Kiadó: Pozsonyi Pagony Könyvkiadó
Szerző: Kalas György
Kötésmód: Kemény borítású
Korosztály: 6-12 éveseknek
Oldalszám: 88 oldal
Rövid leírás: Rendhagyó gasztronómiai utazásra hív bennünket Kalas György, hiszen ezúttal nem ínycsiklandozó receptekkel, hanem az ételek történetvel találkozhatunk.
Véleményünk a könyvről: A szerző olyan népszerű ételek történetét tárja fel mint a hamburger, paprikás krumpli, palacsinta és a vajas kenyér. Minden ételnél átfogó ismeretet kapunk az adott tájegységről és annak lakóiról, valamint megismerhetjük az étel hozzávalóinak krónikáját is.
A műből megtudhatjuk, hogy a szendvicset sem ismerték mindig az emberek, hiszen nem egyértelmű, hogy két szelet kenyér közé tegyük a felvágottat és a zöldségeket. A szendvics egy angol nemesnek, John Montagunak köszönheti népszerűségét, aki egy Sandwich nevű tartomány grófja volt. A gróf állítólag nagyon szeretett kártyázni, olyannyira, hogy nem szívesen állt fel még enni sem a kártyaasztaltól. Inasa ezért olyan ételt készített számára, melyet helyben el tudott fogyasztani, és a keze sem lesz piszkos tőle. Hamarosan mindenki sandwichként kezdte emlegetni az ételt, mely azóta is igen népszerű világszerte.
A könyv végén néhány olyan recept is helyet kapott, melynek történetét már megismerhettük.