A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Rumini, a bátor kisegér kalandjait közel 10 éve élvezhetik a gyerekek. A könyv alapján készült társasjátékkal most a srácok is részesei lehetnek a kalandoknak. 

A pelevári bazárban járunk, ahol a célunk, hogy minél több és minél különlegesebb árura tegyünk szert, melyet aztán elhelyezünk kincsesládánkban. 

A finom mézes mogyoró, a színes petárdák, a némítókence, valamint a láthatatlanná tévő kalap értékét az határozza meg, hogy rajtunk kívül hány játékostársunk rendelkezik ugyan ilyen árucikkel, valamint, hogy a bankban hány darab található belőle. 

Rumini KincsesládaA játék kezdetén a résztvevők számának megfelelően osztjuk szét a lapokat. 2 játékos esetén 48 kártyával játszunk, és 3 tárgyat kell választanunk, 5 játékossal 80 kártya vesz részt a partiban, és mind a 3 tárgy játékba kerül.

Egy zöld és egy piros kocát kapnak a játékosok (kivéve, ha ketten mérik össze erejüket, ebben az esetben két zöld kocka jár mindenkinek). 

A kártyákat egyenlő arányban elosztjuk a játékosok között, és mindenki magához veszi a jelölőket, valamint egy hajót a kiválasztott színben. A kezdő játékos leteszi az első lapját, a kezében tartott paklijából, melyet addig senki sem láthatott.

A játékosok eldönthetik, hogy ráteszik hajójukat, így jelezve, hogy az a kincs már az övék, vagy zöld kockát tesznek rá, jelezve, hogy az adott tárgy a bankba megy a forduló végén, vagy piros kockát tesznek rá, ezzel kizárva a tárgyat a játékból.

Nem muszáj az adott körben jelölőt tenni az asztalra került kártyalapra, de minden lapon csak egy jelölő lehet, a forduló végén pedig senkinél sem maradhat kocka vagy hajó.

Amikor lejátszottuk a játékosok számának megfelelő számú kört, a zöld kockával ellátott lapok a bankba kerülnek, a pirossal ellátottak vissza a dobozba, ezek már nem lesznek játékban. Azokat a lapokat, melyeken hajó van, a játékosok magukhoz veszik, ki-ki a saját színükben. Azokat a lapokat, amelyekre nem került jelölő, összegyűjtjük és új paklit képezünk. Ezek a lapok lesznek az utolsó forduló lapjai, melyeket egyenlő arányban osztunk szét a játékosok között.

Az értékelésnél egy pont jár minden olyan tárgyért, ami nincs a bankban, de a többi játékosnak van belőle. Ha olyan kincsünk van, ami van a bankban, annyi pontot ér az adott tárgy, ahány darab a bankban található belőle. Végezetül, ha olyan kincsre teszünk szert, amely rajtunk kívül senkinek sincs a birtokában, tíz pontot zsebelhetünk be!

Kisebb gyerekekkel játszhatjuk a játékot úgy is, hogy szetteket állítunk össze a tárgyakból. Azaz, mindhárom kalapfajtából beszerzünk egyet. A lapokat tegyük lefordítva az asztalra, akár egy memóriajátékot. Ezek után a játékosok sorban megfordítanak 3 lapot, melyből egyet fel kell venniük, fordítani azonban nem kötelező, a játékosok passzolhatnak is. A cél, hogy minél több olyan szettet állítsunk össze, mely 3 azonos fajtájú tárgyból áll. 

A játék akkor ér véget, ha már egyetlen játékos sem szeretne több lapot felvenni. A pontozás során minden szettért három pontot adunk, míg egy magányos lapért -1 pont jár, két magányos lapért -2 pontot vonunk le. 

Egy másik játékváltozatban a fenti módon lefordított lapok közül a különbözőeket kell megtalálni. A soron lévő játékos addig fordíthat fel lapokat, amíg úgy nem dönt, hogy megáll, vagy két egyforma lapra nem akad. Ha két egyforma lapot talál, minden addig felvett kártyát vissza kell tennie. Ha azonban időben passzol, megtarthatja az addig felvett, különöző lapokat. Fontos azonban, hogy két lapot mindenképpen fel kell fordítania a játékosnak, amikor rákerül a sor. A játéknak akkor van vége, ha elfogynak a lapok az asztalról, vagy csak egyforma kártyalapok maradnak. A partit az nyeri, aki a legtöbb lapot tudja bezsebelni. 

Érdemes a két egyszerűbb változattal kezdeni, hogy a gyerekek megismerjék a lapokat, így a Kincsesláda játékban már jobban tudnak taktikázni. 

A játék az 5-12 éves korosztály számára a legizgalmasabb, de természetesen a felnőttek számára is kiváló időtöltést kínál. 

Rumini Kincsesláda Rumini Kincsesláda

Rumini Kincsesláda Rumini Kincsesláda

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!