos kiütés, ami 4-6 hétig tarthat PDF Nyomtatás E-mail

Tavasztól őszig gyakran találkozunk gyermekbőrgyógyászati rendelésen egy furcsa, kezdetben féloldali bőrkiütéssel. A gyermekek gyakran több orvosi vizsgálat, vérvétel, allergológai vizsgálat után érkeznek, irritációt, élelmiszerallergiát, víruskiütést feltételezve.  

Vírusos kiütés, ami 4-6 hétig tarthat  Vírusos kiütés, ami 4-6 hétig tarthat

A betegség neve dermatitis papulosa, köznapi, magyar neve nem ismert. 1962-ben írták le először, kisgyermekek betegsége, 2-5 éves kor  között a leggyakoribb. A jó általános állapotú gyermekeknél többnyire féloldalasan a törzsön, karokra, majd combra terjedően apró, 1-2 mm-es, halvány vagy élénkvörös papulákat (pöttyöcskéket) látunk, melyek viszkethetnek. A tünetek lassan terjedhetnek a törzsön, kézre, lábra, szimmetrikussá válhatnak, de maradhatnak féloldalasak is. Lefolyása lassú, 4-6 hétig eltarthat. Időnként csaknem egész testre terjedő, haragosvörös, viszkető, szülők számára ijesztő tüneteket látunk, mely néhány hét után javul, majd ismét romlik, 2 hónapig is eltarthat.
Szezonális megjelenése (tavasztól őszig), egyszeri jelentkezése vírusos hátteret sejtet, bár a vírust meghatározni nem tudták.  A betegségnek speciális kezelése nincs, nyugtató kenőcsöket, viszketéscsillapító gyógyszert javaslunk. Víz provokálhatja a tüneteket, ezért gyors zuhanyzás javasolt, kádfürdő, uszoda nem.

 
A helyes fültisztítás lépései gyermekkorban PDF Nyomtatás E-mail

fultisztitas gyerekNe piszkálja, inkább törölje! – javasolják a szakemberek
Nem lehet elég korán elkezdeni a személyes higiéniára szoktatást, vannak azonban kritikusok pontok, amelyeket a gyerekek szeretnek elsumákolni. Ilyen többek között a fültisztítás, ami gyakran az utolsó, így könnyen elfelejthető mozzanata a tisztálkodásnak. Hogy semmiképp ne maradjon ki, és a reggeli kapkodás se vonja el a figyelmet a fontosságáról, érdemes az esti fürdetéshez igazítani.

Az esti órákban a szülők általában a gyerekekkel töltik az idejüket, így kellő figyelmet tudnak fordítani arra, hogy a mosakodásból a hallószervek se maradjanak ki. Nem mindegy azonban, milyen technikával nyúlnak az érzékeny testrészhez. A vattapamaccsal ellátott fültisztító pálcikák felületére számtalan kórokozó kerülhet a gyártás és csomagolása során – ezek a hallójáratba jutva zúgással, viszketéssel és fájdalommal, de akár lázzal járó állapotot is előidézhetnek.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a kézzel szabadon elérhető területeket a törölköző sarkával töröljük szárazra, és gyerekeinket is erre tanítsuk - mélyebb tisztogatásra normál esetben a fül öntisztító mechanizmusa miatt nincs is szükség. "Ha az öntisztuló mechanizmus nem működik kellő hatékonysággal, a fülzsír megtapad a hallójáratban és idővel eltömíti. Hatékony segítség lehet a patikákban is kapható gyógynövény kivonatú (pl.: kövirózsát, kamillát, erdei mályvát, aloe verát tartalmazó) fülcseppek és spray-k használata. Ezek a készítmények azon túl, hogy megszüntetik a fülzsír kitapadását, nyugtatják a felpuhult hallójárat felületi hámrétegét, azaz megelőzhető velük egy komolyabb hallójárat gyulladás kialakulása. A helyes fültisztítás gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt fontos, mert még a szakrendelőkben is nehézséget okozhat az eltömődés szakszerű eltávolítása, úgy, hogy ne okozzunk hámsérülést a beavatkozás alatt" – mondta el dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész.

 
Influenza PDF Nyomtatás E-mail

InfluenzaAz influenzát vírus okozza, melynek két leggyakoribb törzse az A és B. Tünetei eltérnek a szokványos megfázástól, hiszen magas lázzal járhatnak, kezdetben izomfájdalom, levertség, fejfájás, fényérzékenység léphet fel, miközben torokkaparás, enyhe torokfájás, és száraz köhögés jellemzi. A hurutos köhögés csak a betegség második felében jelentkezik.

A panaszok általában 3-5 nap alatt eltűnnek, ám a felső légúti tünetek akár 6-10 hétig is eltarthatnak. Szövődményei között nagyon gyakori a tüdőgyulladás, mely lehet elsődleges, amit maga az influenza vírus okoz, vagy másodlagos, a baktériumok számára kedvező táptalajt létrehozó betegség következtében fellépő, bakteriális eredetű tüdőgyulladás.

Az influenza, hasonlóan a többi légúti fertőzéshez, cseppfertőzéssel terjed. Zárt közösségben, óvodában, iskolában, munkahelyen gyorsan terjed. Járványszerű megjelenésére hazánkban általában január és február között kell számítani, mely nagyjából tavaszig tart.

Paracetamol tartalmú készítményekkel, aszprinnel enyhíthetőek a tünetek. Amennyiben inkább a ház gyógymódokat szeretnénk alkalmazni, a hagyományos mézes-citromos teán, és fokhagymás pirítóson kívül, melyek természetesen szintén hatékony és természetes segítséget nyújtanak, érdemes kipróbálni az alábbiakat is:
Reszelt torma, mely kitisztítja a hörgőket és az arcüreget, valamint gyulladáscsökkentő hatású.
A gyömbér csökkenti a köhögést, enyhíti a torokfájást, vírusölő hatású. Tea formájában, mézzel citrommal fogyasztva nagyon hatásos.
Az erős paprika szintén a hörgőket és az arcüreget tisztítja, segít a váladék eltávolításában.

A vöröshagyma nem csak a hörgőket és az arcüreget tisztítja, de a másodlagos bakteriális fertőzésekkel is képes felvenni a harcot. Házi köhögés elleni szirupot készíthetünk, amennyiben a hagyma héját eltávolítjuk, tetejére kis mélyedést vájunk, és egy teáskanál kristálycukrot teszünk bele. Néhány óra alatt szirup állagú szert kapunk, mely hatásosan csökkenti a köhögést, hozzájárulva gyógyulásunkhoz. Természetesen a hagymatea is kiváló, ebben az esetben a hagyma külső héját használjuk. Érdemes először cukrot karamellizálni, felönteni vízzel, és a hagyma héját ezután hozzáadni.

Savanyú káposzta, mely magas C vitamin tartalmával járul hozzá a betegség legyőzéséhez.
Felnőttek mértékkel a forralt bort, vagy a pálinkát is kipróbálhatják.

 
D vitamin PDF Nyomtatás E-mail

D vitaminTélen sokat hallani arról, mennyire fontos a D vitamin pótlás. Hiányában gyermekkorban angolkór alakulhat ki, idősebb korban pedig csontritkulással kell számolnunk.

Ekkor a csontok veszítenek ásványianyag-tartalmukból, elvesztik rugalmasságukat, szerkezetük lágyul, könnyebben törnek, nehezen gyógyulnak. Arról szinte mindenki hallott, hogy napfény hatására keletkezik a bőrben, ám a légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, és előfordulhat, hogy kevesebb D vitamin keletkezik a szervezetben, mint az szükséges lenne számunkra. Nem is beszélve a téli, borongós napokról, amikor szinte egyáltalán nem éri napfény bőrünket.

Mit tehetünk hát a D vitamin hiány kialakulása ellen? Először is meg kell különböztetnünk a D2 és a D3 vitamint. Míg az előző a növényekben fordul elő, és hasznosulása kevésbé aktív, mint a D3 vitaminé, utóbbi a napfény hatására termelődik szervezetünkben, illetve állati eredetű élelmiszerekben vegyesen fordulnak elő. Ilyenek többek között a máj, tojás, tej és tejtermékek. Természetesen pótlására napjainkban számtalan patikai készítmény áll rendelkezésünkre, érdemes azonban vigyázni az adagolásával, hiszen mint mindenből, a túl sok itt sem jó. Mérgezési tünetek léphetnek fel, hányinger, idegesség, szomjúság, gyengeség.

Amit tehát mindenképpen fontos tudnunk a D vitaminól, hogy olyan zsírban oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik a kalcium és foszfor felszívódásában, így elengedhetetlen szerepet játszik a csontok egészséges fejlődésében, gyógyulásukban, és az időskori csontritkulás megelőzésében.

 
Haemangioma PDF Nyomtatás E-mail

Újabb, csecsemőket és kisgyermekeket érintő témát járunk körbe a XIII. kerület Révész utcai Védőnői Szolgálat területi védőnői segítségével. Az alábbi összeállítást Kéri-Záborszky Mária, Kuglerné Mészáros Katalin,  Léderer Miklósné és Szabó-Molnár Beáta készítette el számunkra.

A haemangioma sok gyermeket érint, számuk a védőnők által ellátott területen 0-1 év közötti korban, eléri a 7%-ot, mely tudomásuk szerint valamivel magasabb, mint az országos átlag.

A haemangioma benignusvascularis tumor, vagyis jóindulatú érdaganat. Szövet-érfejlődési rendellenesség, kis kitágult erek (kapillárisok) rendetlen, sűrű összetömörülése. Minden esetben fájdalmatlan. Kialakulásának oka a mai napig ismeretlen, ezért megelőzni sem tudjuk

A haemangiomák jól körülhatároltak, részint nívóból kiemelkednek, puha tapintatúak, több centiméter nagyságúak, színük élénkvörös, kékesvörös, szeder felszínére emlékeztetnek.

 
Rovarcsípés PDF Nyomtatás E-mail

RovarcsípésAzt hiszem, nem vagyok egyedül az örömömmel, amikor a különösen hosszúra nyúlt tél után, végre magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, és néha a napocska is megmutatja magát a felhők között.

A jó időnek azonban nem csak mi, emberek örülünk, hanem a különböző rovarok is. Ahogy melegszik az idő, egyre többet találkozhatunk velük mind a természetben, mind pedig otthonainkban. Hogy ezek a találkozások ne legyenek kellemetlenek Kéri-Záborszky Mária, Horváth Krisztina, Kuglerné Mészáros Katalin, Léderer Miklósné és Olasz Katalin, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat Révész utcai Védőnői Szolgálat munkatársai készítettek számunkra egy kis összeállítást, a különböző rovarcsípések megelőzésével és kezelésével kapcsolatban.

A rovarok két okból csíphetnek, az egyik az önvédelem, amikor méreganyagot juttatnak az áldozatba, illetve táplálkozás céljából, amikor nem használnak méreganyagot.

Egy átlagos személy testsúly-kilogrammonként 20 rovarcsípést visel el biztonsággal, azonban anaphylaxiás reakció esetén már 1 csípés is halálos lehet.

Nézzük a hazánkban legelterjedtebb rovarokat, melyek gondot okozhatnak:

RovarcsípésSzúnyog:

 • A csípést a nőstény szúnyog okozza szúró szájszervével
 • Antikoagulánst juttat a szúrás helyére
 • Az immunrendszer válasza az idegen fehérjére: hisztamin felszabadulás és az erek tágulása
 • Az érpályából folyadék áramlik a szúrás helyére: ez vezet a későbbi duzzanathoz, a bőrben lévő idegvégződések ingerlése miatt viszketni kezd a szúrás hely
 • A bőr kipirosodásáért a környező erek tágulata felelős

Kullancs:

 


Facebook megosztás